Kyrkoherdar i Svenska kyrkan anser att de har ett meningsfullt jobb, men det har samtidigt sina baksidor. Bland annat förekommer mobbning och många har också svårt att skilja privatliv från arbetsliv, enligt en ny studie från Malmö universitet.
Att vara präst är för många förknippat med ett livskall, och därför är det kanske inte så konstigt att kyrkoherdar upplever sitt jobb mer meningsfullt än vad många andra chefer gör. För i den nya studien från Malmö universitet kommer det fram att de flesta kyrkoherdar i Svenska kyrkan upplever sitt jobb som just meningsfullt, närmare bestämt 88 procent, vilket är cirka fem procent mer än chefer generellt.
Men att vara kyrkoherde och leda arbetet i en församling eller ett pastorat är också på många sätt ett krävande jobb. För i studien framkommer det samtidigt att kyrkoherdar upplever att de har högra krav på sig själva än vad andra chefer har, och svaren visar att de också upplever sig ha lägre stöd från sina kollegor.
– Studien ger viktig information kring det uppdrag kyrkoherdar har som högsta chefer inom organisationen. Det är en grupp som annars tenderar att inte bli fullt synlig i arbetsmiljöundersökningar, säger Anna von Malmborg, utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) via ett pressmeddelande.
Det är SKAO som initierat själva studien, som senare utförts av Malmö universitet.
Mobbning ett problem
Trots att de flesta kyrkoherdar säger sig ha ett meningsfullt arbete visar studien också att det finns en hel del problem i deras arbetssituation. En sådan är mobbning. 15 procent av kyrkoherdarna uppgav att de utsatts för mobbning av något slag, en betydligt högre siffra jämfört med chefer i allmänhet där siffran är 5 procent.
Av studien framgår att det också är fler kvinnor än män som svarat att det utsatts för mobbning på arbetet, och det är är något som SKAO menar att Svenska kyrkan måste arbeta mer med.
Svårt med gränser
Ett annat problem som adresseras är att många kyrkoherdar har svårt att sätta gränser mellan jobb och fritid, något som vissa säger sig kunna hantera som en del av en livsstil, medan andra tycker att det är svårare att hantera.
”Vad är fritid? Som präst ser jag mig i tjänst hela tiden, förutom vid semester”, svarar en kyrkoherde i studien.
”Att ha familj med små barn och samtidigt vara kyrkoherde är hälsovådligt”, lyder en annan röst.
”Hatar ständig känsla av otillräcklighet i form av tid, befinna sig på alla platser samtidigt samt förväntningar. Folk verkar inte se hur mycket jag gör och det stresspåslag vissa uppgifter ger, samt vad dessa gör med mig”, skriver en tredje kyrkoherde.
Arbete och privatliv flyter ihop
I studien beskrivs det hur rollen som kyrkoherde och präst ofta ses som ett kall och att för många flyter därför arbete och privatliv ihop. Rekommendationen som ges är att initiera fördjupande samtal om var gränsdragningen ska gå mellan arbete och familjeliv. Studien lyfter parallellt fram den tunga arbetsbelastningen som många kyrkoherdar har, och vad som kan göras åt den.
– Trots de höga kraven så uppvisar inte kyrkoherdar på gruppnivå några anmärkningsvärda nivåer av stress. Det är något vi tolkar positivt och som att det finns faktorer som uppväger en periodvis hård belastning, säger Anna von Malmborg om resultaten.
[ Kiruna kyrkan flyttas i augusti - livestreamas ]
---
Fakta: Om undersökningen
- Studien om kyrkoherdarnas arbetssituation heter; Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön bland kyrkoherdar i Svenska kyrkan.
- Den är utförd av Anders Edvik, Kristoffer Holm och Tuija Muhonen vid Malmö universitet på uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, SKAO.
- Svaren de fått in kommer från en elektronisk enkätundersökning genomfört förra året, där 365 av 595 kyrkoherdar valde att svara, drygt 60 procent.
---