Nyheter

Danmarks statsminister talar om vikten av “andlig upprustning”

Mette Frederiksen får dock mothugg från präster som inte vill att kyrkan ska användas som politiskt redskap

Europa har börjat rusta upp militärt. Men det räcker inte, menar Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), som i en intervju med Kristeligt Dagblad även lyfter behovet av en andlig upprustning.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus har på senare tid lyft frågan om andlig beredskap, det vill säga att i tider av oro räcker det inte med att rusta upp militärt utan att man måste även förbereda sig själsligt inför vad ett krig kan innebära.

Det verkar som att Danmarks premiärminister, socialdemokraten Mette Frederiksen, är inne på samma tankebanor. För i en intervju med Kristeligt Dagblad lyfter hon nu behovet av en andlig upprustning.

– Det har varit mycket fokus på den militära upprustning, och det på goda grunder. Men jag vill säga att den andliga upprustningen faktiskt är lika viktigt, säger Mette Frederiksen i intervjun.

Nationell förankring

Här menar hon också att den danska kyrkan har en extra viktig uppgift att spela, att kyrkan under dessa oroliga tider har möjlighet att erbjuda stöd och hjälp till människor. I intervjun betonar hon att Danmark är ett kristet land och landets statskyrka har därför en viktig roll att spela, vilket den också gjort historiskt i tider av kriser och krig.

– I kyrkan finner man en naturlig gemenskap och en nationell förankring, säger den danska statsministern då hon förutspår att alltfler danskar kommer att söka sig till kyrkan den kommande tiden.

Präster kritiska

Statsministerns uttalande om behovet av en andlig upprustning har mött en hel del reaktioner inom kyrkan, dels de som tycker det är bra att man lyfter fram den här aspekten, men också mer kritiska röster. I en uppföljande artikel skriver Kristeligt dagblad om präster som tycker det är olyckligt när kyrkan börjar användas som ett politiskt redskap och statsministerns uttalande har också blåst liv i debatten om det inte börjar bli dags att skilja på kyrka och stat, så som vi har det i Sverige.

– Politiker ska inte blanda sig i för mycket i de kyrkliga frågor, det kan bli väldigt gränsöverskridande, säger exempelvis prästen Rikke Weissfeldt.

Fler artiklar för dig