Börsfall, tullkaos och fördröjd återhämtning av den svenska ekonomin. I orostider gäller det att hålla huvudet kallt, att be – och att se möjligheterna, menar företrädare för det kristna företagarnätverket Business Coalition.
– Vi har haft många kriser tidigare och vi vet att det kommer en vändning, säger Emanuel Schmit.
USA:s nya tullregim har sänt chockvågor genom världsekonomin. I Sverige spås osäkerheten kring tullarna dra ned både räntor och hushållens konsumtion. Att USA är Sveriges tredje viktigaste exportmarknad gör inte saken bättre, även om kronan stärks och USA:s försvagas som konkurrent på marknaden.
I det här läget gäller det förvisso att sitta stilla i båten. Men inte alltför stilla, poängterar Emanuel Schmit, affärsrådgivare och hållbarhetskonsult med bas i Jönköping.
Han är med i ledningsgruppen för det svenska företagarnätverket i Business Coalition, som på internationell nivå är en del av Världsevangeliska alliansen, WEA.
– Det är mycket som händer på kort tid nu och det är naturligt att många blir oroliga. Risken är också att det blir en stor finansdipp, säger han till Dagen.
– I det här läget tror jag att man ska vara lite förnuftig och hålla huvudet kallt. Vi har haft många kriser tidigare och vi vet att det kommer en vändning.
Var alert - hitta möjligheterna
Men det gäller också att vara öppen för de möjligheter som kan öppnas.
– ”Vad kan jag göra utifrån att vara alert i den här kontexten, hur kan jag tänkta nytt, vilka risker kan jag vända till möjligheter?” Det ska man också fråga sig, säger Emanuel Schmit.
Han tar corona-pandemin som exempel. Åren då delar av samhället stängde ned innebar ett stort ekonomiskt avbräck för många företag. Men de tvingade också fram ett nytänkande och inte minst en digitalisering som gav fördelar åt dem som klarade av att ställa om.
– Det finns de som hittade nya strategier och menar att de hade sina bästa år under pandemin. Så man ska ha respekt för mycket som kan hända, men samtidigt vara lite alert, lyssna in förändringarna och se vad som kan vändas till möjligheter.
Inte heller på global nivå menar han att man ska ta ut sorgerna i förväg.
– Ännu ser vi inte vidden av det som sker. Men nya situationer kan uppstå, som nu i relationen mellan EU och Indien säger Emanuel Schmit.
Han syftar på arbetet med det frihandelsavtal som under flera år förhandlats fram mellan EU och Indien, och som nyligen kom in i andra andning, vilket bland annat Sveriges radio rapporterade om.
”Vi fortsätter tacka Gud”
– Där verkar processen skyndas på nu. Men det finns annat som händer också, det är många parallella processer, och hur allt landar vet vi ännu inte.
Ur ett kristet perspektiv är det viktigt att hålla sig informerad och inte bli handlingsförlamad eller fastna i oro, menar han, och berättar om ett bibelord han fått till sig, nämligen psalm 145: ”Jag vill dagligen lova dig och prisa ditt namn alltid och för evigt.”
– Som kristna måste vi lyfta blicken och ha med evighetsperspektivet. Vi fortsätter att tacka och prisa Gud, i dag som alla dagar och förtröstar på att Guds godhet leder genom varje kris.
Något annat som han uppmanar kristna företagare att göra är att gå med i nätverk som Business Coalition eller Internationella kristna handelskammaren, ICCC.
– Vi brinner för att se mer av samarbete och samverkan, och att fler som kliver ut i sin kallelse som företagare, säger han, och slår ett slag för höstens nordiska konferens om kristet företagande, Stronger together.
Företagande som svar på krisen
Marcus Sundkvist arbetar som konsult inom industrin och är nationell koordinator i Sverige för Business Coalition. Organisationen erbjuder nätverk, mentorskap och resurser åt kristna företag som vill växa, och uppmuntrar samtidigt fler kristna att starta företag – hela tiden med Jesus som ledstjärna i arbetet.
Själv ser han företagandet som en lösning och en balanserande kraft i oroliga tider, både i samhället och inom kristenheten.
– De senaste åren har präglats av en instabil omvärld där olika kriser har avlöst varandra: pandemin, kriget i Europa och nu senast oron kring höjda tullar, säger han, och påpekar att alla dessa händelser har fått tydliga ekonomiska konsekvenser.
– På individnivå har reallönerna sjunkit, och på församlings- och organisationsnivå har fallande gåvor och stigande räntor skapat nya utmaningar.

Det ekonomiska läget lär inte förbättras de närmaste åren, tror Marcus Sundkvist. Snarare tvärtom.
– Den globala volatiliteten lär bestå, och vi står inför nya utmaningar – däribland den snabbt växande AI- och automationsvågen. Vad denna så kallade fjärde industriella revolution för med sig är ännu svårt att överblicka, men i värsta fall riskerar många jobb att automatiseras bort.
I det läget, menar han, måste också kristna förbereda sig och planera, ”likt Josef i Egypten”.
– Vi behöver bygga upp resurser för Guds rike. Jag är övertygad om att företagande är en viktig del av lösningen, säger han.
[ Ica-handlaren: ”Jag har inga problem att dela min tro med kunder” ]