Nyheter

Här är prästerna som varnar för att unga lockas av nätets hatpredikanter

“Vi märkte på ungdomarna som kommer hit att de hade ett annat språk än vad vi var vana vid”

En intolerant form av kristendom når rakt in till ungdomarna via sociala medier, framför allt via tiktok. Det menar de båda prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, vars utspel plockats upp av de stora mediehusen och dragit i gång en stor debatt.

– Vi vill inte att unga ska vara hänvisad till de röster som pratar om Jesus som sigma, säger Hillevi Uddenfeldt.

Jesus som sigma?

– Ja, alltså Jesus som en alfahanne. Sigma-Jesus. Det känns inte fräscht.

Det gäller att hänga med i den nya generationens språkbruk när det ska varnas för nätets hatpredikanter, och Hillevi Uddenfeldt har tillsammans med sin kollega Olle Liljefors har nu initierat en debatt som sprider sig runtom i landet. Dagen träffar dem på deras hemmaplan, i Maria Magdalena kyrka på Södermalm i Stockholm.

Inte tvärsäkerhet

Allt började med en text som lades ut på Facebook den 1 mars och som samtidigt publicerades på kyrkans annonssida i lokaltidningen Mitt i Stockholm. ”Vi lovar tro och hopp – inte tvärsäkerhet”, börjar texten som sedan mynnar ut i en varning för en hård, polariserande och svartvit kristen tro som unga människor kommer i kontakt med på sociala medier, främst tiktok.

Vi lovar tro & hopp – inte tvärsäkerhet Som präster har vi sedan en tid tillbaka börjat möta en nygammal typ av kristen...

Publicerat av Maria Magdalena församling Lördag 1 mars 2025

Inlägget fick stor spridning och började snart bli omskrivet. Men det är först efter att de båda prästerna även skrivit om det här på DN Debatt, den 8 april, som debatten tagit rejäl fart. Efter att artikeln publicerades har de åkt skytteltrafik till de stora mediehusen.

Men hur började allt, ni sitter väl själva inte och scrollar på Tiktok?

– Nej, men vi märkte på ungdomarna som kommer hit till kyrkan att de hade en annan typ av språk än den vi var vanan vid, säger Hillevi Uddenfeldt.

– När vi frågade var det kom ifrån svarade de sociala medier.

Prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm, berättar om varför de började varna för radikala kristna budskap som når barn via sociala medier.

Vuxna hörde av sig

Olle Liljefors fyller på med att i församlingen finns det ett stort barn- och ungdomsarbete, och när det gäller den här hårdföra kristendom de vill varna för så är det enbart en minoritet av ungdomarna som verkar ha lockats av den.

– Men för drygt ett år sedan började även föräldrar att kontakta oss och berättade att de inte längre kände igen sina barn. De kom ut från pojkrummet, eller flickrummet, och sa att de blivit frälsta. Det låter fint, men sedan börjar de också berätta om hur de upplever panikångest, att de är rädda för att göra fel, att de ska hamna i helvetet.

Olle Liljefors lägger till att i den kristna tro de tagit till sig finns också en ganska nedsättande ton mot kvinnor och homosexuella, värderingar som Svenska kyrkan inte kan stå för.

– Så vi vände oss till våra kollegor i andra församlingar och flera bekräftade att de kände igen sig, berättar han.

Nu när de också gått ut och lyft det här i den allmänna debatten hör det av sig människor från hela landet, problemet verkar inte bara handla om teologi, utan när skolpersonal hör av sig verkar det handla om att unga på olika sätt har radikaliserats.

Prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm, berättar om varför de började varna för radikala kristna budskap som når barn via sociala medier.

Vuxna ligger efter

Hillevi Uddenfeldt menar att det som barn, ofta så unga som tio år, matas med på sociala medier är en kristen tro som kommer med svartvita svar och hennes bild är att det är en sträng och intolerant kristendom som predikas, ofta förmedlad via häftiga klipp där Jesus målas upp som den ultimata mannen.

– Det här kan man matas med timmar i sträck.

Varför gick ni ut och varande för det här?

– Om jag i en konfagrupp ställer frågan, vad tycker ni om sociala medier, då skulle nästan alla 15-åringar skulle säga att det finns ett svek från vuxenvärlden. Det finns en hel generation som vuxit upp fullt ut med smartphones, nätet har varit oreglerat och vi vuxna ligger hela tiden steget efter. Vi begriper inte riktigt vad vi gett till våra barn när de släppts fria i den här världen, säger Hillevi Uddenfeldt.

Hon lägger själv till att en hel generation numera styrs av de sociala mediernas algoritmer, som på olika sätt kan vara med och påverka vilka budskap man möter.

– Vi tror inte att mer isolering på pojkrummet löser det här, säger Olle Liljefors.

Själv hoppas han att kyrkan ska bli det motsatta, en öppen famn dit man får komma och ställa sina frågor och där man också erbjuds en kristen gemenskap.

Bekräftar Jesustrenden

Mitt i sin varning för hatfulla nätpredikanter vill de båda prästerna samtidigt belysa en positiv trend de också ser. För ovanligt många unga söker sig till kyrkan just nu och de märker tydligt av den Jesustrend som det talas om. De berättar att antalet konfirmander exploderat här i den egna församling, och det är med glädje i rösten de berättar att inom kort ska 25 unga konfirmander döpas.

Så de vill verkligen inte måla upp en nattsvart bild, snarare tvärtom, det finns ett ökat intresse för kristen tro i samhället, framför allt hos unga, och människor söker sig också till kyrkorna.

– Vi kan ibland ha tre söndagsgudstjänster som alla är fulla.

Prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm, berättar om varför de började varna för radikala kristna budskap som når barn via sociala medier.

Får kritik

Efter att de båda prästerna gått ut med sin varning om budskapen som sprids till unga på sociala medier har de fått en hel del kritik, exempelvis att deras kritik är väldigt svepande. För vilka konton, vilka nätpredikanter, är det egentligen de varnar för?

Vet ni det själva?

– I början visste vi det inte alls. Nu har vi lärt oss lite med tiden, säger Hillevi Uddenfeldt.

– Det säger nog mycket om generationsskillnaden. Vi är alldeles för gamla för det som barnen matas med, vi sitter inte och scrollar tiktok på kvällarna, fyller Olle Liljefors på med.

Men fortfarande vill de inte uppge exakt vilka konton i sociala medier det är som sprider den intoleranta kristna tron som de varnar för. Det här tyckte exempelvis Olof Edsinger, från Svenska evangeliska alliansen, var olyckligt då han i SVT diskutera frågan med Hillevi Uddenfeldt.

Han undrade om det möjligtvis var ”Varför kristen” som de hade i åtanke, ett konto som på svenska når ut till många unga med en mer konservativ teologisk profil än den som Svenska kyrkan har.

Inte heller när Dagen frågar dem vill de specificera vilka konton det rör sig om vill de svara.

Men är det på svenska eller kommer det här från USA?

– Vad vi förstått är det framför allt amerikanska konton, säger Hillevi Uddenfeldt.

Inte svenska?

– Nej, inte som vi förstått det.

En annan kritik som de fick i samma SVT-debatt handlade om att det snarare verkade som om det var en konservativ kristen tro över lag som de var kritiska emot. Men det håller de båda prästerna inte med om, utan det enda de reagerat på är att barn och unga ensidigt kan matas med en svartvit teologi utan att de får möjlighet att nyansera den på annat håll.

Men vill inte ungdomar ha en rakare och mer svartvit tro?

– Nej, ungdomar är inte beroende av enkla tiktoksvar. När min nioåring därhemma frågar mig om man kommer till himlen när man dör, då är det ett svek från min sida om jag bara säger ja eller nej, utan jag måste berättar att man kan tänka på olika sätt.

Vore det bättre om unga fick möta en mer progressiv svenskkyrklig kristenhet på tiktok?

– Vi vill att de ska möta den i alla fall någonstans, så att de inte blir hänvisade till de röster som pratar om Jesus som sigma, som säger att du hamnar i helvetet om du är homosexuell och att mannen ska tukta kvinnan, säger Hillevi Uddenfeldt.

Det kanske är dags att ni startar ett eget tiktok-konto?

– Haha, jag har inte laddat ner appen, erkänner Hillevi Uddenfeldt.

– Vi kanske inte ska haka på alla trender, utan får vara lite långsamma här, svarar Olle Liljefors.

Prästerna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors, vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm, berättar om varför de började varna för radikala kristna budskap som når barn via sociala medier.

---

Fakta: Detta har hänt

  • 1 mars publiceras Maria Magdalena församling en text på Facebook där Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors varnar för hatpredikanter på nätet, samma text publiceras också i lokaltidningen Mitt i Stockholm.
  • En vecka senare, 7 mars, skrivs en nyhetstext i Kyrkans tidning.
  • På det följer två insändare, dels Adam Hirshals Illi som tycker att prästernas varning för unga som möter Jesus är häpnadsväckande, sedan Dan Nässelqvist som tycker det är olyckligt att markera mot dem som inte tror som vi.
  • De båda prästerna svarar att många föräldrar hör av sig och är oroliga, i sin replik.
  • Debatten tar fart igen den 8 april, då de skriver på DN Debatt, där replik tas av Olof Edsinger.
  • Efter det plockas debatten upp av SVT, TV4, Sveriges radio med flera.
  • Även på ledarplats i kristen press börjar de båda prästerna bli omskrivna, som i Kyrkans tidning där Fanny William tycker de är smått konspiratoriska och i Dagen där Öyvind Tholvsen varnar för moralpanik.

---

Fler artiklar för dig