Efter tre dagars förhandlingar i Attunda tingsrätt avslutades på fredagen rättegången mot en tidigare kyrkoherde i Svenska kyrkan som misstänks för att ligga bakom ett flertal dödshot till sig själv. Det saknas teknisk bevisning, men åklagarsidan menar ändå att indicierna är tillräckligt starka för en fällande dom.
Fallet med den tidigare kyrkoherden som har åtalats för grovt falskt larm är mycket ovanligt, det visade sig om inte annat när åklagaren under sin slutplädering hade svårt att hänvisa till tidigare rättsfall för att komma fram till en lämplig påföljd vid eventuellt fällande dom. Till slut landade hon ändå i att straffet borde vara minst två års fängelse.
Mellan oktober 2021 och mars 2023 rapporterade den nu åtalade kvinnan att hon hade tagit emot ett fyrtiotal brev med hotfullt budskap. Utöver detta polisanmälde hon även ett överfall i mars 2023. Under lång tid arbetade polisen efter hypotesen att en eller flera okända gärningspersoner låg bakom hoten, men senare i utredningsarbetet började polisen i stället misstänka att det var kvinnan själv som låg bakom breven.
Tre veckor efter överfallsanmälan genomförde polisen en husrannsakan såväl i kyrkoherdens hem som på pastorsexpeditionen där kyrkoherden hade sitt arbetsrum. Samma dag delgavs hon också misstanke om brott och förhör genomfördes.

Åhörare på kvinnans sida
Under de tre rättegångsdagarna har såväl tidigare kollegor, poliser, sjukvårdspersonal och en psykolog hörts. Åklagarsidans vittnen har berättat att den tidigare kyrkoherdens agerande och uppgifter har varit märkliga – försvarssidans vittnen har berättat om en genuin rädsla hos kvinnan för hotbilden mot henne.
I slutet av 2023 blev kyrkoherden utköpt från sin tjänst, men trots att det har gått 1,5 år sedan dess är det uppenbart att alla inte har köpt åklagarens bild. Under huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm var ett tjugotal personer på plats. Gemensamt för dem var att de är övertygade om att hoten mot kyrkoherden har varit verkliga och att gärningspersonen/-personerna fortfarande går fria.
Att det inte har kommit några fler hot efter att den tidigare kyrkoherden konfronterades med misstankarna om att hon hade fabricerat hoten menar åklagaren talar för att kvinnan är skyldig. Enligt försvarssidan förklaras avsaknaden av nya hotbrev med att kvinnan inte arbetar kvar som kyrkoherde – avsändaren/avsändarna har därmed lyckats med sin avsikt att tvinga bort henne.

Spekulerade i kristna avsändare
När parterna möttes i tingsrätten presenterades inte någon alternativ gärningsperson, däremot fick ett antal vittnen beskriva hur det religiösa landskapet ser ut i den kommun där den tidigare kyrkoherden arbetade. Flera religiösa grupper nämndes och ett vittne beskrev grupperna som ”väldigt evangelikala” som ”tror sig ha sanningen”. Samma vittne uttryckte även att det finns människor på orten som söker ”andliga kickar”.
Det nästan 900 sidor långa förundersökningsprotokollet visar också att anställda i församlingen där den åtalade kvinnan tidigare arbetade spekulerade i vem eller vilka som kunde ligga bakom hoten. Breven till kvinnan innehåll ofta referenser till Bibeln och personalen funderade på om det fanns några kristna extremister som kunde vilja kyrkoherden illa. Detta skulle i sådana fall exempelvis kunna hänga samman med att kyrkoherden – till skillnad från sin företrädare – hade en mer positiv syn på hbtq-frågor.
Av förundersökningsprotokollet framgår det samtidigt inte om polisen satte in några utredningsåtgärder för att ta reda på om det faktiskt var så att hoten kunde bottna i någon religiöst präglad konflikt.
Riskerar fängelse
Vid en fällande dom riskerar kvinnan fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.
Men som Dagen rapporterade i mars skulle den tidigare kyrkoherden genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning inför huvudförhandlingen. Undersökningen visade att det inte finns någon starkare misstanke om att hon lider av en allvarlig psykisk störning. I utlåtande till tingsrätten står det samtidigt att det inte är möjligt att säkert utesluta förekomsten av en sviktande verklighetsuppfattning och att det finns skäl att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning om frihetsberövande åtgärd övervägs.
[ Kyrkoherde anmälde grova bibliska mordhot i åratal – åtalas för att ha skrivit dem själv ]