Nyheter

”Inte en chans” säger KD om Liberalernas förskoleutspel

Vill förbjuda kristna friskolor - splittrar regeringen • ”Det oroar mig att konfessionella skolor och förskolor hela tiden läggs fram som ett problem”

Barn under fem år kan inte själva välja religiös tillhörighet, därför måste konfessionella förskolor förbjudas. Det säger Liberalernas Camilla Mårtensen till Dagen.
– Inte en chans att de får igenom det här, kontrar Kristdemokraternas Mathias Bengtsson (KD).

Liberalerna gick till val på att förbjuda konfessionella friskolor. Men nu höjer de ribban och kastar även in att förskolor som drivs på konfessionell grund, varav majoriteten är kristna, ska förbjudas, vilket Dagen skrivit om tidigare.

Splittrar regeringen

Men Liberalernas utspel möter direkt på hinder eftersom Kristdemokraterna har en helt annan linje i frågan. Mathias Bengtsson är Kristdemokraternas talesperson i skolfrågor och han är inte nöjd med sina regeringskollegor.

– Jag tycker att det här ligger i linje med Liberalernas retorik sedan tidigare och hur de vevat mot konfessionella friskolor, säger han till Dagen.

– Deras kritik är lika missriktad som det är fel i sak.

För det är inte kristna förskolor som är det stora problemet, menar Mathias Bengtsson, som resonerar att det man bör ta tag från politiskt håll snarare är de alltför stora barngrupper och barn som inte blir sedda. Att det finns kristna skolor som lär ut kristna värderingar, exempelvis hur man ska bete sig mot sina medmänniskor, ser han inte som ett problem.

– Tvärtom, min bild är att de kristna skolorna och förskolorna bidrar positivt till skolväsendet och valfriheten. Det är galet att lägga energi på att förbjuda dem i stället för att lösa de riktiga problemen.

Kan Liberalerna få igenom det här inom ramen för Tidösamarbetet?

– Nej. Det finns inte en möjlighet. Man får se det för vad det är, ett utspel från ett parti som gör vad de kan för att synas. Det finns ingen som helst möjlighet att det här förslaget skulle gå igenom i det här regeringssamarbetet, säger Mathias Bengtsson.

– KD har varit garanten för att de kristna friskolorna ska kunna fortsätta, vi är nu också garanten för att de kristna förskolorna ska kunna fortsätta sin verksamhet.

Andra har pekat på att även Europakonventionen skyddar konfessionella skolor och förskolor, vad säger du om det?

– Att det har aldrig testats skarpt läge i Sverige eftersom det aldrig röstats igenom ett förslag. Men det oroar mig att konfessionella skolor och förskolor hela tiden läggs fram som ett problem. Det skapar en oro, och gör det svårt att bygga långsiktigt.

Han tar Svenska kyrkans förskolor som exempel, som han menar har en bra verksamhet. Men politiska utspel om att de borde förbjudas gör att det skapas en misstänksamhet mot dem.

– Det är olyckligt och oansvarigt.

Muslimska skolor ett slagträ

Mathias Bengtsson tar också upp att det ofta är muslimska skolor och förskolor som pekas ut som problemet, inte minst när det gäller extremism. Hans replik på det är att visst måste det bekämpas och att Skolinspektionen redan gör det.

– Men nu används muslimska huvudmän som slagträ i debatten för att få bort allihop, i grunden verkar det handla om en rädsla för religion i allmänhet, vilket jag tycker är olyckligt.

Religion står över

Camilla Mårtensen svarar på frågor för Liberalernas räkning.

Varför vill ni förbjuda konfessionella förskolor?

– Det är i förskolan grunden för en bra skolgång läggs. Men för vissa barn läggs i stället en grund där religionen står över resten av samhällets värderingar och kunskap.

Menar ni att troende människor inte kan stå upp för samhällets värderingar och kunskap?

– Det är klart att de kan. Men utbildning som är skattefinansierad ska inte vara byggd på religion eller ha religiösa inslag. Därför är det inga problem om troende driver skolor, men utbildningen och skolan ska vara icke konfessionell.

Svårt att granska

Camilla Mårtensen säger vidare att en granskning från Skolinspektionen har visat att kommuner upplever att det är svårt att granska konfessionella förskolor på grund av otydlig lagstiftning.

– Det är inte rimligt att tro att barn under fem år själva valt sin religiösa tillhörighet och dess uttryck. Religiösa förskolor är ett sätt för föräldrar att påföra sin religion på sina barn med offentliga medel.

Hur har ni tänkt gå till väga?

– I dag väljer skolan själv om den är konfessionell genom en anmälan när den startar eller ombildas. Vi menar att den möjligheten inte ska finnas. Befintliga skolor kan givetvis välja att ändra sin inriktning.

Redan i dag måste konfessionella inslag vara frivilliga, exempelvis bordsbön vid maten på en kristen förskola, vill ni ta bort även det?

– Ja, huvudmannen kan vara troende men skolan ska inte ha några konfessionella inslag under dagen eller i anslutning till dagen. Barn under fem år kan inte göra ett aktivt val eller välja bort saker under sin förskolevistelse.

Fler artiklar för dig