Nyheter

Så föll domen mellan Västerås Pingst och Daniel Alm

Två veckor efter att förhandlingen avslutades i tingsrätten har domen kommit

Västerås Pingst frias – uppsägningen av Daniel Alm var korrekt. Det slår Västmanlands tingsrätt fast.
- Det känns viktigt att tingsrätten har gått på församlingens linje, säger församlingen ordförande Anders Ericsson till Dagen.

Domen innebär att uppsägningen av Daniel Alm – som ägde rum i april 2024 efter att det uppdagats att han haft utomäktenskapliga relationer med två kvinnor – står fast.

Västmanlands tingsrätt konstaterar i domen att Daniel Alm ”på ett otillbörligt sätt har utnyttjat sin roll” i förhållande till de två kvinnorna. I domen står det också att hans agerande har ”inneburit att han i så hög grad har brustit i redbarhet och oförvitlighet att han inte längre kan åtnjuta det förtroende som krävs för att kunna fullgöra sin tjänst”.

Tingsrätten skriver förvisso att kvinnorna är vuxna människor och att de måste ta ansvar för sina handlingar. Men rätten slår samtidigt fast att Daniel Alm bär huvudansvaret för relationerna. I det ena fallet konstaterar rätten att kvinnan stått i ett direkt beroendeförhållande till Alm och i det andra fallet att kvinnan befann sig i en personlig kris och var mycket sårbar.

“Mot bakgrund av sin roll som pastor och föreståndare för församlingen och som föreståndare för Pingst FFS och den obalans som funnits i relationerna, vilar ansvaret tungt på honom för att relationerna trots dessa omständigheter har inletts och fortgått under så lång tid.”

”Inte finns några vinnare”

Anders Ericsson, ordförande för Västerås Pingst, är lättad efter domen.

– Det känns viktigt att tingsrätten har gått på församlingens linje och att rätten slår fast att Daniel Alm har brustit i sitt agerade på ett sådan sätt att det är det grund för att skilja en pastor och föreståndare från sin tjänst, säger han till Dagen.

– Samtidigt är det viktigt att betona att det inte finns några vinnare i den här situationen – det är för många som har farit illa, fortsätter han.

Enligt Anders Ericsson är den viktigaste frågan i församlingen nu att arbeta för att hela relationer. Han tillägger att det också är en viktigt fråga för pingströrelsen i stort.

– I domen är det tydligt att ord inte står mot ord i vad som hänt även om det finns olika beskrivningar av hur det har upplevts, och det är också klart att Daniel Alms agerande är svårt att förena med ledarskap oavsett om det handlar om en församling eller någon annan del av samhället.

”Församlingen har bevisbördan”

Under slutframställan för två veckor sedan framhöll Daniel Alms ombud Nina Karlström att det var församlingen som hade bevisbördan i målet och hon hävdade att de beviskrav som ställs upp när det gäller det straffrättsliga inte på något sätt var ställt utom allt rimligt tvivel. Motparten hade inte kunnat styrka sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling från Alms sida, påpekade hon.

En nyckelfråga i konflikten har varit Daniel Alms agerande gentemot två kvinnor som också vittnade under förhandlingarna. Under slutframställan lyfte Nina Karlström fram minnesluckor kring sådant som gäller det egna agerandet hos den ena vittnande kvinnan, samt tendenser hos båda kvinnorna att förminska den egna rollen.

Ombudet ansåg att arbetsrättslig grund för uppsägning saknades. Vidare påpekades att Västerås Pingst inte hade levt upp till sin omplaceringsskyldighet samt att den tvåmånadersregel som finns som en tidsgräns för arbetsgivaren att agera hade överskridits och att uppsägningen därför även borde ogiltigförklaras av formella skäl.

Förtroende kan raseras snabbt

Arbetsgivaralliansens chefsjurist Sven Rosqvist, som har företrätt Västerås Pingst, pekade i sin slutplädering på att det handlade om en förtroendefråga kring församlingens högsta administrativt och teologiskt ansvarige. Han menade att Daniel Alm har haft auktoritet och förtroende som han utnyttjat i relation till de båda kvinnorna. Dessutom att det har funnits direkta kopplingar till arbetslivet då båda kvinnorna på olika sätt haft kopplingar till pingströrelsen och Västerås Pingst och flera händelser är relaterade till kyrkolokaler och i samband med tjänsteuppdrag.

Chefsjuristen lyfte också fram den kristna etiken och citerade att en ”församlingsledare måste vara höjd över allt klander” och att förtroende kan ta år att bygga upp, men sekunder att riva ner. Han hade svårt att se förtroende i relation till de egna medlemmarna och olika grupper i samhället efter det som hänt.

Sven Rosqvist ansåg, i motsats till Daniel Alms ombud, att omplaceringsskyldigheten var uppfylld, och att arbetsgivaren hade agerat inom tvåmånadersregeln.

Uppsägning inom två månader

Tingsrätten gör samma bedömning som församlingen:

”Det är ostridigt i målet att församlingen redan under hösten 2023 fick uppgifter om att Daniel Alm haft utomäktenskapliga relationer med två kvinnor [...]. Uppgifterna som innefattade påståenden om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling är av sådan karaktär att det har varit befogat för församlingen att, innan man tog ställning till eventuella arbetsrättsliga åtgärder, avvakta den utredning som beställdes av Pingst FFS. Utredningen har ostridigt kommit församlingen tillhanda den 14 februari 2024. Uppsägningen av Daniel Alm den 8 april 2024 har därmed skett inom två månader därefter”, står det i domen.

När det gäller omplaceringsskyldigheten skriver tingsrätten att det vid tiden för uppsägningen inte fanns någon annan känd tjänst i pingstförsamlingen som skulle komma att tillsättas under uppsägningstiden. ”Det anförda innebär att församlingen får anses ha fullgjort sin omplaceringsskyldighet.”

”Allvarligt åsidosättande av förpliktelserna”

I samband med förhandlingen i mars hävdade Daniel Alms ombud att Daniel Alm inte hade haft kännedom om påstådda brister i ledarskapet och att han varken fick någon erinran eller varning, eller att han fick delta i korrigerande samtal avseende något påstått brott mot anställningsavtalet och att han har därmed inte hade fått möjlighet att vidta rättelse innan församlingen sade upp anställningen.

Detta argument köper inte tingsrätten:

“Daniel Alms handlande och konsekvensen i form av ett förlorat förtroende har inneburit ett allvarligt åsidosättande av förpliktelserna som följer av anställningsavtalet. Det har inte varit rimligt att kräva av församlingen att genom tillsägelser eller varning bereda Daniel Alm tillfälle att förbättra sitt beteende innan man vidtog åtgärder för att skilja honom från anställningen. Tingsrättens slutsats blir därmed att det har funnits sakliga skäl för uppsägning av Daniel Alm. Hans talan ska därför lämnas utan bifall.”

Ska betala rättegångskostnader

Enligt domen ska Daniel Alm också ersätta Västerås Pingsts rättegångskostnader med 386 262 kronor.

Pingströrelsen nationellt avstår tills vidare från att kommentera domen.

“Vi kommer inte i nuläget att kommentera utslaget utan vi lämnar det till den som är part målet; Pingst, Västerås”, skriver Lennart Edström ordförande i Pingst FFS, till Dagen.

Dagen har sökt de båda kvinnorna för en kommentar. De har svarat och meddelat att de avböjer att kommentera domen i nuläget. Dagen har samtidigt, utan framgång, sökt såväl Daniel Alm som hans ombud.

Läs mer om domen: Arbetsgivaralliansen: Det är en lättnad

---

Fakta: Bakgrund till arbetsrättstvisten

  • Hösten 2023 anklagades Daniel Alm, nationell pingstledare och pastor i Västerås Pingst, för sexuella trakasserier. Han lämnade omedelbart uppdraget som nationell pingstledare och blev också arbetsbefriad i församlingen.
  • Våren 2024 – efter att en utredningen genomförts – blev Daniel Alm uppsagd från sin tjänst som föreståndare för Västerås Pingst. Bakgrunden var att församlingen saknade förtroende för Daniel Alm som en konsekvens av hans agerande gentemot två kvinnor.
  • Sommaren 2024 lämnade Daniel Alm in en stämningsansökan mot Västerås Pingst eftersom han ansåg att uppsägningen var ogiltig. Han krävde skadestånd.
  • Daniel Alm hävdar att relationerna med kvinnorna har varit ömsesidiga, något kvinnorna tillbakavisar. De talar i stället om manipulation och utnyttjande i samband med hårt arbete och svåra trauman i livet. ”Maktobalans” är ett ord som församlingens företrädare använde i rätten.

---

Fler artiklar för dig