Jan-Eric Rönngren, rådgivare Arbetsgivaralliansen, och branschansvarig för trossamfund och ekumeniska organisationer, menar att domen i målet mellan Daniel Alm och Västerås Pingst är principiellt viktig.
– Förtroendet är det centrala i en pastor och föreståndares möjlighet att kunna utföra arbetet, säger han till Dagen.
Enligt Jan-Eric Rönngren innebär domen en lättnad.
– Vi har ju trott och hoppats på att man skulle slå fast förtroendefrågan som sakliga skäl [för uppsägning]. Det har inte slagits fast tidigare, utan vi har behövt en dom. Det är klart att det inte är många församlingar som har varit beredda att gå till domstolen för att pröva frågan. Men nu gick Daniel Alm till domstol, och så fick vi det äntligen prövat. Vi menar ju att förtroendet är det centrala i en pastor och föreståndares möjlighet att kunna utföra arbetet, och utan att ha läst hela domen så verkar det ändå som att vi nu får det bekräftat av tingsrätten.
– Jag tycker principiellt att det är viktigt att förtroendefrågan prövas, eftersom den är så oerhört central i yrkesutövningen, och över huvud taget möjligheten att kunna utföra arbetet. Däremot så tror jag att vi även fortsättningsvis i första hand kommer att försöka hitta överenskommelser när förtroendet har rasat. Så domen kommer inte att innebära att vi i första hand kommer att säga upp [en pastor eller föreståndare]. Den här domen handlar just om det som har hänt i Västerås och vad Daniel [Alm] har gjort, och det innebär att vi kan inte dra alltför långtgående slutsatser för andra ärenden.
Han vet inte om motparten kommer att överklaga, vilket ska ske senast den 28 april.
Ingen kommentar från huvudombud
Daniel Alms huvudombud har ännu inte kommenterat domen.
Inte heller Joakim Sjöberg, som företrädde Daniel Alm i den externa utredning som förra året friade den tidigare pingstledaren från anklagelser om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
När han kallades som vittne i arbetsrättstvisten i Västerås underströk han den utredningens slutsatser, och menade att Daniel Alm farit illa av att ha omtalats på ett sätt som närmade sig brottsanklagelser.
Till Dagen säger Joakim Sjöberg på måndagen att han inte kan uttala sig om tingsrättens dom som helhet. Däremot, säger han, vill ha lyfta fram domens skrivningar i den del som rör samtycke i relationerna mellan Daniel Alm och de två kvinnorna.
”Viktiga skrivningar för Daniel”
Där står det att tingsrätten finner ”att det inte är visat annat än att de sexuella handlingar som ägt rum har skett med [de två kvinnornas] uttryckliga eller tysta samtycke”.
”Utredningen ger inte heller stöd för att det ska anses visat att Daniel Alm manipulerat [de två kvinnorna]”, står det vidare.
– Här går tingsrätten in på frågan om samtycke och det är viktiga skrivningar för Daniel, säger Joakim Sjöberg till Dagen.
– Han har hävdat bestämt att det som skett varit ömsesidigt, och i den här skrivningen bekräftas vad domstolen har kommit fram till. Det vore bra om människor kunde läsa detta själva.
Utöver frågan om samtycke går domstolen även in på dynamiken bakom relationerna, och konstaterar att pingstledaren har haft ett stort ansvar för att de utvecklades som de gjorde.
”Mot bakgrund av sin roll som pastor och föreståndare för församlingen och som föreståndare för Pingst FFS och den obalans som funnits i relationerna, vilar ansvaret tungt på honom för att relationerna trots dessa omständigheter har inletts och fortgått under så lång tid”, står det i domen.