Marken är förgiftad. Sex familjer har fått sina fastigheter inlösta av kommunen. Ytterligare två familjer väntar och väntar på att deras villor också ska bli inlösta. Här kommer pingstpastorn Marcus Ardenfors in i den här historien.
Först en kort bakgrund:
En gammal kemtvätt förgiftade marken på Mariebo i Jönköping. Det hela upptäcktes i mitten av 2010-talet, fyra årtionden efter att kemtvätten hade lagt ned. Klorerade lösningsmedel befanns i jorden, grundvattnet, dricksvattnet och inomhusluften i husen, enligt Jönköpings-Posten. Vid det laget hade platsen förvandlats till villaområdet Obygden.
Sex villaägare krävde att kommunen skulle lösa in deras fastigheter. Efter en långdragen process gick kommunen i maj 2022 till slut med på att lösa in de sex fastigheterna.
Två barnfamiljer hamnade utanför. De ville också få sina hus inlösta av kommunen och fly den förgiftade marken, men deras krav hade framställts senare än de övriga familjernas. Saken har fler byråkratiska förvecklingar, men än lever hoppet hos de två familjerna om att deras villor också ska lösas in. Och det är här som Marcus Ardenfors, föreståndare i Pingstkyrkan i Jönköping, har klivit in i bilden.
”Vädjar till er som ledare”
I fredags skickade han ett öppet brev till kommunstyrelsen i Jönköpings kommun. Pingstpastorn ”vädjar till er som ledare att nu lösa ut den här situationen och återigen visa hur vi i Jönköping sluter upp för att hjälpa och kämpa tillsammans för varandra”.
– Det finns ett bibelord i Jeremia som talar om att söka stadens bästa. När man vet att människor lider tycker jag att man har en skyldighet att göra vad man kan för att uppmärksamma det, säger Marcus Ardenfors till Dagen.
[ Skandalföretaget Think Pinks sopor stoppar kyrkans våtmark ]
Partipolitisk osämja
I lokalpressen har Jönköpingsborna de senaste åren kunnat läsa om hur giftskandalen på Mariebo har blivit föremål för partipolitisk osämja mellan kommunens politiker. Till exempel var kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) 2021 kritisk till att ett beslutsunderlag i en del av ärendet hade inkommit för sent – vilket avfärdades av kommunstyrelsens ordförande Mona Forsberg (S) som ett populistisk utspel.
– Den här frågan måste inte vara superkomplex. Jag hoppas att mitt brev kan bidra till att politikerna kan prata om det här på ett nytt sätt, säger Marcus Ardenfors.
För, menar pingstpastorn, ser man bara frågan ”lite utifrån” så förstår man:
– Det kan inte vara så här år efter år. Som de drabbade familjerna har behandlats ska man inte behöva behandlas. Empati och medmänsklighet är självklart för alla oss i Jönköping. Jag vet att vi kan om vi vill.
En liknande känsla inför sakernas tillstånd gav Jönköpings-Postens ledarskribent Max Eskilsson uttryck för i en ledarartikel på lördagen:
”Denna historia måste få ett slut. Det måste gå att hitta ett rimligt sätt att köpa ut de två återstående fastigheterna.”
[ Från uppstickare till etablissemang – Pingst i Jönköping firade hundra år ]