Är det rimligt att en scoutstuga utan el och vatten ska jämföras med en kommersiell verksamhet som hotell, vandrarhem eller pensionat? Om det tvistar Huddinge kommun med Centrumkyrkans ungdoms scoutkår i Farsta. Ärendet har nu överklagats till högsta instans och kan komma att påverka scouter över hela landet.
– Ska vi gå upp och titta på hur ”hotellverksamheten” ser ut? Det som Huddinge kommun anser är en yrkesmässig uthyrning av tillfälligt boende.
Scoutledaren Dag Lundén är lite raljant då han guidar runt i scoutstugan Djupån. Efter att ha fått upp låset visar han runt uppe på loftet, ett spartanskt utrymme som då och då används vid övernattningar, ibland av kyrkans egna scouter, några gånger hyr de också ut den till andra.
– Här är perfekt logi för ungefär tjugo scouter, konstaterar han.

Särskilt bekvämt underlag är det inte för den som tänker sova här, men hela poängen med scoutstugan är att det ska vara primitivt. Vatten hämtas från en brunn några hundra meter bort, med hjälp av solceller får man lite belysning, vilket är den enda elen som finns. Toalettbesök får ske ute i skogen eller på utedasset.
I kyrklig regi
Det är alltså kring den här scoutstugan det bråkas om. En stuga som tillhör Centrumkyrkans ungdoms scoutkår i Farsta, en församling inom Equmeniakyrkan där scoutkåren är knuten till ungdomsförbundet Equmenia.
Församlingen ligger i Farsta i Stockholm, men scoutstugan ligger i grannkommunen Huddinge. Det var bygglovs- och tillsynsnämnden där som hösten 2024 beslutade att scoutstugan skulle klassas som ett tillfälligt boende, eftersom stugan hyrs ut till andra scoutkårer.
Enligt kommunens bedömning kan scoutkårens uthyrning jämföras med andra yrkesmässiga uthyrningar, som campingplatser, vandrarhem eller hotell. Därmed ska kommunen också bedriva tillsyn för att se om stugan lever upp till gällande miljökrav. Enligt beslutet från kommunen bör tillsynen klaras av på tre timmar per år.
Dag Lundén kan bara beklaga. Här i stugan har det bedrivits scoutverksamhet sedan 1950-talet utan att kommunen lagt sig i på det här sättet.
– Visst är det bra att det görs miljötillsyn, men att de vill jämföra en scoutstuga med ett hotell blir som ett hån, säger han.
Extra kostnad
Och tillsynen som kommunen vill göra, den skulle kosta scoutkåren nästan 5 000 kronor per år.
– Det skulle bli omkring en tredjedel av våra omkostnader, säger Dag Lundén.
I dag lägger kåren cirka 10 000 kronor per år för att driva scoutstugan, men om kommunen vill lägga på en avgift för tillsyn blir det ytterligare tusenlappar. Vem ska betala? Dag Lundén konstaterar att verksamheten drivs ideellt, och blir omkostnaderna högre är det scouterna själva som får betala via högre medlemsavgifter.
I värsta fall kan det avskräcka barn från att ens delta.
– Olyckligt, för vi tycker inte att det ska vara pengar som styr om man ska ha möjlighet att komma ut i Guds natur.
Beslut och överklagan
Konflikten om scoutstugan började med ett beslut från den kommunala nämnden om att börja införa tillsyn. Men scoutkåren överklagade till Länsstyrelsen, som gav den rätt. Verksamheten ansågs vara så pass begränsad att den inte kunde klassas som en yrkesmässig uthyrning, och därmed upphävdes kommunens beslut.
Men Huddinge kommun har valt att driva ärendet vidare och nu ligger deras överklagan hos Mark- och miljööverdomstolen, vilket alltså är högsta juridiska nivå. Tar domstolen upp fallet så kan det bli prejudicerande och skulle kunna påverka scouters verksamhet över hela landet.
[ Kyrkans scouter och barnkör ska kunna använda det nya fritidskortet ]
Kommunen: Gör vi rätt eller fel?
Staffan Stafström, miljöchef på Huddinge kommun, vill betona att kommunen inte har något otalt med någon scoutförening. Utan anledningen till att man driver frågan i domstol handlar om att få veta vad som gäller.
Andra scoutföreningar har också överklagat beslutet om tillsyn och i deras fall har det kommit helt andra domstolsbeslut.
– Så vi tycker att det är spretigt, vi vill bara veta om vi gör rätt eller fel, säger Staffan Stafström.
När det gäller kravet på miljötillsyn berättar han att det är något som finns fastslaget i miljöbalken. Men som kommun är det inte alltid lätt att ha full koll på alla verksamheter som bedrivs, utan ofta kan det vara så att en verksamhet har gått under radarn under lång tid.
Men när kommunen väl känner till verksamheten, då ska också en tillsyn göras för att säkerställa att man lever upp till miljökraven. Nästa steg handlar om vilken del i taxan som ska användas.
– Ska den baseras på timavgift eller en årlig avgift, då måste vi först göra rätt definition av verksamheten.
Uthyrningen avgjorde
Eftersom Centrumkyrkans scoutkår hyrde ut sin stuga valde kommunen att klassa den som ett tillfälligt boende, eftersom man fick information om att den hyrdes ut och att övernattning sker.
– Men det är inte som att scoutstugan därför likställs med ett hotell eller vandrarhem, jag tror att vokabulären är missvisande, säger Staffan Stafström.
– Men i grund och botten menar vi att tillsyn behövs, för barn och unga är en riskgrupp.
Varför måste scoutföreningen själv betala för tillsynen?
– Det är en fråga jag har respekt för och den hör jag från andra också, inte bara ideella organisationer utan även från företag, säger Staffan Stafström.
Men alternativet är att all tillsyn i kommunen ska ske med skattebetalarnas pengar, något de flesta kommuner valt att inte göra.
Klåfingrig tillämpning
När scoutledaren Dag Lundén guidar runt i scoutstugan skiner solen, fåglarna kvittrar och pulverkaffet serveras med varmvatten i medtagen termos.
Själv funderar han på vad alla överklaganden kommer att få för konsekvenser. I grund och botten tycker han inte att miljölagstiftningen är konstig, inte heller att en kommun måste agera mot miljöbovar. Däremot reagerar han på kommunens klåfingriga tillämpning i det här fallet. Han tycker att de går för långt. Scouterna har år ut och år in hållit på med sin verksamhet, så vad är problemet?
Och om någon från kommunen skulle komma ut hit och inspekterar, vad ska de göra i de tre timmar som avsatts?
– Ska de gå och lyfta på stenar, frågar sig Dag Lundén.
Dessutom har han hört att tillsynen inte behöver ske på plats, utan kan ske på distans från kommunkontoret. Han kan heller inte släppa det meningslösa i att man just nu bråkar i domstol om att den här scoutstugan skulle vara jämförbar med aktörer som hyr ut boenden professionellt.
– Vi hyr ut stugan omkring tre gånger per år. Handlar det här om att de vill att vi ska sluta med det?
Tanken med verksamheten är att barnen ska pröva på att leva utan det moderna livets alla bekvämligheter, utan internet, el, rinnande vatten och sköna sängar, så som scouter alltid gjort.
– Vi är en ideell förening och har ingen lust att lägga tid och pengar på ett domstolsärende som ska avgöra om vi skulle vara likvärdiga med ett vandrarhem eller hotell.
[ Genom scouterna upptäckte jag att jag brinner för ledarskap ]