Inom kort läggs annonsen ut. Den vackert belägna gården vid sjön Åsunden, där Evangeliska frikyrkan har haft sin folkhögskola i 70 år, ska säljas.
– Det är naturligtvis en sorg. Många har varit med på läger och kurser här genom åren, säger Petra Hallqvist, rektor för Liljeholmens folkhögskola.
Ekonomi och strategi. Det ligger enligt rektor Petra Hallqvist bakom det beslut som folkhögskolans styrelse fattade i januari.
– Många av de grupper som vill gå allmän kurs har lättare att nå en skola i stan. Sedan är det också ett faktum att statsbidragen inte räcker till för att underhålla så här stora anläggningar, säger hon till Dagen.
– Ett alternativ hade varit att satsa på en stor sidoverksamhet, men där har styrelsen varit tydlig med att inriktningen ska vara på folkhögskola. Och vill vi göra bra folkhögskola, ser vi inte riktigt hur det ska gå ihop med så tunga underhållskostnader.

Hyra in sig från hösten 2027
På sikt räknar folkhögskolan med att hyra in sig i de nya lokaler som Ryttargårdskyrkan kommer att bygga i anslutning till sina nuvarande lokaler på Garnisonsområdet, strax söder om centrala Linköping. Även internatet skulle kunna flytta med, eftersom Ryttargårdskyrkan planerar för både trygghetsboende och studentboende.
De väntas dock inte att stå klara förrän tidigast hösten 2027.
– Vi räknar med att vara kvar i Rimforsa under nästa läsår. Sedan kan vi behöva mellanlanda någonstans, även om det inte är klart var. Men verksamheten fortgår, det är bara det att vi byter lokaler, säger Petra Hallqvist.
Redan i dag har folkhögskolan en filial i Linköping, med 30–50 deltagare.
– Vi har sedan länge haft ett samtal med Ryttargårdskyrkan om att söka nya lokaler för vår filial i Linköping. Men nu är alltså inriktningen att flytta hela verksamheten.
Färre uppdragsutbildningar
Redan för ett drygt år sedan såg styrelsen att ekonomin började svikta.
– Efterfrågan på uppdragsutbildningar från region och kommun gick ned drastiskt i samband med de allmänna kostnadsökningarna, säger Petra Hallqvist.
– Många försvann hösten 2023, och vi har haft svårt att bygga upp en ny målgrupp. Vi kör fortfarande kurser i samarbete med externa aktörer, men inte i samma omfattning.
Flera artiklar i Östgöta Correspondenten vittnat om en besvikelse lokalt över att folkhögskolan flyttar sin verksamhet från Rimforsa.
Men lagt beslut ligger.
– Det statliga stödet till folkhögskolorna har legat stilla väldigt länge och inte följt prisutvecklingen, säger Petra Hallqvist.
– Organisationsstödet, som ger oss en viss peng för varje deltagarvecka, räcker till att betala hyra men inte till att underhålla fastigheter. Vi kan heller inte ta ut jättehöga avgifter av deltagarna, och det kostar ju som det är att bo och äta.
Gör som Kaggeholm
Liljeholmen är inte den första kristna folkhögskola som sett sig nödd att lämna en anrik fastighet på landsbygden för att flytta in till staden.
– Vi var nyligen på studiebesök på Kaggeholm, för att ta del av deras resa och erfarenheter, säger Petra Hallqvist.
För drygt fem år sedan flyttade Kaggeholms folkhögskola, som drivs av pingströrelsen, från Kaggeholms gård på Ekerö till Rörstrands slott i centrala Stockholm.
Inte desto mindre finns en sorg när en av frikyrklighetens mest välbesökta och traditionsrika gårdar bereder sig att gå in i historien.
– I dag har vi omkring 300 deltagare på våra kurser, inräknat de som går på distans. Men många fler har varit med på läger och kurser här genom åren, säger Petra Hallqvist.
– När vi vet lite mer om tidsaspekten har vi tankar om att göra olika evenemang, för att manifestera den här tiden.
---
Fakta: Liljeholmens folkhögskola
- En av tre folkhögskolor med Evangeliska frikyrkan (EFK) som huvudman. De andra två är Örebro Folkhögskola och Hyllie Parks folkhögskola.
- Skolan startade 1952 i Rimforsa, cirka fyra mil söder om Linköping, och bedriver även utbildning i Linköping, Aneby och Örebro.
- Erbjuder bland annat allmän kurs, musikutbildningar, konstskola, bibelskola, diakoniutbildning och själavårdskurs.
- Har 60–70 elever på internatet, medan ytterligare ett tjugotal elever kommer till Rimforsa. Filialen i Linköping har cirka 60 elever. Ytterligare cirka 100 personer går distansutbildningar, med regelbundna internathelger i Rimforsa.
---
[ Fler intresserar sig för kristen själavård – märks på landets utbildningar ]