Nyheter

Immanuelskyrkan i Örebro utser grupp som kan styra vid konflikter och ledarkris

Pastorn Johan Arenius: ”Vi är inte naiva”

Immanuelskyrkan i Örebro inrättar en förtroendegrupp som ska kunna aktiveras vid en kris om församlingens valda ledare inte kan eller bör bära ansvar, eller när förtroendet sviktar.
– Vi vill jobba förebyggande. Det är oftast lättare att vara efterklok än förklok, säger Johan Arenius, pastor och föreståndare.

Förtroendegruppen i EFK-församlingen i Örebro består av fem personer. De är valda på ett förtroende som ska ”ha vuxit fram över tid”, men innefattar också en person utanför Immanuelskyrkan, i det här fallet en sjukhuspastor från ett annat frikyrkosamfund i staden. Förutom att aktiveras vid en kris, då församlingens valda ledare har missbrukat sitt förtroende eller mandat, finns ytterligare två uppgifter för gruppen.

Dels att vara ett stöd till anställda och församlingsledare vid konflikthantering. Dels att bygga upp och ansvara för en visselblåsarfunktion i församlingen.

– Det här är en grupp vi förhoppningsvis inte behöver aktivera. Men om det ändå behövs ska den i händelse av ledarkris kunna leda församlingen genom krishanteringen, säger Johan Arenius.

Långsiktigt arbete

Han förklarar att Immanuelskyrkan i Örebro har jobbat med förslaget om en förtroendegrupp en längre tid som ett förebyggande arbete, men det har också aktualiserats av ledarkriser både inom den egna rörelsen Evangeliska frikyrkan (EFK) och nu senast inom Pingst FFS.

– Om en föreståndare skulle ha haft en sexuell relation vid sida av sitt äktenskap, snott pengar från församlingen eller på annat sätt gjort sig själv gravt olämplig som ledare och ordförande inte reagerar, så kan förtroendegruppen agera. Vi har inte inrättat denna funktion på förekommen anledning utan försöker jobba förebyggande.

Den nya förtroendegruppen valdes vid församlingens årsmöte i mitten av mars. Just nu ingår seniora personer med stor erfarenhet. Som en tidigare ordförande i församlingen samt vidare en professor och chef på universitetsnivå, en styrelseledamot för ett stort företag samt en församlingsmedlem som är sjuksköterska – och så alltså den externa sjukhuspastorn.

”Vi är inte naiva”

Pastorsnätverket inom Pingst FFS har nyligen tillsatt en förtroendenämnd som kan avgöra förtroende för pastorerna. Evangeliska frikyrkan har redan sedan tidigare ett förtroenderåd på samfundsnivå som kan ge rörelsens församlingar stöd i kris- och konfliktsituationer om de ber om hjälp.

Ingemar Forss, missionsdirektor inom EFK, bekräftar för Dagen att så är fallet. Immanuelskyrkans nya förtroendegrupp har han i dagsläget ingen kunskap om och vill därför inte kommentera saken närmare innan han skaffat sig information.

Johan Arenius i Immanuelskyrkan menar att den lokala förtroendegruppen de nu har skapat är ett komplement till det som finns på samfundsnivå.

– I situationer när någon ledare missbrukar sitt förtroende eller mandat är vi ovana att hantera saken, både som församlingar och rörelse.

– Med en förtroendegrupp försvinner inte risken att något skulle kunna inträffa i en avlägsen framtid. Vi är inte naiva. Det är snarare för att vi inte är naiva som vi vill ha det här systemet, säger Johan Arenius.

Fler artiklar för dig