Nyheter

KDU vill testa skolbarns kunskaper i kristna värderingar

KDU vill profilera sig i skolan – föreslår att elever testas i svenska och kristna värderingar

Läroplanens skrivelse att skolan vilar på en kristen etik måste få ta större plats. Det menar KDU:s ordförande Louise Hammargren, som också tycker att det vore rimligt att testa svenska elever på kunskaper i de värderingar som byggt Sverige: de kristna värderingarna.

– Det är viktigt för oss att visa vår särprägel i skolpolitiken, säger KDU:s förbundsordförande Louise Hammargren när Dagen möter henne för en intervju.

På sikt ska det politiska ungdomsförbundet därför presentera en ny skolmotion, men redan nu vill KDU-ordföranden göra en markering genom att lyfta fram vikten av att skolan måste genomsyras av kristna värderingar.

Hon tar avstamp i att det redan i läroplanen står att skolan ska styras av en ”etik som förvaltats av kristen tradition”.

– Men vi måste förstå att de här värdeorden inte finns till bara för att de låter bra, utan det finns goda skäl till att det här ska implementeras i skolan, säger Louise Hammargren.

– Det handlar om vår historia och den bäring kristna värderingar har haft på Sverige och Europa, om allt gott det har gjort med oss.

Louise Hammargren, förbundsordförande KDU

Mer kristna värderingar

Nu vill KDU därför att kristna värderingar ska få ta större plats i svensk skola, inte bara som ett värdeord som står inskrivet i ett policydokument, utan även i praktiken.

Hur skulle det kunna ta sig uttryck?

– Problemet är att de grundläggande värderingarna bara nämns, men de får inte genomsyra läroplanen. Så vi vill att det ska undervisas om de värderingar som byggt Sverige. Sedan om det är i religionskunskapen, samhällskunskapen eller i något annat ämne, det kan någon annan avgöra vad som är bäst.

Men att återinföra kristendomsundervisning, frågan som KD en gång bildades för på 1960-talet, är inte aktuellt.

Fokus på en kille i ett klassrum med elever och lärare.

Louise Hammargren använder gång på gång begreppet värderingar, bland annat för att peka på att det blivit alltför stora värderingsskillnader i samhället, där hon nämner hedersförtryck och våld i nära relationer som exempel.

För att komma till rätta med det menar hon att skolan måste få i uppgift att tydligare få med det här perspektivet.

– Då kan vi heller inte utesluta att testa elevers kunskaper i svenska värderingar och de kristna värdena.

Testa kunskap om kristna värderingar i skolan, är det korrekt uppfattat?

– Definitivt, i kontexten att vi borde undervisa mer om kristna värderingar.

Exakt hur ett sådant test skulle se ut vill KDU-ordföranden inte gå in på, utan menar att även här måste det snarare måste vara professionens uppgift, inte politikers.

– Men det viktiga är att undervisa, från tidig ålder, om de grundläggande värderingar som byggt vårt land.

Ett halvår som ledare

Louise Hammargren valdes till KDU-ordförande i november förra året och hon berättar för Dagen att hon blev kristdemokrat eftersom hon alltid definierat sig som politiskt höger, men tyckte att det var något som saknades hos Moderaterna.

– För mig var det viktigt med ett värderingsdrivet parti. Kristdemokraterna är det enda som lyckas kombinera de klassiska borgerliga frågorna med ett stort socialt ansvar

Louise Hammargren, förbundsordförande KDU

Sakfrågor hon säger sig lockats av var en fri föräldraförsäkring och en stram migrationspolitik.

Har du något kyrkligt engagemang?

– Inget direkt, men jag är kulturellt kristen och uppskattar de kristna institutionerna i samhället.

Utspel sticker ut

Som politiskt ungdomsförbund har KDU stuckit ut hakan en hel del den senaste tiden.

Ni kan tänka er SD i regeringen efter valet, varför?

– Jag tycker att man ska sätta sakpolitik framför partifärg, men vi får först se hur det går i valet 2026. I slutänden handlar det om hur mycket politik vi kan få ut av ett regeringssamarbete.

Ni vill byta ut Jakob Forssmed från presidiet, vad har han gjort för fel?

– Jag tycker att han är en fantastiskt duktig socialminister som gör mycket gott för samhället och Kristdemokraterna. Men vi i KDU vill se en förnyelse, få in mer energi och nya perspektiv. Det är ingen hemlighet att vi ligger på fyra procent i opinionen.

Varför vill ni använda klimatbistånd för att bygga kärnkraft?

– För att vi har inga röda linjer när det gäller fossilfritt i svensk politik, varför ska vi då ha det i klimatbiståndet? Vi vill kunna satsa pengar på fossilfria projekt och där ingår kärnkraft.

Louise Hammargren, förbundsordförande KDU
Fler artiklar för dig