Varför nämns inte trossamfunden? Biskop Fredrik Modéus menar att Folkhälsomyndigheten är med och bidrar till religionsfobin då de i sin rapport om existentiell hälsa helt bortser från vad kyrkorna kan bidra med.
Det är på uppdrag av socialminister Jakob Forssmed (KD) som Folkhälsomyndigheten tagit fram sin rapport om existentiell hälsa. Själv har ministern varit mycket pådrivande i frågan, inte minst vill han ha civilsamhället och trossamfunden med sig, för att människor ska kunna hitta en mening med sin tillvaro.

När nu Växjös biskop Fredrik Modéus ger sig in i debatten riktar han inte kritik mot regeringens ambition, utan snarare mot Folkhälsomyndigheten, då han i en debattartikel i Aftonbladet sågar deras rapport om existentiell hälsa längs med fotknölarna. För enligt biskopen saknar rapporten helt insikt i religionens och trossamfundens betydelse.
“Det är obegripligt och direkt kontraproduktivt. Folkhälsomyndigeten tycks omedveten om den guldgruva som årtusenden av erfarenheter och praktiker i de religiösa samfunden utgör”, skriver Fredrik Modéus.
Religionsfobi i myndighet
Biskopen menar att myndigheten snarare tycks lida av religionsfobi, något som han menar de visserligen inte är ensamma om, men att det här är ett tydligt exempel på.
Fredrik Modéus beskriver hur Svenska kyrkan varit närvarande vid informationsmöten i samband med att rapporten skulle tas fram, han berättar att de har bidragit med underlag och inspel. Trots det, när Folkhälsomyndigheten till slut kom med sin slutprodukt fanns inte ett spår av detta, menar han.
“Resultatet förvånar, inte minst i ljuset av att politiker på olika nivåer nu börjar upptäcka trossamfunden och se de bidrag som ges”.
Tillvarata kompetensen
Fredrik Modéus lyfter självklart fram den kristna tradition han själv företräder, men menar att det här även berör andra religioner. Men, menar han, det verkar fortfarande finnas någon slags beröringsskräck när det kommer till religiösa frågor hos svenska myndigheter.
Hans debattartikel mynnar därför ut i tre uppmaningar; att Folkhälsomyndigheten framöver tillvaratar trossamfundens kompetens, att regeringen trots denna rapport ändå vågar lyfta samfundens viktiga roll för folkhälsan samt att politiker och tjänstepersoner på lokal nivå vågar göra upp med religionsfobin som finns och börjar bygga broar till trossamfunden.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) har kommenterat rapporten, som kom för någon månad sedan, med att regeringen nu ska se hur de kan ta förslagen vidare.
[ Existentiell hälsa - ministern svarar på den senaste tidens kritik ]