En minister, en partisekreterare och en kanslichef väljer att lämna sina positioner hos Liberalerna. En av dem, Jakob Olofsgård, är känd som en frikyrklig profil och pastor inom Equmeniakyrkan.
Det är ganska uppseendeväckande att tre personer i Liberalerna nästan samtidigt meddelar att de lämnar sina positioner, även om det sker med olika argument.
Tyngsta avhoppet är Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och arbetslivsminister, som också lämnar regeringen. Orsaken hon uppger är att hon inte har en extra växel att lägga i, samt att hon vill ha mer tid för familjen.

Frikyrklig profil slutar efter ett år
Samtidigt kommer beskedet att Jakob Olofsgård lämnar sin roll som partisekreterare, efter omkring ett år på posten. Det skäl han anger är att han istället vill fokusera på sakpolitik.
“Vi ses nu framöver i fortsatt politiskt arbete inför kommande valår”, skriver han i ett meddelande till partistyrelsen, uppger Dagens nyheter.
Dagen har sökt Jakob Olofsgård, som dock inte har varit möjlig att nå. Men han har figurerat flera gånger tidigare i våra spalter, bland annat förra året då han argumenterade för Liberalerna syn inför omröstningen om den nya könstillhörighetslagen. Han har också skrivit en debattartikel om var gränsen bör gå när man debatterar politik med Bibeln i hand.
Jakob Olofsgård är ordinerad pastor inom Equmeniakyrkan och hade lång erfarenhet av församlingstjänst när han år 2021 fick plats i riksdagen, för att senare avancera till partisekreterare.

Tre avhopp
Som om en minister och en partisekreterare inte vore nog så aviserade även Liberalernas kanslichef, Oscar Wåglund, sin avgång samma dag. Ingen av de tre har uppgett att avhoppen bygger på någon konflikt eller besvikelse över partiets politiska vägval, men med tanke på detta unika trippelavhopp är spekulationerna ändå igång.
Liberalerna sitter i dag i regeringen och har sex ministerposter. Samtidigt har man länge legat mycket lågt i opinionsundersökningarna, ofta under fyraprocentsspärren, och inom partiet har man sedan tidigare haft en livlig debatt om vägval innan man slutligen landade i Tidösamarbetet. Fortfarande anser många liberaler att samarbetet med Sverigedemokraterna är svårsmält.
[ Liberalerna: Stoppa hatpredikanter från att komma in i Sverige ]