När kyrkorna i undantagsfall slarvar med sina dopprocesser sätter det käppar i hjulet i arbetet med att stötta asylsökande konvertiter. Så kunde man tolka Jan Eckerdals allvarsord vid Kyrkornas migrationsdagar förra veckan.
– Också i min egen kyrka, Svenska kyrkan, sker dopprocesser som inte är värdiga, sa han.
I flera år har Sveriges kristna råd, SKR, kämpat för att asylsökande som blir kristna i Sverige ska få en rättssäker prövning. Bland annat har man hållit i seminarier vid Domarakademin, som vidareutbildar domare och andra yrkesverksamma jurister.
Jan Eckerdal, direktor för teologi vid SKR och präst i Svenska kyrkan, är en av dem som deltar i seminarierna. Där förklarar han bland annat hur kyrkan förhåller sig till personer som söker sig till kristen tro under sina asylärenden, eller efter att ha fått avslag på en asylansökan.
– Det här är en mycket seriös process där många av våra kyrkor har riktlinjer och en ganska tydlig modell för hur man ska göra, sa Jan Eckerdal när Kyrkornas migrationsdagar i veckan hölls i Immanuelskyrkan i Stockholm.
Ändå kommer det alltid upp frågor om ärenden där dop verkar ha skett utan större förberedelse.
– Vi får alltid exempel där man säger att ”ja, det låter fint att ni har den här seriösa prövningen, men jag har faktiskt varit med om det här och det här”, sa Jan Eckerdal.

– Alltid är det sådana berättelser. Tillräckligt ofta för att man inte bara ska se det som en marginell företeelse där det inte har sköts på ett seriöst sätt av den ena eller andra kyrkan.
Kyrkor utanför SKR
Inte sällan, sa han, handlar det om kyrkor som står utanför de samfund som är organiserade i Sveriges kristna råd.
– Men också i till exempel min egen kyrka, Svenska kyrkan, sker dopprocesser som inte är värdiga.
– Det här bör vi ta till oss som vår hemläxa. Inte för att säga att vi inte är seriösa, utan för att seriöst kyrkligt arbete runt människor i asylprocess som vill bli kristna också har blicken klar för att här och där brister vi, och det vill vi hjälpas åt för att adressera och stävja.
Jan Eckerdal kallade dessa fall för ”undantagen som bekräftar regeln”, där kyrkorna generellt möter asylsökande med klokhet och respekt.
Frågor om Alpha
En annan fråga som på senare tid återkommit från deltagarna i Domstolskademin handlar om Alphakurser.
– Vi har fått frågor som antyder att man känner igen svaren när man frågar om tro: ”Du sa du detsamma som han som var här tidigare. Vad konstigt att ni uttrycker det exakt lika.” Och så kan man undra om detta är genuint eller något [den asylsökande] bara lärt in, sa Jan Eckerdal.
Här får deltagarna svar av Jan Eckerdals medarbetare i utbildningarna – Kim Brynte, pastor i Immanuelskyrkan Malmö, som tillhör Evangeliska frikyrkan.
– Kim, som ger Alphakurser, brukar berätta om vad man lär sig i en Alphakurs. Det är ju inte mindre genuint för att man har fått hjälp att sätta ord på sin erfarenhet via en Alphakurs. Så på det är sättet hjälper vi domarna att se det här från kyrkans perspektiv.
[ Båda blev kristna och flydde Iran – bara hon ska utvisas ]