Pingststyrelsens ordförande och vice ordförande uttalar sig om maktförhållanden och ansvar gällande tidigare föreståndaren Daniel Alms sexuella handlingar och relation till två kvinnliga medarbetare i rörelsen.
”Föreståndaren är, i egenskap av positionen, alltid den som bär hela eller största ansvaret”, skriver de bland annat.
Om en vecka, den 7 april, faller domen i arbetsrättstvisten i Västmanlands tingsrätt mellan tidigare nationella föreståndaren för Pingst FFS, Daniel Alm, och Västerås Pingst. Alms sexuella handlingar och relation till två kvinnor har varit grunden till uppsägningen från församlingen, vilken Alm vill ha ogiltigförklarat av rätten och därför har stämt sin tidigare arbetsgivare.

Pingststyrelsens ordförande Lennart Edström och vice ordförande Christina Hellström gör nu ett uttalande på Pingst FFS webbsida med anledning av händelserna i rätten, och alltså innan domstolens utslag i det juridiska är känt. De skriver att det som blivit offentligt gör ”otroligt ont” och att det är svårt att fullt ut beskriva den ”sorg” de känner.
”Kan aldrig handla om ömsesidighet”
När det gäller föreståndarrollen i Pingst FFS slår styrelsen ordförande och vice ordförande fast att den högsta positionen i organisationen innebär att man ”avkrävs ansvar för sina handlingar och den makt och inflytande som följer med uppdraget”. De säger att det aldrig kan handla om ömsesidighet ”när inflytandet missbrukas i relation till medarbetare”, och att föreståndaren alltid är den som ”bär hela eller det största ansvaret” utifrån positionen.
Lennart Edström och Christina Hellström berömmer också de två kvinnorna för deras mod när de har låtit det mest intima och privata komma fram i offentlighetens ljus, och säger att de från första stund har trott på dem.
”För detta förtjänar de vår största respekt, och vi vill fortsätta stötta och finnas till hands för dem och deras familjer”, skriver de.

Självkritisk styrelse
Pingststyrelsens presidium medger samtidigt att de själva som styrelse har brustit i förhållande till sin ”skyldighet att skydda organisationen och dess medarbetare från missbruk av osunt inflytande.” De beklagar att det har funnits ”bristfälliga rutiner, uppföljning och kontroll”.
”Vi är uppriktigt ledsna för konsekvenserna som detta medfört”, skriver de på Pingst.se.

Efter den externa arbetsmiljöutredning som gjordes hos Pingst nationellt efter Daniel Alms avgång hösten 2023 har man sett över rutiner, arbetsplatskultur, maktstrukturer, ledarskap och själavård med mera, uppger de. Utbildningar kring sexuella trakasserier och kränkande särbehandling har genomförts för personalen på kontoret i Alvik, Stockholm.
Förtroendenämnd inrättad
Till åtgärderna de lyfter fram finns också den förtroendenämnd som pastorsnätverket Pingst pastor nyligen inrättade, som bland annat har till uppgift att hantera när en pastor eller föreståndare faller på det moraliska området. Pingst FFS ser i nuläget också över behovet av att tillsätta ett etiskt råd som stöd för styrelsen och församlingarna, samt breddar visselblåsarfunktionen, skriver Lennart Edström och Christina Hellström.