Den svenske journalisten Joakim Medin från tidningen Dagens ETC har frihetsberövats i Turkiet. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard konstaterar att ärendet är allvarligt.
- Ett angrepp på pressfriheten, säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.
“De plockar in mig på förhör nu”, skrev Joakim Medin i ett meddelande till sin redaktion vid lunchtid på torsdagen. Då hade han nyligen landat i Istanbul för att bevaka utvecklingen i Turkiet.
Sedan dess har ingen hört av honom.
Gustavsson vet inte var reportern befinner sig, hur han mår, om han förhörts eller om han ska deporteras.
Inte heller svenska utrikesdepartementet eller svenska konsulatet har fått något livstecken från Medin under det gångna dygnet, säger Andreas Gustavsson till TT.
Inga övriga besked
Han har fått uppgifter om att konsulatet söker den polisstation vid flygplatsen där man förutsätter att Joakim Medin befinner sig. Där ska man överlämna ett telefonnummer dit Medin ska kunna meddela sig, men han har inte ringt.
– Om det numret har nått honom tror jag är tveksamt. Några övriga besked från turkiska myndigheter har konsulatet inte fått.
Joakim Medin beskrivs som en erfaren utrikeskorrespondent med Turkiet som ett av sina specialområden. För tio år sedan fängslades han i Syrien, efter att ha varit i de kurdiska områdena i landet. Han satt en vecka i isoleringscell innan han släpptes.
Dagens chefredaktör Felicia Ferreira kommenterar händelsen:
”Att en svensk journalist grips direkt vid ankomst till Turkiet och hålls utan kontakt med omvärlden i över ett dygn är djupt oroande. Det handlar inte enbart om en enskild reporters säkerhet – det är ett angrepp på pressfriheten och i förlängningen på de demokratiska värden som fria medier vilar på. Vi hoppas att Joakim Medins situation snabbt klarläggs och att han snarast får den hjälp och det skydd han har rätt till som journalist.”

"Ett annat Turkiet"
Han har besökt Turkiet som journalist flera gånger men inte haft problem med myndigheterna tidigare.
– Uppenbarligen är det ett annat Turkiet han reser ned till nu.
– Jag har gett upp hoppet om att han ska få utföra sitt arbete i Turkiet. Jag vill bara att han ska få komma hem, säger Andreas Gustavsson.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger i en skriftlig kommentar till TT:
"Vi ser alltid allvarligt på när journalister frihetsberövats. Vi känner till att en svensk journalist frihetsberövats i samband med inresa till Turkiet. Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter."
Branschorganisationen Utgivarna kallar uppgifterna “oroväckande”, och kräver i ett uttalande att Joakim Medin ska släppas. Utgivarna säger också att turkiska myndigheter måste garantera säkerheten för såväl utländska som inhemska journalister.