Selånger pilgrimscenter är försatt i konkurs. Detta efter ett beslut i kyrkorådet som leder till kraftigt höjda hyreskostnader. Pilgrimscentret har varit omtvistat, där den tidigare kyrkoherden och tillika ordförande för aktiebolaget som drivit verksamheten, står i centrum.
Efter åtta års verksamhet ansökte Selångers kultur- och pilgrimscenter AB i veckan om konkurs, vilket Sundsvalls Tidning var först att rapportera om. Enligt styrelsen beror det på en hyreshöjning på 70 procent.
– Höjningen gjorde att vi inte hade möjlighet att betala personalens löner den här månaden. Det här gör att all personal kan få sina löner med hjälp av den statliga lönegarantin, säger Helene Westerlind, chef för Selånger pilgrimscenter till Sundsvalls Tidning.
Kritik mot kyrkoherde: Inte hållbart
Efter konkursbeslutet har det framkommit att det har funnits kritik mot hur pilgrimscentret har drivits. I centrum står den tidigare kyrkoherden Bror Holm som både var församlingens representant och aktiebolagets ordförande när pilgrimscentret grundades 2017.
Bolagets hyra har hela tiden varit kraftigt subventionerad och Medelpads södra pastorat, som är fastighetsägare, menar att det inte längre är hållbart.
– Vi behöver ta ansvar för att medlemmarnas avgifter går till att bedriva Svenska kyrkans uppdrag såsom döpa, fira gudstjänst, ha konfirmandgrupper, bedriva diakoni samt förvalta våra kyrkor, säger kyrkoherde Lovisa Schmidt till Sundsvalls Tidning.

Har man ett sådant här jättepastorat mot sig så kan det liknas vid Davids kamp mot Goliat.
— Bror Holm, kyrkoherde
”Medvetet drag”
Bror Holm å sin sida menar att den borttagna subventionen var ett medvetet drag för att försätta centret i konkurs.
– Jag har egentligen inte upplevt någon misstro personligen, men har man ett sådant här jättepastorat mot sig så kan det liknas vid Davids kamp mot Goliat, säger han till Sundsvalls Tidning.
När konkursen nu är ett faktum återstår frågan vad som kommer att hända med lokalerna framöver. Enligt Lovisa Schmidt har en arbetsgrupp tillsatts för att titta närmare på frågan, skriver Kyrkans tidning.
– Det är ju inte pilgrimsverksamheten som gått i konkurs, utan bolaget som bedriver lunchrestaurang, konferens och catering. Fokuset framöver kommer vara vad vi vill driva i den här fantastiska byggnaden som vi är ägare till. Att satsa på pilgrimsverksamhet är viktigt för pastoratet och vi gör det redan i flera andra lokaler, säger Lovisa Schmidt till tidningen.

---
Fakta: Detta har hänt
- Verksamheten har bedrivits av aktiebolaget Selångers kultur- och Pilgrimscenter AB som fram till sommaren 2023 var helägt av Selånger församling.
- 2022 beslutade kyrkofullmäktige att bilda den från församlingen fristående ”Stiftelsen Selångers kultur- och pilgrimscenter”. Samtidigt beslutade kyrkofullmäktige att föra över 400 000 kronor från församlingen till stiftelsen och att skänka aktiebolaget till stiftelsen. Numera är aktiebolaget helt fristående från församlingen.
- Selångers församling har uppmanats att vidta åtgärder gällande dess försämrade ekonomi sedan 2020. Vid biskopsvisitationen 2021 fick församlingen en åtgärdslista gällande ekonomin.
- Domkapitlet beslutade 2023 att inleda ett tillsynsärende mot Selångers församling. Konsekvensen blev att församlingen ålades att ta fram en handlingsplan för församlingens ekonomiska läge. Domkapitlet konstaterade också att församlingens kyrkofullmäktige, kyrkoråd och kyrkoherde har brustit i lojalitet och ansvar.

- Domkapitlet inledde 2023 också tillsynsärenden mot diakonen Helene Westerlind och dåvarande kyrkoherde Bror Holm, då det fanns misstankar om att de hade brustit i lojalitet mot Svenska kyrkan och församlingen. Inget i domkapitlets utredning visade att vigningslöftena brutits och båda ärendena avslutades.
- Källa: Kyrkans tidning
---