Nyheter

Frihamnskyrkan fick igenom krav i rätten: Böter sänks

“Det känns som en liten seger”, säger pastor och föreståndare Mats Särnholm

75 000 kronor i böter blev till slut enbart 1 000 kronor. Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att straffbeloppet för Frihamnskyrkan ska sänkas rejält, efter församlingens administrativa miss med matutdelning.

Är det sant? Kan en kyrka verkligen bötfällas för sin utdelning av mat till hemlösa och behövande? Det var många som upprördes i slutet av förra året efter nyheten att Frihamnskyrkan i Göteborg skulle tvingas betala 75 000 kronor för att under ett års tid ha delat ut mat till behövande utan rätt tillstånd.

Snart var flera insamlingar i gång och berättelsen vände, i stället för böter kunde kyrkan till slut göra en extra satsning för behövande inför julen, tack vare all uppmärksamhet.

Valde att överklaga

Men Frihamnskyrkan, som är en del av Smyrnaförsamlingen i Göteborg, valde samtidigt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Göteborg. De menade att det var ett orimligt högt bötesbelopp för den här typen av verksamhet.

Nu har domstolen kommit med sitt besked, bötesbeloppet skrivs ned till 1 000 kronor, tack vare att regeringen ändrat reglerna under tiden baserat på just det här ärendet.

Matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg, en del av smyrnaförsamlingen.

Ni fick som ni ville till slut?

– Ja, vi har fått svaret och vår advokat Fredrik Norburg har gjort ett fantastiskt arbete. Han hörde av sig när vi fått vitet och sa att hans advokatbyrå ställer upp pro bono (utan ersättning) för att driva vår sak, säger Mats Särnholm, pastor och föreståndare för Frihamnskyrkan.

Han förklarar att det var två saker som prövades, dels att bötesbeloppet var så högt, dels ville man pröva om en kyrkas hjälparbete över huvud taget skulle rymmas inom den lagstiftning som åberopades.

– I den ena frågan fick vi faktiskt rätt, konstaterar Mats Särnholm.

Matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg, en del av smyrnaförsamlingen.

Regeringen agerade

Men det var alltså tack vare den lagförändring som kom till stånd, vilket regeringen aviserade på debattplats här i Dagen via KD-ministrarna Jakob Forssmed och Peter Kullgren. Beslutet som fattades var att det högsta bötesbeloppet för den här typen av verksamhet ska få vara 1 000 kronor.

– Vilket är en jätteglädje, både för församlingen, men framför allt för verksamheten och för alla andra föreningar som engagerar sig på det här sättet.

Mats Särnholm berättar att flera andra har hört av sig eftersom de nu också fått samma vitesbelopp, för liknande misstag.

– Så det känns som en liten seger. Nu ska vi göra rätt för oss och betala vitesbeloppet.

Men när det gäller den andra frågan som överklagades till domstolen blev det avslag, socialt hjälparbete på ideell grund får inget generellt undantag från regler av det här slaget.

Tusen kronor, det är rimligt för ert administrativa misstag?

– Verkligen, för det här är en verksamhet som bara har utgifter, det finns ingen vinst i detta, utan bara gåvobaserade intäkter.

Svårt att regissera

När Mats Särnholm nu ska sammanfatta allt som hänt landar han i begreppet solskenshistoria, där ett ödesdigert misstag lyckades frigöra så många positiva krafter.

– Det blev en berättelse som inte ens hade gått att regissera på förhand. För engagemanget blev så stort i samhället, det är den stora vinsten, när den enskilda människan engagerar sig så att det går att få till en förändring. Det är så hoppfullt.

Även om Frihamnskyrkan i och med domstolens beslut nu sätter punkt för det här, så kommer det sociala arbetet att fortsätta.

– Vi siktar nu framåt för att utveckla vårt sociala arbete. Det som hänt har givit oss råg i ryggen och blivit en kraft till att sträcka oss framåt, för att se vad mer vi kan göra för dem som har det svårast i samhället. I församlingen bubblar det med tankar och funderingar.

Matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg, en del av smyrnaförsamlingen.

Rätt dag spelade roll

Fredrik Norburg är advokaten som företrätt Frihamnskyrkan och han är så klart nöjd med utgången i förvaltningsrätten. Han berättar för Dagen att han ansåg det oskäligt att ge böter till en kyrka som delar ut matkassar ideellt, han menar att de inte ens borde betraktas som ett livsmedelsföretag. Nu fick de inte rätt på just den punkten, däremot det minskade bötesbeloppet, vilket de också krävt.

– Under målet kom en lagändring, så frågan var vilken version av lagen som skulle tillämpas, den gamla eller den nya, berättar han.

– Men förvaltningsrätten valde att tillämpa den lag som gällde för tidpunkten vid domen och det var därför de gick på vår linje.

Men det var på håret, lagändringen trädde i kraft den 25 mars och domen kom dagen efter.

– Det var vad gjorde att det blev en bra utgång. Nu finns det en maxavgift för ideella organisationer av det här slaget, inklusive för trossamfund.

Och den nya lagen infördes också som en reaktion på hur Göteborgs stad hanterat Frihamnskyrkan.

Varför ställde du som advokat upp gratis i det här fallet?

– För att jag reagerade på att det var ett så orimligt beslut, svarar Fredrik Norburg.

Han förklarar att då och då kan en advokatbyrå ta på sig pro bono-fall, det vill säga att utan ersättning, ofta för att man tycker att viktiga värden står på spel.

– Så vi valde att ställa upp, för annars hade inte det här blivit prövat.

Fler artiklar för dig