Nyheter

Svenska utrikesministern på hemligt besök i Jerusalem

Maria Malmer Stenergard till Dagen: Det är en lång väg till fred, det kräver omfattande arbete

Trots allt elände ser Maria Malmer Stenergard ett litet hopp i de små grupper av israeler och palestinier som ännu samverkar för fred. Samtidigt framförde hon Sveriges och EU:s kända krav på vapenvila i Gaza och humanitärt tillträde när hon mötte sina kolleger i Jerusalem och Ramallah.

JERUSALEM. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard kom hem med en liten strimma av hopp efter att under tre dagar ha mött israeler och palestinier. Hon ser en ljusglimt trots det kompakt dystra läget där över 50 000 palestinier har dödats i Gaza, enligt de Hamasstyrda hälsomyndigheterna, och där 300 biståndsarbetare har dödats.

Hon betonar att situationen i regionen är mycket svår med uppflammande krig i Gaza och stopp för humanitärt tillträde samtidigt som palestinska Hamas håller gisslan. Hon kritiserar också israelisk expansion av bosättningar och bosättarvåld på Västbanken.

– Jag har träffat tankesmedjor med företrädare för båda sidor som tillsammans jobbar för fred och för en lösning som kan hålla över tid och säkerställa att både israeler och palestinier kan leva här sida vid sida i fred och frihet, säger Maria Malmer Stenergard som kom hem från sitt första besök i regionen på onsdagskvällen.

Maria Malmer Stenergard i Jerusalem

– Det är kanske bland det mer hoppfulla jag har gjort under de här dagarna. Det är inspirerande att höra att det finns tankar och ett arbete och en rörelse även om den kanske är förhållandevis liten, säger hon när hon möter svenska medier i Jerusalem.

Utrikesministern mötte den palestinske premiär- och utrikesministern Mohammad Mustafa i Ramallah på Västbanken och den israeliske utrikesministern Gideon Sa’ar i Jerusalem. Dessutom har hon träffat representanter på plats från FN och EU, bland dem biståndsarbetare, samt företrädare för civilsamhället.

– Jag har vetat länge att läget här är svårt. Det blir större komplexitet när man är här för att diskutera på djupet. Det är en lång väg till fred, det kräver omfattande arbete, säger Malmer Stenergard och fortsätter:

– Vi måste komma tillbaka till vapenvila så att man kan komma tillbaka till förhandlingar.

Framförde kritik mot stoppade hjälpsändningar

Hon berättar att hon i ”konstruktiv dialog” med sin israeliska kollega Gideon Sa’ar framförde kritik mot att Israel stoppat hjälpsändningar till Gaza och mot israeliska bosättningar på Västbanken.

– Vi har en nära och förtrolig relation till Israel. När man har det kan man också framföra kritik och ståndpunkter där man inte håller med, säger hon.

Utrikesministern besökte också kibbutzen Nir Oz i södra Israel, det gränssamhälle nära Gaza som drabbades hårdast när Hamas gick till attack den 7 oktober 2023. Terroristerna mördade eller kidnappade en fjärdedel av Nir Oz 400 invånare samtidigt som de mördade 1 200 israeler och tog 250 som gisslan längs hela gränsen – i de massakrer som utlöste Gazakriget.

Hon visades liksom tidigare officiella svenska besökare runt i den utbrända byn av svenskfödda Rita Lazar, som bor där och vars svärföräldrar kidnappades av Hamas. Hennes svärmor släpptes ur gisslan, medan svärfaderns döda kropp återlämnades tidigare i år.

– Jag såg kulhål i dörrar, jag såg brända hus. Jag talade med anhöriga till människor som dödats och tagits som gisslan. Det är bilder som jag alltid kommer att bära med mig, säger Maria Malmer Stenergard.

Såg film på massakern

Hon berättar att hon fick se en film med dokumentära videoklipp från Hamas massakrer.

– Jag fick se en film som är bland det svåraste jag sett. Har man själv barn är det svårt att ta in. En grymhet som är svår att förstå, det här får inte hända igen, säger utrikesministern och understryker att Hamas måste ”försvinna” och inte spela någon roll i framtiden.

---

Fakta: Hemligt besök

  • Maria Malmer Stenergards besök i Mellanöstern var topphemligt. UD ville inte att något skulle yppas om att hon överhuvudtaget var där – ”av säkerhetsskäl”.
  • Det var ett hysch-hysch utan like jämfört med alla tidigare officiella svenska besök i regionen genom åren.
  • Men varken palestinier eller israeler spelade med i det svenska hemlighetsmakeriet. Båda sidor publicerade officiella rapporter med text och bild från utrikesministerns besök.

---

Fler artiklar för dig