Flera av de israeler som släppts av Hamas har i efterhand vittnat om hur de upplevt Guds närvaro under fångenskapen. Flera har också beskrivit hur de, så gott det kunnat, försökt leva enligt judiska traditioner, exempelvis att respektera sabbaten.
Det var ett gudomligt mirakel. Så uppfattar i alla fall Omer Shem Tov det som hände honom under den 505 dagar långa fångenskapen i Gaza, efter att han kidnappats på Novafestivalen av Hamas den 7 oktober 2023.
En stor del av tiden fick han tillbringa i mörker under jord i Hamas tunnlar. Det var där, under gräsliga förhållanden, som han ropade till Gud i desperation. Det var också i detta mörker han säger sig ha fått vara med om ett gudomligt mirakel.
– I ungefär fem månader hade jag en halvfull flaska druvjuice, berättar han.
Varje fredag inför sabbaten läste han kiddush, den rituella bönen, samtidigt som han drack av det som i normala fall hade varit vin. Till hans stora förvåning räckte flaskan vecka efter vecka. Drycken blev heller inte dålig.
För honom blev det här ett mirakel som han jämför med oljan som inte ville ta slut i berättelsen om den judiska högtiden channukah.
– Det visade på Guds godhet och närvaro för mig under tiden i fångenskap, har Omer Shem Tov vittnat om efter att han släppts.

Flera berättelser
Han är inte ensam om att efter att ha blivit fri berättat om Guds närvaro i Gazas tunnlar, utan flera andra fångar har vittnat om hur deras judiska tro burit dem under fångenskapen, genom att på olika sätt försöka tillämpa judiska traditioner och religiösa ritualer.
Som Agam Berger, en av de kvinnliga soldater som togs som gisslan. Hon berättar att hon fick tillgång till en judisk bönebok som fick stor betydelse för henne, troligtvis efterlämnad av israeliska soldater. Under fångenskapen började hon också att upprätthålla de judiska traditionerna på ett sätt hon inte gjorde innan, hon högtidlighöll sabbaten, höll koll på kalendern så att hon kunde fira de judiska högtiderna jom kippur och Pesach, där hon i enlighet med traditionen även kunde upprätthålla fastan.
– Jag valde trons väg, sa hon efter att ha släppts fri efter 482 dagar i fångenskap.

Jämför med Förintelsen
Flera av dem som togs tillfånga av Hamas var unga, sekulära judar, som i fångenskapen började tillämpa judiska ritualer och böner. Även många av de anhöriga ska ha gjort samma resa parallellt.
När journalisten Rachel Fink, i den israeliska tidningen Haaretz, reflekterar över varför så många som tagits som gisslan sökt sig till den judiska tron och traditionen under tiden i fångenskap gör hon en jämförelse med Förintelsen.
”Berättelserna om hur de i hemlighet högtidlighöll judiska traditioner i Gazas tunnlar påminner mycket om berättelserna från Nazisternas koncentrationsläger”, konstaterar hon.
För att hitta en förklaring till det här har hon intervjuat psykologen David Rosmarin som i sina studier sett att ett trauma kan leda till att man antingen helt förnekar allt som har med Gud och religion att göra, eller det omvända, att mitt i krisen blir tron ännu viktigare.
– Det finns tusentals studier visar att förlita sig på sin tro, det är ett naturligt och bra sätt att härda ut, säger han.
Men i Israel nöjer sig inte alla med denna psykologiska förklaringsmodell, utan kopplar snarare ihop det här med ett andligt skeende. Som Agam Bergers mamma, som till Fox News förklarar att det var tack vare Gud som hennes dotter fördes hem igen.
[ Israels militär om 7-oktoberattacken: Fullständigt misslyckande ]