Den 21 september avgörs kyrkovalet. Men flera avgörande beslut fattas redan nu, exempelvis vilka kandidater som ställer upp. Den som vill vara med och påverka Svenska kyrkans framtid måste träda fram inom de närmaste veckorna.
– Det är nu man måste vara på alerten, det går inte att vänta till sommaren, säger Nils Warmland, valledare.
Antalet människor som dagligen går och tänker på kyrkovalet är nog lätträknade, men Nils Warmland har gjort det sedan i oktober 2022, då han utsågs till valledare. Nu är det ett halvår kvar till valet, och hans uppdrag är att se till att allt ska klaffa såväl praktiskt som juridiskt.
– Vi är femton personer som nu jobbar på valkansliet i Uppsala, fem anställda och så tio konsulter som framför allt jobbar med it-frågor inför valet, berättar han.
Som spindel i nätet inför det stundande valet handlar mycket om att utbilda och förklara hur ett val ska gå till, framför allt på lokal nivå, i Svenska kyrkans olika församlingar och i stiften.

Sista chansen
Men jobbet som valledare handlar i mångt och mycket om att kratta manegen för andra, att jobba för alla dem som kandiderar och vill vara med och påverka Svenska kyrkans framtid. Och det är ännu inte för sent att ställa upp i valet.
Så hur gör man om man vill kandidera?
– Då kontaktar man någon nomineringsgrupp eller så bildar man en egen. För du måste ha en nomineringsgrupp i ryggen för att ställa upp i valet, säger Nils Warmland.
Just nu finns det tretton sådana grupper som sitter i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, medan det lokalt finns en uppsjö av olika grupperingar. Tidsfristen för att anmäla nya nomineringsgrupper till kyrkomötet gick ut den 15 mars, men fortfarande går det att starta nya lokala initiativ.
– Nästa datum att ha koll på är 15 april, säger Nils Warmland.
Det är slutdatumet både för den som vill anmäla sin kandidatur i kyrkovalet, samt för dem som vill anmäla en helt ny nomineringsgrupp.
– Kommer man in dagen efter är det kört. Så det är nu man måste vara på alerten, det går inte att vänta till sommaren.

Har Svenska kyrkan någon egen målsättning med kyrkovalet?
– Ja, det finns en del interna målsättningar. Den viktigaste är att 96 procent av alla röstberättigade ska veta om att det är ett kyrkoval. Det är en hög målsättning, som vi nådde förra gången, säger Nils Warmland.
Hur mycket kostar ett kyrkoval?
– Vi kan inte räkna på det redan nu, men tittar vi på förra valet kostade det totalt 180 miljoner kronor. Eller ett annat sätt att paketera det är en kostnad på 8 kronor per medlem och år, säger Nils Warmland.
Att i nuläget gå ut och säga hur mycket årets kyrkoval kommer att kosta kan han inte. Men det tidigare valet är ett bra riktmärke, även om det troligtvis kan bli något dyrare i år på grund av en hög inflation, vilket gör att kostnaden för bland annat valsedlar och distribution har blivit dyrare.
När börjar valrörelsen?
– Någonstans efter sommaren tror jag det kommer att börja hända saker, då kommer vår informationskampanj i gång och i samma veva skickas röstkorten ut. Den 8 september börjar själva valperioden, då det går att förtidsrösta. Så säg att det börjar någon månad innan valet.
Och du är redan taggad?
– Det ska bli spännande. För oss som jobbar med det här är det ett långt projekt och det har också ett tydligt mål. Så visst, jag räknar ner lite grann till den 21 september och ja, jag kan säga att jag är taggad.

---
Fakta: Kyrkovalet 2025
- Svenska kyrkan håller val för sina medlemmar vart fjärde år.
- Nästa kyrkoval blir den 21 september i år.
- Kyrkovalet sker på tre nivåer: till kyrkomötet, till stiftet och lokalt på församlingsnivå.
- Nytt för i år är att det införts en 2-procentsspärr till kyrkomötet.
---