Nyheter

Så märks Jesustrenden bland unga i frikyrkorna

Dagen ringde runt till ungdomsförbunden: ”De kan ha hittat en predikant på Youtube och vill nu börja gå till en kyrkan”

Den Jesustrend bland unga som är så omskriven har främst kopplats ihop med Svenska kyrkan. Men hur är det med frikyrkorna? Dagen ringde runt till ungdomsförbunden för att ta tempen.
– Det är inte som att nu är det väckelse. Men man anar ändå att det är något skifte, säger Evangeliska frikyrkans Julia Wellstam.

Skulle det vara pinsamt att vara kristen? När Dagen nyligen besökte ungdomsgruppen i Markuskyrkan i Stockholm berättade de unga vuxna att det snarast blivit norm att ha någon form av tro, de berättade också med värme om den inkluderande gemenskapen som fanns i kyrkan och om glädjen att fira gudstjänst.

När Jesustrenden blir omskriven av medier är det främst Svenska kyrkan man kopplar ihop den med. Men hur ser det ut i frikyrkorna? Dagen har gjort en rundringning i Pingst Ung, Equmenia, Svenska alliansmissionens ungdom och Evangeliska frikyrkan.

Finns en hunger

Gustaf Nyström är verksamhetsledare på Pingst ung.

Märker ni av någon Jesustrend?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Men hos oss i Pingst märks det snarast av att det finns en hunger att läsa Bibeln bland unga människor. Jag hör det från lite olika håll, att ungdomsarbeten startar bibelläsningskvällar, säger Gustaf Nyström.

Gustaf Nyström, verksamhetsledare för Pingst ung.

Men samtidigt vill han vara försiktig när det gäller att uttala sig om långsiktiga trender, dels för att det är för tidigt att landa i färdiga slutsatser redan nu när det gäller ungas nyfikenhet på Jesus, dels för att det ser olika ut i olika delar av landet.

– Det är för kort tid för att se att en sådan kurva håller i sig. Men jag hör att på flera håll växer ungdomsgrupperna och på nationell nivå så har antalet som besöker våra konferenser vuxit sedan efter pandemin, även om det nu stabiliserats, säger Gustaf Nyström.

– Generellt är min bild att flera unga söker sig till kyrkan, men jag har ingen statistik att peka på när det gäller antalet. Så jag är försiktig, men positiv.

Gustaf Nyström berättar också att det finns en del församlingar som säger att det kommit unga personer som knackat på dörren och berättat att de blivit kristna och vill ha hjälp att gå vidare, i regel tack vare berättelser de tagit del av via internet.

– De kan ha hittat en digital gudstjänst eller något på Youtube och vill nu börja gå till en kyrka, berättar han.

Att Jesustrenden som omskrivs nu är knuten till Svenska kyrkan är något som han som pingstvän inte har några som helst problem med.

– Vi gläds med den utvecklingen de ser, vi står tillsammans i det här. Det viktigaste är att unga människor får tag på Jesus, sedan att de ska få landa i ett sammanhang där de kan höra hemma. Min upplevelse är att någon rivalitet mellan kyrkorna finns inte.

Marcus Lind, ny generalsekreterare för Equmenia.

Det finns tendenser

Marcus Lind är generalsekreterare för Equmenia, Equmeniakyrkans ungdomsförbund, där man internt har diskuterat den Jesustrend som man kunnat läsa om i medierna.

– Vi märker av det på en del platser. Men det är inte genomgripande för alla våra föreningar, utan det finns en lokal variation, så det vi ser är lokala Jesustrender, säger Marcus Lind.

Samtidigt berättar han att Equmenias medlemsantal har vuxit tre år i rad och det finns en stor uppslutning kring tonårslägren som de arrangerar.

Även han vill vara lite försiktig med den Jesustrend som nu har blivit omskriven, som exempelvis bygger på Ungdomsbarometern och de svar som unga människor gett om vad de tror kommer att trenda den kommande tiden.

– Vi hoppas verkligen att det blir en stor trend, vi ser sådana tendenser, men vi kan inte bekräfta den förrän vi ser den.

Marcus Lind säger att Equmenia under lång tid lyft ungas rätt till tro och konstaterar att något verkar ha hänt, att för många unga ses det inte längre som pinsamt att vara kristen, utan det verkar numera vara mer accepterat jämfört med tidigare.

– Då blir även unga tryggare med att bjuda med sig andra, säger han.

Söker Gud på nätet

Julia Wellstam är ledarutvecklare för unga på Evangeliska frikyrkan (EFK).

Märker ni av någon Jesustrend?

– Jag vill säga både ja och nej. Ja, för det som är unikt och som hänt de senaste åren är att vi får vara med om att det kommer ungdomar som tagit emot Jesus redan innan de kommit till kyrkan, exempelvis via Youtube-klipp. Det är lite speciellt, att ungdomar söker Gud på nätet, hittar Jesus för att sedan också söka sig vidare till en kyrka, säger Julia Wellstam.

Julia Wellstam.

Rent generellt menar hon att det finns en större nyfikenhet bland ungdomar, men det är inte så att alla söker sig enbart till kristna ställen, utan man söker lite överallt.

– Det är inte som att nu är det väckelse. Men man anar ändå att det är något skifte i hur man tänker och tror.

Kyrkan är därför mer attraktivt i dag än tidigare, menar hon.

– Samtidigt är många skeptiska till organiserad religion.

Så när svaret på frågan var både ja och nej så är det denna dubbelhet hon syftar på. Sedan har hon svårt att svara på Jesustrenden med fakta.

– Det är för att vi inte för statistik på det sättet, utan det jag märker är att det kommer andra typer av berättelser de senaste åren. Frågar man våra ungdomsledare så är det något man märker av, frågan är hur vi kan svara på det?

Jakob Winberg, generalsekreterare för SAU.

Kan inte ljuga

Jakob Winberg är generalsekreterare för Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) och när han får frågan om det märks någon Jesustrend i deras sammanhang svarar han:

– Ett ganska kort svar är nej, men det beror lite på vad du menar. Vi märker inte av en jättestor numerär ökning, det är inte några kurvor som skjuter i höjden, utan medlems- och besöksmässigt är det ganska stabilt, säger Jakob Winberg.

Men samtidigt, menar han, finns det en längtan efter fördjupning hos de unga vuxna som redan finns inom SAU.

– Det är ett sug efter djupare kunskap om tro och om Bibeln. Men det är nog inte den Jesustrenden som det pratas om annars. Att det skulle stå nya människor utanför våra lokala kyrkor, det är inte något som jag fått till mig. Jag önskar att jag kunde säga att det var så, men då skulle jag ljuga.

Fler artiklar för dig