Nyheter

”Kristna minoriteter i Mellanöstern står inför en avgörande tid”

Oroande utveckling efter massmordet på kristna och alawiter i Syrien

Yusuf Aydin, riksdagsledamot för 
Kristdemokraterna och talesperson för kristna minoriteters rättigheter.
Kommer det finnas kristna kvar i Mellanöstern? De närmaste åren kommer att bli oerhört viktiga menar Yusuf Aydin, KD:s talesperson för kristna minoriteter, efter den brutala massaker på alawiter och kristna i Syrien.
– Det var som när IS härjade, säger han.

Över tusen personer dödades då Syriens militär jämte jihadister gav sig ut på vad som beskrivits som en hämndaktion mot den alawitiska minoriteten. Men även många kristna dödades, trots att de inte hade något med den uppblossade konflikten att göra.

Yusuf Aydin (KD) jämför slakten mot alawiter och kristna med Islamiska statens (IS) härjningar för cirka tio år sedan. Även de attackerade icke-muslimska minoriteter på ett brutalt sätt, i skottgluggen fanns då främst yazidier och kristna.

– Det är en stor katastrof att det återigen är minoriteterna i Mellanöstern som drabbas. Det är precis som när IS härjade, det skapar en stor oro och rädsla vilket gör att många flyr, säger Yusuf Aydin om massakern i Syrien.

Tillresta jihadister

Mördandet verkar också ha skett systematiskt, där man gått från hus till hus för att döda personer med ”fel” religionstillhörighet. Bland förövarna fanns syrier som numera ingår i landets armé, men också tillresta jihadister som sökt sig till landet för att delta i kriget mot den numera störtade diktatorn Bahsar al-Assad.

– De är väl i princip bara där för att förstöra och döda, menar Yusuf Aydin, vilket också ger en extra förklaring till att dödstalen blev så extremt höga.

– Det var också tydligt att de var ute efter minoriteterna.

Talesperson

Yusuf Aydin är Kristdemokraternas talesperson för förföljda kristna, en unik titel i svensk politik. Han förvaltar nu ett arv inom partiet när det gäller att lyfta de kristnas situation i Mellanöstern, något som tidigare Lars Adaktusson förknippats med.

Dagen träffar Yusuf Aydin i riksdagen där han berättar att massakern i Syrien för honom blir väldigt personlig.

– Jag har själv flytt från Turkiet efter att min pappa dödades, så det här berör mig djupt, säger han.

Han tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan, vilket också är en av de minoriteter som finns i Syrien just nu.

Yusuf Aydin, riksdagsledamot för 
Kristdemokraterna och talesperson för kristna minoriteters rättigheter.

Kristnas exodus

Budskapet han vill framföra efter massakern är att det krävs tydligare fördömanden, men också att man måste ställa interimstyret i Syrien till svars.

– De har i ord sagt att de ska skydda minoriteter, men de har i praktiken inte gjort det, säger han.

Risken är att de kristna kommer att fortsätta sin exodus från regionen på grund av sådana här händelser och Yusuf Aydin stämmer in i varningen som framförts flera gånger tidigare, att om inget görs kan vi snart ha ett Mellanöstern utan kristna.

– Vi står inför ett sådant skede, för de senaste tjugo åren har varit katastrofala för den kristna minoriteten, som har minskat rejält i länder som Syrien och Irak, från att ha utgjort cirka 10 procent av befolkningen ned till 2 procent.

Yusuf Aydin vill påpeka att Mellanöstern är kristendomens vagga, det var på vägen till Damaskus som Paulus fick sin omvändelse, de första kyrkorna utanför Jerusalem grundades i Syrien. Det är kristna som tillhör de kyrkotraditionerna som nu riskerar att försvinna.

Vad kan vi i Sverige och Europa göra?

– Ett första steg är att tydligt erkänna att kristna är utsatta och förföljda. Gör man det så krävs sedan handling.

Det kan vara att lyfta fram religiösa minoriteters situation i diplomatiska kontakter, när det gäller Syrien så kan det spela roll när omvärlden ska börja lyfta bort sanktioner som funnits länge mot landet, men krav kan också ställas då makthavarna i landet vill få bort terrorstämpeln på THS, den jihadistiska rebellrörelse som störtade den tidigare diktaturen.

Yusuf Aydin menar att det också går att påverka via handel och bistånd, där vissa villkor kan skrivas in. Han pekar också på att den nuvarande regeringen skrivit in religionsfrihet som ett uttalat mål, exempelvis i regleringsbrevet till biståndsmyndigheten Sida.

Oroväckande med sharia

Det viktigaste är att de kristna i Syrien får inflytande i processen då landets nya lagar ska tas fram. Yusuf Aydin tycker också det vore bra om kristna kunde erkännas som ursprungsfolk, vilket skulle komma med vissa rättigheter.

I nuläget finns ett utkast till ny konstitution där det står att Syriens lagstiftning ska utgå från islam och att landets högste ledare måste vara muslim.

– Jag tycker att det är oroväckande och problematiskt. Om man redan där avgränsar vem som kan bli vald till president och indikerar att det ska vara sharialagstiftning, det kan i sig vara diskriminerande. På vilket sätt kommer minoriteter inkluderas då, frågar sig Yusuf Aydin.

Den nuvarande ledaren Al-Sharaa var tidigare jihadist kopplad till al-Qaida, även om han numera bär slips och uppträder diplomatiskt på världsscenen.

– Han har mycket att bevisa, historiken är inte så positiv. I ord har han sagt att de ska inkludera och skydda Syriens minoriteter, inklusive de kristna. Men det är en avgörande tid nu.

Yusuf Aydin, riksdagsledamot för 
Kristdemokraterna och talesperson för kristna minoriteters rättigheter.
Fler artiklar för dig