Sommarens Torpkonferens ska bli än mer välkomnande och inkluderande. Det hoppas Evangeliska frikyrkan, som lagt in en programpunkt om bemötande av hbtq-personer och bjuder in till mingel och samtal. Men någon utställningsplats blir det inte för Kristna regnbågsrörelsen.
Örebro kommun är nöjd med dialogen och förlägger drygt 50 feriepraktikplatser på Torp.
Förra året sa EFK först ja, och sedan nej, till den ekumeniska hbtqi-organisationens begäran att få finnas med som utställare på samfundets stora sommarkonferens utanför Örebro.
”Vi missbedömde vilken laddning det skulle bli att låta EKHO/Kristna regnbågsrörelsen vara en av utställarna på Torpkonferensen”, skrev EFK:s missionsdirektorer Linalie Newman och Ingemar Forss i ett uttalande efter omsvängningen.
Under året som gått har EFK:s ledning haft flera samtal med Kristna regnbågsrörelsen, bland annat om hur konferensen skulle kunna markera en större öppenhet för hbtq-personer bland besökarna.
– Vi har bjudit in till tre möten under året och har verkligen vinnlagt oss om att lyssna in deras perspektiv. Vi tycker olika men vill ändå förstå varandra och samarbeta framåt. Vår intention har varit att signalera att här är man välkommen, säger Linalie Newman, som själv deltagit i alla möten.
Att man ändå landat i att inte erbjuda Kristna regnbågsrörelsen en utställningsplats, säger hon, är av respekt för de processer kring hbtq-frågorna som pågår i många EFK-församlingar.
– Vår bedömning vilar inte på om besökarna skulle kunna hantera information av något visst slag på Torp. Utan vi tar hänsyn till alla pastorer och medlemmar som kämpar med de här frågorna i sina lokala sammanhang och som upplever att det blir en obalans om vi som organisation gör ett visst statement.
– I det läget tror vi att det är mycket bättre att mötas och ha mingelfika än ett underblåsa debatt, vilket skulle ta fokus från samtalen människor emellan.

Erbjuds en popup-monter
Mingelfikat kommer att hållas i samband med en programpunkt tisdagen den 17 juni, på konferensens andra dag. Då bjuder EFK in till ett lunchsamtal om bemötande och inkludering med den tidigare pingstpastorn Patrick Tiainen från Åbo, som i höstas deltog i konferensen Jesus älskar hbtq i Stockholm.
– Han gick igenom en tuff tid i livet, Patrick Tiainen, som var omskakande för hela det sammanhang han fanns i men har i dag en hoppfull ton och längtan efter att vi ska kunna mötas och förstå varandra. Vi tror att det kan bli ett intressant samtal, säger Linalie Newman.
I samband med programpunkten blir det mingelfika och samtal. Dessutom har Kristna regnbågsrörelsen erbjudits att sätta upp en tillfällig monter.
– Vi hoppas att vårt upplägg ska ge möten och samtal där vi närmar oss varandra med respekt för våra olikheter, och att vi kan ta bort laddningen lite i frågan.
”Man lever kvar i reaktionerna”
Kristna regnbågsrörelsen har ännu inte tagit ställning till förslaget, säger Lasse Vallmoss, som sitter i styrelsen för EKHO/Kristna regnbågsrörelsen.
Han har deltagit i samtalen med EFK:s ledning sedan förra sommaren och hade först en viss förhoppning om att organisationen skulle kunna finnas med som utställare denna sommar.
– Vi var väldigt tydliga med att vi vill finnas med som utställare, och uppfattade inte till en början att dörren var helt stängd, säger han till Dagen.
– Men sedan fick vi ett tydligt nej, vilket jag uppfattar beror på att man lever kvar i de starka reaktioner som kom förra året.
Vad ska man göra åt alla dessa människor som går i gång på tanken på vår närvaro och som anser att den vore så farlig eller provocerande?
— Lasse Vallmoss, Kristna regnbågsrörelsen

Han var dock inte förvånad över beskedet.
– Men jag kan heller inte se att EFK har en handlingsplan. Vad ska man göra åt alla dessa människor som går i gång på tanken på vår närvaro och som anser att den vore så farlig eller provocerande?
Kommunal feriepraktik återupptas
Frågan om en monterplats för Kristna regnbågsrörelsen på Torp kom att beröra också Örebro kommun, som under mer än tio år har bekostat feriepraktikplatser åt ungdomar på konferensen.
När det blev känt att EFK inte lät Kristna regnbågsrörelsen ställa ut drog kommunen tillbaka sin finansiering av feriepraktikplatserna på Torp. Hållningen gentemot Kristna regnbågsrörelsen, menade gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, rimmade inte med kommunens syn likabehandling.
Inför denna sommar har Torp fått grönt ljus, och enligt kommunen kommer preliminärt 52 platser förläggas på konferensen.
– Det grundläggande är att vi har sett att EFK har gjort en positionsförflyttning sedan förra sommaren. Man har tagit frågan på stort allvar och haft en djupgående dialog med EKHO, säger gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Christopher Hedbom-Rydaeus (M) till Dagen.
– Med den nyfunna dialogen och det samarbete de hittat i detta känner vi oss bekväma med att släppa på feriepraktiken.

Han lägger dock in en brasklapp: kommunen kommer att göra en särskild uppföljning av arbetsmiljön bland de ungdomar som är på Torp i sommar.
– Så vi har inte backat helt från vår tidigare position och följer dessutom dialogen och samarbetet för att se att det går i hamn.
Sedan förra sommaren har kommunen dessutom antagit ett värdegrundsdokument som feriepraktikanterna och deras arbetsgivare måste underteckna.
”Detta innebär för arbetsplatsen: Att inte diskriminera någon på grund av etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, ålder, kön, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning eller sexuell läggning”, står det bland annat i Värdegrund för feriepraktiken i Örebro kommun.
---
Fakta: Detta har hänt
- Våren EFK beslutade EFK att för första gången låta Kristna regnbågsrörelsen vara med på Torpkonferensen som utställare.
- I maj backade man från beslutet, bland annat mot bakgrund av de många protester som uppstått inom samfundet.
- I det läget drog Örebro kommun in finansieringen av de 59 feriepraktikplatser för ungdomar som man hade planerat att förlägga till Torp. I stället beslutade EFK att låta samfundet bekosta feriepraktikplatserna.
- Inte heller denna sommar är Kristna regnbågsrörelsen aktuell som utställare. Dock erbjuds organisationen en tillfällig monter i samband med en programpunkt som handlar om bemötande och inkludering.
- I år bekostar kommunen drygt 50 feriepraktikplatser på Torp, men kommer att följa upp arbetsmiljön.
- EKHO/Kristna regnbågsrörelsen grundades 1976 som EKHO, som står för ”Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer”. 2024 lade man till ”Kristna regnbågsrörelsen” i namnet.

---
[ Kristna regnbågsrörelsen: Många fina och goda samtal på Torp ]