Nyheter

Drivkraften för missionen i fokus på Sänd

”Vårt sätt att bedriva mission påverkas av hur vi ser på världen, Anden och vår egen roll”

Fredag och lördag samlas missionärer, missionsledare, pastorer och allmänt missionsintresserade till pingströrelsens konferens Sänd. I år ligger fokus på frågan om människor går förlorade samt om den helige Ande är drivkraften i missionsarbetet.
– Om vi tänker att vi är insatta i Guds mission, där Anden går före, blir vi mer angelägna om att känna igen Andens verk i andra kulturer och religioner, säger en av talarna, Maria Karlsson, till Dagen.

Går människor verkligen förlorade? Och är det fortfarande så att den helige Ande är drivkraften i vår mission? Med de två frågorna inleds presentationen av missionskonferensen, som i år arrangeras i Cupolen, Linköping.

En av de inbjudna talarna är Maria Karlsson, lärare vid Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT) samt Programmet för mission och interkulturella studier (Promis). Hon förklarar att det är just de ovanstående frågorna som hon kommer att fokusera på – och att hon, när det gäller den första frågan, utgår från vad pentekostal och evangelikal tro historiskt har sagt.

– Om man ska ge ett kort svar på frågan så blir det ”ja”, det är så man har tolkat många bibelord. Man har det man kallar för en exklusiv frälsning, att Jesus är enda vägen till Gud. Men sedan kan man problematisera antagandet och ställa en del andra bibelord mot det. Man kan också fundera kring vad det innebär att ha en tro på Jesus. Är frälsningen en enpunktshändelse eller en process?

Maria Karlsson, Akademi för ledarskap och teologi.

Synen på räckvidden förändras

Maria Karlsson nämner några andra aspekter av frågan om evigheten som hon tänker beröra. Exempelvis hur man ska tänka om människor som dör utan att ha fått en chans att säga ja eller nej till Jesus. Eller människor som väljer bort evangeliet för att kristnas vittnesbörd har varit sådant att man inte vill ha någonting med det att göra. Men också människor som har haft starka upplevelser av Gud, som kanske inte har en intellektuell förståelse eller kan redogöra för några doktriner, men som ändå har mött Guds Ande.

Hon nämner också frågeställningen om hur långt frälsningen räcker.

– Hur vi ser på räckvidden ändras över tid, men också beroende på vad vi har för erfarenheter med oss i livet, säger hon och nämner exemplet från Bibeln där Paulus och de andra lärjungarna har olika uppfattning om huruvida frälsningen är möjlig även för dem som inte är omskurna.

Drivande i missionen

När det gäller konferensens andra inledande fråga, om den helige Ande är drivkraften i missionsarbetet, kommer Maria Karlsson att prata om att vårt sätt att bedriva mission påverkas av hur vi ser på världen, Anden och vår egen roll.

– Ser vi världen som mörk och ond där vi kommer med ljuset så blir betoningen i mission lite annorlunda än om vi ser världen som en plats där skapelsens Ande är närvarande trots synd. Och om vi tänker att vi är insatta i Guds mission, där Anden går före, blir vi mer angelägna om att känna igen Andens verk i andra kulturer och religioner. Därefter tar jag upp exempel där andra saker än Anden blir drivande i vår mission och försöker sedan teckna en bild av vad som kännetecknar andefylld mission.

---

Fakta: Sänd

  • Missionskonferens i regi av Pingst FFS som i år arrangeras i Cupolen, Linköping, den 14–15 mars.
  • Medverkande: Bland andra Michelle Blomqvist, Maria Karlsson, Martin Uswege (Tanzania) och Stephen German (Storbritannien).
  • Cirka 150 personer har anmält sig till konferensen.

---

Fler artiklar för dig