Svenska missionsrådet (SMR) hoppas att få till ett nytt avtal med Sida, sedan regeringen kastat om förutsättningarna för det bistånd som går via civilsamhället. Förra veckan skickade SMR in en treårig ansökan tillsammans med sju av sina medlemsorganisationer. Samtidigt räknar man med att ha med ytterligare fem i samarbetet.
Bakom ansökan, som görs i konsortieform, ligger kravet på att organisationer framöver inte ska kunna vidareförmedla statligt bistånd i flera led. Det har framför allt påverkat två paraplyorganisationer som tidigare har kunnat förmedla Sida-medel till sina medlemmar: SMR och ForumCiv. Båda har nu skickat in konsortieansökningar tillsammans med flera av sina respektive medlemmar, skriver Global Bar, som bevakar den svenska biståndsbranschen.
– Sida hade sagt att vi inte fick vara för många på en ansökan. Men vi talade med alla medlemmar som inte hade fått möjlighet att söka egna avtal och som var intresserade, och landade i en bra lösning, säger Charlotta Norrby som är generalsekreterare för SMR.
De medlemmar som ingår i Svenska missionsrådet-konsortiet, och som ingår i den nya ansökan, är adventisternas biståndsorganisation ADRA, Equmeniakyrkan, Evangeliska frikyrkan, Frälsningsarmén, KFUM Sverige, Lepramissionen och Barnmissionen. SMR blir den samordnande parten i ansökan, och de organisationer som är med har separata avtal med Sida och skickar in egna finansiella rapporter.

Men därutöver omfattar konsortiets ansökan lokala partner till fem andra medlemsorganisationer: Ankarstiftelsen, Caritas Sverige, Kväkarhjälpen, Evangeliska fosterlandsstiftelsen och Svenska bibelsällskapet. Dessa organisationer, som alltså finns i mottagarländerna, blir så kallade direktavtalsparter till SMR. Det innebär att SMR ansvarar för det formella, Sida-finansierade samarbetet, medan den svenska organisationer behåller annan dialog och den långsiktiga relationen.
Totalt landade ansökan på nästan 300 miljoner kronor, varav det ansökta Sida-bidraget är på drygt 246,7 miljoner kronor för tre år och tre månader.
– Vi har ansökt om ungefär 76 miljoner kronor per år. Om vi får det bör det inte bli större minskningar för de övriga organisationer som ingår. Några kan till och med få en ökning, säger Charlotta Norrby.
Mer än halverar kansli
Den stora minskningen drabbar SMR:s kansli, som får förändrade uppgifter jämfört med tidigare.
– Vi har haft 24 tjänster hittills, även om inte alla har varit besatta det senaste året, och kommer troligen att landa kring nio tjänster, säger Charlotta Norrby.
– Men eftersom vi har Sida-medel för all vår vidareförmedling fram till den 1 oktober, så kommer den nya, mindre organisationen att gälla först från det datumet.
Parallellt ser SMR över hur man ska kunna fungera som plattform och fortsätta att arbeta med mötesplatser och annan service för sina medlemmar.
– Vi är i grunden ett missionsråd och en ekumenisk mötesplats med stor bredd, och det vill vi fortsätta att vara, med eller utan Sida-medel, säger Charlotta Norrby.
– Vi har haft en konsultationsprocess med våra medlemmar det senaste året, vilket vi kallar framtidsprocessen, och håller på att ta fram en reviderad strategi för hur vi kan arbeta med ett mindre kansli. På ett sätt att det också bra att se över vår roll, även om det är tråkigt att det föranletts av allt det som hänt.
Fem av SMR:s 29 medlemmar har fått möjlighet att ansöka om egna avtal med Sida: Pingstmissionens utvecklingssamarbete PMU, Läkarmission, Life and Peace Institute, Kristna Fredsrörelsen och Erikshjälpen.
---
Fakta: Civilsamhället och biståndet
- Tidigare samarbetade Sida med 17 organisationer inom civilsamhället, som fick fleråriga avtal.
- En av dessa var Svenska missionsrådet, som fördelade Sida-medel till flera av sina 29 medlemsorganisationer.
- Förra våren aviserade regeringen att biståndet skulle göras om, och avtalen avslutas. Bland annat ville man öka kontrollen och öppna för fler avtalsparter, inte bara i Sverige.
- Under hösten 2024 fattade Sida beslut om vilka organisationer som skulle få söka fleråriga avtal för sitt arbete ute i världen.
- Ansökningarna skulle skickas in i slutet av februari, och beslut väntas under sommaren.
---
[ Oro bland svenska biståndsorganisationer efter nedstängning i USA ]