En muslimsk transkvinna i Indonesien höll upp en Jesusbild på sin mobiltelefon och sa till Jesus att han behövde klippa sig. Nu har en domstol dömt Ratu Thalisa till fängelse i två år och tio månader för att ha spridit hat mot kristendomen.
Indonesien har haft hädelselagar i decennier, men först på senare år har de börjat användas mer frekvent. Samtidigt uppger kritiker att en ny lag för kontroll av transaktioner på internet också har börjat användas av myndigheter som ett sätt att begränsa yttrandefriheten i landet.
Oftast är det personer som har uttryckt kritik med udden mot islam som har dömts för hatbrott. Men den här gången handlar det alltså om Ratu Thalisa – som har fler än 442 000 följare på Tiktok – som har dömts för att ha spridit hat mot kristendomen.
Det var den 2 oktober 2024 som Ratu Thalisa publicerade ett klipp på Tiktok där hon, enligt Amnesty International, svarade på en tidigare kommentar från en följare som hade uppmanat henne att klippa sitt hår som en man.
När Ratu Thalisa svarade på kommentaren gjorde hon det genom att visa en Jesusbild.
– Du borde inte se ut som en kvinna, sa Ratu Thalisa med blicken på Jesus, och tillade att Jesus borde klippa sig som för att se ut som den kritiska följarens pappa.
Två dagar senare polisanmäldes Ratu Thalisa av fem kristna grupper och när rättegången i staden Medan i norra Sumatra-provinsen inleddes anklagades hon för att ha spridit hatpropaganda mot en religion.
En ”chockerande attack”
Måndagen den 10 mars kom domen och enligt domstolen har Ratu Thalisa gjort sig skyldig till hatbrott. För detta dömdes hon till fängelse i två år och tio månader. Domstolen beordrade henne också att betala motsvarande närmare 60 000 kronor i böter. Enligt Amnesty International förklarade domstolen att hennes kommentarer kunde störa ”den allmänna ordningen” och samhällets ”religiösa harmoni”.
Chefen för Amnesty International i Indonesien, Usman Hamid, beskriver den fällande domen som en ”chockerande attack” mot Ratu Thalisas yttrandefrihet. Han hänvisar till den så kallade EIT-lagen (Electronic information and transactions) som trädde i kraft 2008. Lagen har enligt kritikerna använts av myndigheter för att begränsa yttrandefriheten i landet.
– De indonesiska myndigheterna bör inte använda EIT-lagen för att straffa människor för kommentarer på sociala medier, säger Usman Hamid.
– Domen belyser den alltmer godtyckliga och repressiva tillämpningen av Indonesiens EIT-lag för att kränka yttrandefriheten. Myndigheterna måste upphäva Ratu Thalisas fällande dom, säkerställa hennes omedelbara och ovillkorliga frigivning samt upphäva eller göra betydande ändringar av problematiska bestämmelser i EIT-lagen som kriminaliserar ”omoral”, ärekränkning och hatretorik, fortsätter han.
Många domar till följd av ny lag
Amnesty International uppger att EIT-lagen skärptes 2016 för att skydda individers rättigheter på internet. Men enligt människorättsorganisationen har kritiker länge uttryckt oro över lagens potentiella hot mot yttrandefriheten.
Mellan 2019 och 2024 anklagades minst 560 personer för brott mot EIT-lagen – av dessa dömdes 421 personer, enligt uppgifter från Amnesty International.
Samtidigt uppger människorättsorganisationen att 121 personer har dömts för hädelse i Indonesien sedan 2018.