Nyheter

Skräcken inifrån Syrien: ”Vi vill bara leva”

Dagen har varit i kontakt med en kristen kvinna från regionen som drabbats av ett blodbad

Minst tusen personer har dödats i en massaker i Syrien, främst riktad mot den religiösa minoriteten alawiter. Men även flera kristna har dödats i samma veva.
– Vi är redo att ta emot hjälp av vem som än ger oss skydd, säger en kvinna från den syriska staden Latakia som Dagen varit i kontakt med.

Till en början är hon tveksam till om hon vågar prata. Men under löfte om anonymitet går det bra, vi kallar henne för Anna och hon bor i staden Latakia, en av de städer i nordvästra Syrien där en fruktansvärd massaker utspelat sig de senaste dagarna.

Riktigt otäcka filmer har spridits från regionen på sociala medier, i vissa fall går det att se rena avrättningar, men även filmer och bilder på högar av lik vittnar om blodbadet som chockat omvärlden.

– Just nu är vi jätteförsiktiga, berättar Anna om situationen för henne och familjen.

Att gå ut är inte aktuellt och delar av staden är också avspärrad. Anna är själv kristen och hon berättar att Latakia är en stad som är uppdelad i olika områden där sunnimuslimer bor i vissa stadsdelar och alawiter i andra, kristna däremot bor utspridda överallt. Så när den dödliga jakten på alawiter satte i gång för några dagar sedan var det främst de kristna som bodde i deras kvarter som drabbades av våldet.

Blev dödade

– De kunde fråga vem som helst ute på gatan vilken religion man hade, och svarade man alawit blev man dödad direkt, berättar Anna.

Ofta tvingades folk att visa upp sitt ID-kort där även religiös tillhörighet står, vilket var ett sätt att skilja ut vem som skulle få leva och dö.

– De gick in i husen, där de också förstörde allt och rånade det de kom över, berättar Anna.

Även kristna föll offer för massmördandet.

– Jag känner till en kristen familj från staden Qardaha som dödades på direkten, med kniv.

Anledningen, menar Anna, är att staden Qardaha är så starkt förknippad med al-Assadfamiljen, födelseort för den tidigare diktatorn Hafez al-Assad som byggde upp den brutala diktaturen som han senare överlämnade till sin som Bashar, som numera befinner sig i landsflykt.

Anna berättar också om hur islamister hotat kristna, kallat dem för mindre värda och att de förstört en Mariastaty inne i staden.

– De kom också till en kristen familj där pappan har cancer. De misshandlade honom grovt och kallade honom för en gris och ville ha alla pengar som familjen hade. Jag förstår inte hur de kan hata oss så mycket.

Människor på flykt

De som hålls ansvariga för massakern är den islamistiska gruppen HTS, som i december tog över makten i Syrien. Trots att de, med sin ledare Ahmed al-Sharaa, har lovat att bygga ett nytt land där alla medborgare ska respekteras oavsett religiös hemvist bröt alltså denna våldsvåg ut riktad mot alawiter, en minoritet som är förknippad med det tidigare styret.

– Jag har pratat med flera alawiter som flytt och som gömmer sig i skogarna och bergen utanför staden, berättar Anna.

– De flydde med inget mer än kläderna på kroppen.

Hon berättar att hon även pratat med flera muslimska vänner som bekräftat att soldaterna från den nuvarande regeringen kommit till regionen med uppsåt att döda alawiter.

Ifrågasätter bilden

Själv ifrågasätter hon den officiella förklaring som nu ges, att allt ska ha börjat med att det var alawiterna själva som började attackera regeringssoldater i ett försökt att kunna återfå makten i landet.

– Men jag vet inte om det är sant, säger Anna.

– Det var så många soldater som var här, så jag undrar om det inte var planerat på förhand.

Hon tycker också att det är viktigt att berätta om vad som hänt sedan maktskiftet i december. I hennes hemstad Latakia började man snart rensa ut alawiter från statliga tjänster, exempelvis från jobb de haft under lång tid på stadens sjukhus.

Så från en dag till en annan ställdes de på bar backe, utan inkomst. Hon tycker att det är olyckligt med denna form av kollektiva bestraffning, och menar att även om alawiter fick många förmåner tidigare så bestod styret ändå av folk från olika etniska och religiösa grupper, och det var inte så att alla från den folkgruppen stöttade Assad-familjen.

Vill bara leva

Själv sluter hon upp bakom de uttalanden som kommer från Syriens kristna ledare, att vad landet behöver är en försoningsprocess och ett styre där även minoriteter ska få inflytande.

Men bilden av det nya Syrien håller på att krackelera i och med denna våldsvåg. Anna berättar att just nu har hon också hennes nära och kära inte så höga krav på tillvaron.

– Vi vill bara leva, säger hon.

– Vi vill ha mat för dagen, ett någorlunda värdigt liv.

Inte minst tänker hon på sina barn, som inte har upplevt något annat än krig i sina liv. Vad ska det bli av dem?

Vädjar till Israel

Själv funderar hon på vad hon ska göra om våldet fortsätter och om den nya regeringen kommer att styras helt av islamister.

– Om den här regeringen kommer att vara lika dålig som den gamla är jag redo att åka till det område som kontrolleras av Israel, säger hon.

Hon syftar på det område i Syrien där stora delar av den drusiska minoritetsgruppen bor, där Israel har gått in militärt för att ge dem skydd. Men Anna säger att hon välkomnar alla länder, inte bara Israel, som kan komma in och garantera säkerhet. Flera som flytt våldsvågen i hennes region har exempelvis tagit sig till en rysk militärbas vid kusten, med hopp om att få hjälp.

---

Fakta: Syrien

  • Syrien styrdes i årtionden som en hårdför diktatur av familjen al-Assad, först Hafez och sedan sonen Bashar.
  • Diktaturen var förknippad med den folkgrupp de kommer ifrån, alawiter, som brukar beskrivas som en shiamuslimsk rörelse.
  • År 2011 bröt ett inbördeskrig ut i Syrien, vilket också några år senare skapade en stor flyktingström till Europa.
  • I december förra året lyckades den islamistiska rebellrörelsen THS ta över makten i landet.

---

Fler artiklar för dig