Klimatet, ekonomin, centralstyrningen, det har varit många bollar i luften då Svenska kyrkans 13 stift gett sin syn på skogsutredningen.
De flesta svaren är negativa, och mest kritisk är man i Visby stift. De varnar för att om alltför tuffa miljökrav ställs på kyrkan skogsbruk väljer nog flera stift och församlingar hellre att sälja skogen och investera i något annat.
Å ena sidan har man gjort det pedagogiskt enkelt. Alla kyrkans stift har fått möjligheten att fylla i var de står på en femgradig skala, från mycket positiv till mycket negativ, lite som när man går ut från en butik och får trycka på knappar om man är nöjd eller inte.
Slutresultatet blev 6–4 till de kritiska rösternas favör. Tre stift höll sig på ett neutralt mellanläge i denna övergripande omröstning.
Å andra sidan är frågan om hur Svenska kyrkan ska sköta sin skog snårigare än ett enkelt sifferexempel, vilket också remissvaren från de 13 olika stiften visar.
Vill låta en femtedel växa fritt
Utredaren Göran Enander har lagt fram förslag på en radikal kursförändring som ska göra Svenska kyrkans skogsbruk mer miljövänligt. Det ska ske genom att låta 20 procent av kyrkans skog växa fritt, syftet är att fånga upp koldioxid och att bevara den biologiska mångfalden. Ytterligare 33 procent av skogen ska avverkas med mer miljövänliga metoder, vilket också skulle bli mer ineffektivt.

Utifrån det tror Göran Enander att kyrkan kommer att förlora 100 miljoner kronor per år, en siffra som flera av stiften som nu gett sin syn på saken tror är en glädjekalkyl. I förslaget finns också att centralisera skogsbruket, för att på så sätt kunna ha bättre kontroll.

Oväntat mycket kritik
Joel Stade har varit med och svarat på remissen för Stockholms stifts räkning, där han också är invald i stiftsstyrelsen för Socialdemokraterna.
– Det var mer kritik än jag förväntade mig, jag trodde många skulle tänka att det här bara är något som måste genomföras, säger han om responsen på utredningen.
– Men folk är förbannade, och frågar man folk i stiften är det inte så konstigt.
Joel Stade förklarar att ilskan till stor del handlar om förslagen att centralisera kyrkans skogsbruk, där man bland annat ska kunna komma med viten till de stift som inte lever upp till alla krav. Då är det inte konstigt att folk slår bakut runtom i landet.
– Det är en brist på tillit, en förväntan på att stiften kommer att obstruera, säger han.
– Själva tycker de att de sköter sitt jobb, varför denna misstro framåt.
Joel Stade menar också att det här är en fråga om kyrkosyn. Svenska kyrkan är en episkopal kyrka där församlingar och stift har ansvaret lokalt, vilket man från stiftens sida hoppas ska få vara kvar.

”Klart vi ska ställa om”
Trots denna invändning, Stockholms stift är i grunden positiv till själva utredningen och dess förslag på en mer klimatvänlig skogsvård.
– Det är klart att vi ska ställa om skogsbruket mot bakgrund av klimatkrisen, säger Joel Stade.
Därför har de valt att gå längre än förslagen som lagts fram. I stället för att låta 20 procent av skogen stå, vill man i Stockholm öka det till 30 procent.
– Så vi är radikala i klimatfrågan, men traditionella i kyrkosynsfrågan, summerar Joel Stade.
Samtidigt har Stockholms stift minst skog av alla, då är det väl enklare att lova mycket?
– Det här kommer att slå olika i olika stift, medger Joel Stade.
– Men vi är en remissinstans och vi har en biskop som är engagerad i klimatfrågan, så vi tycker att det är viktigt att det här får genomslag.

Menar att aktivister har fel
Visst kan det bli tufft på sina ställen, medger Joel Stade, då förändringen av skogsbruket kan leda till minskade intäkter.
– Det ska man ha stor respekt för, den ekonomiska bärkraften är en viktig dimension här.
Därför ger han även en känga till de klimataktivister som ivrigt engagerat sig i frågan om hur kyrkan ska hantera sin skog, där Joel Stade konstaterar att flera av dem som höjer sin röst inte själva har någon kyrklig förankring.
– Flera av klimataktivisterna vill göra det här till en ren klimatfråga, de tycker att kyrkans skog bara ska betraktas som en kolsänka, men det går inte, säger han.

Visby sågar utredningen
Visby stift sticker ut med sitt remissvar, där de sågar förslag efter förslag. De var också ensamma om att klicka i rutan ”mycket negativ” i snabbresponsen. De konstaterar i sitt svar att skogsutredningen inte alls tar hänsyn till situationen på Gotland, med helt andra förutsättningar för skogsbruk än på fastlandet.
Peder Fohlin är förste vice ord i stiftsstyrelsen, invald för Kyrklig samverkan, en partipolitisk obunden nomineringsgrupp.
– Först och främst vänder vi oss mot centraliseringen. Sedan tycker vi att skogen sköts bra redan i dag, därför tycker vi att det är viktigt att det får fortsätta som det är, säger han.

– Sedan är en nationell skogsutredning på gång från regeringen, då tycker vi att det är bättre att vänta in den än att kyrkan håller på med en egen utredning.
För om regeringen landar i något helt annat än vad Svenska kyrkan önskar, vad gör man då?
Risk att sälja
Visby stift lägger också in en varning i slutet av sitt remissvar. För om utredningens förslag går igenom och det visar sig bli väldigt svårt att leva upp till alla krav som ställs, eller om skogen inte längre är lönsam, då är risken stor att stift och församlingar i stället börjar sälja av sitt skogsinnehav.
– Från början var prästlönetillgångarna, skogen och jorden, ett sätt att avlöna prästen och de är fortfarande till för att ge avkastning till kyrkans verksamhet. Men blir det för krångligt kanske det är enklare att sälja skogen och investera pengarna i andra saker som kan ge avkastning, säger Peder Fohlin.
All den klimatnytta som utredare Göran Enander drömmer om att Svenska kyrkans skog ska bidra till skulle i så fall kunna gå om intet.