På lördagen: Internationella kvinnodagen. På fredagen: Världsböndagen, arrangerad av kristna kvinnor över hela världen.
– Skillnaden är bönen. Vi tror att bön till Gud hjälper, säger Inger Jonasson, ordförande för Världsböndagen i Sverige.
Kvinnor som misshandlas och utsätts för våld av män. Kvinnor som behöver bättre utbildning – framför allt i fattigare länder. Det är ett par av de frågor som engagerar både internationella kvinnodagen och den kyrkliga och ekumeniska Världsböndagen.
– Allt för många kvinnor är utsatta för sexuellt våld. Varje torsdag uppmanar vår rörelse oss kvinnor att gå klädda i svart för att uppmärksamma övergreppen – inte minst i krig, säger Inger Jonasson.
På 100 platser i Sverige
I skuggan av internationella kvinnodagen uppmärksammades Världsböndagen i cirka 100 länder över världen i fredags. Här i Sverige anordnades gudstjänster av olika kyrkor tillsammans på ungefär lika många platser runt omkring landet.

– Det är fantastiskt med en bön som sträcker sig runt hela jorden under samma dag – och med samma program, utarbetat av kvinnor.
Inger Jonasson är tidigare missionär, utsänd av Svenska kyrkan och medarbetare inom lutherska kyrkan i Jerusalem och brukar själv gå till både Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan runt omkring Sollentuna där hon bor.
Förra året samlades det i Sverige in 220 000 kronor under Världsböndagen som gick till stipendier för yrkesutbildning till 36 kvinnor i 11 länder, som olika svenska samfund och kristna organisationer har kontakt med.
Barnläkare i Indien
Bland annat gick pengarna till en kvinna som utbildar sig till barnläkare i Indien och på sin fritid arbetar på en klinik för fattiga människor i landet.
– Det känns väldigt meningsfullt, säger Inger Jonasson.
Årets gudstjänstprogram hade utarbetats av kvinnor på Cook-öarna i Stilla havet, mellan Australien och Sydamerika. Nästa år är det kvinnor i Nigeria som tar sig an uppgiften. Kvinnorna skriver sånger, utarbetar själva gudstjänsten och gör bibelstudier.
Bönen är skillnaden
Inger Jonasson känner sig befryndad med Internationella kvinnodagen i många frågor. Hon lyfter också fram att kvinnor i kyrkorna i Sverige har goda möjligheter att predika och bli präster och pastorer, till skillnad mot kvinnor i många andra länder.
Den stora skillnaden mot den sekulära internationella kvinnorörelsen handlar om just bönen, framhåller hon.

”Kommunikation med Gud”
– Med krigen i Ukraina och Gaza är det lätt att bli uppgiven och nästan apatisk. Här känner vi att om vi inte kan göra något annat så kan vi i alla fall be. Och då tror vi att Gud hör våra böner.
– Bönen har en kraft och en kommunikation med Gud. Vi lägger vårt liv i Guds händer, och tror att bönen kan påverka och förändra situationer, säger Inger Jonasson till Dagen på internationella kvinnodagen.
Bakom Världsböndagen står Sveriges ekumeniska kvinnoråd.