Nöden har ökat och antalet besökare har fördubblats flera gånger om sedan 2022. Men eftersom bidragen inte ökar i takt med prisstegringen måste kyrkornas gemensamma diakoni i Uddevalla, Saronhuset, omorganisera och skära ned på antalet anställda.
Saronhuset i Uddevalla är en ideell organisation med elva kristna församlingar i ryggen. Sedan flera år erbjuder man en mötesplats för ensamma, fattiga och utsatta människor i centrala Uddevalla, delar ut matkassar och säljer lunch till reducerat pris. Dessutom driver man ett akutboende i samarbete med kommunen.
Nu slås två av verksamheterna ihop, och antalet anställda minskar från tolv till tio.
– Vi har kämpat med ekonomin sedan tidigt i höstas, då vi gjorde olika insatser för att försöka vända situationen, säger verksamhetschef Ragna Jennerhav till Dagen.
– Men precis som för gemene man så har våra kostnader ökat kraftigt, samtidigt som många fler behövande söker sig till oss.
När Ragna Jennerhav kom in i verksamheten 2022 nådde Saronhuset mellan 50 och 100 personer regelbundet. I dag har man kontakt med 400–500 personer.
– Det som ökat tydligast är ensamheten och den ekonomiska utsattheten, säger Ragna Jennerhav.

Inte lyckats få mer medel
Sedan hösten har Saronhuset sökt olika bidrag, talat med sina ägarförsamlingar och med kommunen, men inte lyckats få ytterligare medel.
– En del av församlingarna lever dessutom i en egen ekonomisk kris. Det privata givandet har ökat och det är fint, men det har inte ökat i takt med våra omkostnader, och det gör att vi har en tuff situation nu.
Bortsett från att två medarbetare sägs upp kommer värmestugan Träffpunkten framöver att få samsas permanent med Matsalen, där Saronhuset serverar mat lagad av livsmedel som skänkts av butiker och restauranger.
– Hittills har vi haft verksamheterna på olika våningar i vårt hus. Nu blir det lite trängre och lite rörigare, när lunchgästerna ska samsas med dem som finns där hela dagarna och behöver hjälp, säger Ragna Jennerhav.
– Det blir också ett förstärkt arbete med säkerhet och risker för personalen, som kommer att få använda mer tid till att handleda våra fantastiska volontärer.
Akutboendet påverkas
Saronhuset driver också ett akutboende med sex sängplatser, i samverkan med Uddevalla kommun.
– Boendet fortsätter. Men däremot kommer vi att behöva dra ned på städning och annat, och det kommer att ställas högre krav på den personal som är kvar. Också med Träffpunkten har vi ett avtal med kommunen som indexuppräkas med tre procent varje år. Men när kostnaderna samtidigt ökar med 25 procent går det inte ihop, säger Ragna Jennerhav.
– Vi har en löpande dialog med kommunen och har begärt extra pengar, just med tanke på att kommunen på många sätt är beroende av civilsamhället. Men om det kommer en lösning så blir det på längre sikt och det hjälper inte oss just nu.
Ragna Jennerhav räknar med att den nya organisationen och neddragningarna ska kunna gälla från den 1 april.
– Vi har redan inköpsstopp för vissa varor och före årsskiftet sa vi upp en visstidsanställning. Själv har jag gått ned i tid med 20 procent för att försöka häva situationen.
---
Fakta: Saronhuset
- Saronhuset är en ideell förening som drivs av elva församlingar: Bokenäsets församling, Bäve församling, Dalabergs församling, Församlingen Fristaden, Församlingen Kingdom, Herrestads församling, Lane-Ryrs församling, Ljungskile församling, Pingstkyrkan i Uddevalla, Södertullskyrkan, Uddevalla församling.
- Verksamheten drivs i nära samarbete med Uddevalla kommun och Region Västra Götaland samt näringsliv och ideella organisationer i närområdet.
- Driver fyra verksamheter: Akutboendet Nora; värmestugan Träffpunkten; Matsalen, som säljer kraftigt subventionerad lunch; och Matkassen, som delar ut mat till särskilt utsatta en gång per vecka.
- ”Saronhuset i Uddevalla är en ideell förening vars uppdrag är att bryta utanförskap, fattigdom och orättvisa så att liv förvandlas och Jesus blir känd”, står det på hemsidan.
---
[ 1 000 diakoner lär sig privatekonomi för att kunna ge råd åt utsatta ]