Nyheter

EFK-kyrka prisas för sitt beslut om samkönade vigslar

Johan Arenius: “En församling som är centrerad kring Jesus behöver inte vara åsiktshomogen i synen på äktenskap”

Immanuelskyrkan i Örebro tog nyligen emot ett pris för sitt beslut att öppna för samkönade vigslar. Humanistpriset delades ut av Humanisternas förening i Örebro.
– Människor känner sig trygga här, både de som har en traditionell syn och de som har en vidgad, säger kyrkans föreståndare, pastor Johan Arenius.

“Med sitt beslut har församlingen visat stort mod, eftersom många frikyrkor idag fortfarande tvekar att erkänna samkönade äktenskap”, skriver Humanisterna Örebro bland annat i sin motivering.

Svallvågorna gick höga inom Evangeliska frikyrkan vintern 2022, när Immanuelskyrkan som första EFK-församling hade öppnat för att vigsel av samkönade par. Vid den tidpunkten var EFK mitt inne i en process kring äktenskapsfrågan och röster höjdes för att utesluta församlingen ur EFK.

Så skedde dock inte, även om samfundets kongress i maj 2024 slog fast att synen på äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna står fast, och ska fortsätta att vara normerande inom EFK:s gemensamma arbete och mötesplatser.

Johan Arenius, pastor i Immanuelskyrkan i Örebro, tog emot Humanistpriset av Mathilda Fagergren, ordförande i Humanisterna Örebro.

Nu har det gått drygt två år sedan beslutet i Immanuelskyrkan, som har vuxit i medlemsantal de senaste åren.

– Det beror sannolikt på en rad faktorer och jag tror inte man ska överskatta besluten vi fattat rörande samkönade relationer. Men inte heller underskatta det. Människor känner sig trygga här, både de som har en traditionell syn och de som har en vidgad, säger Johan Arenius.

Några samkönade vigslar har dock ännu inte förrättats, berättade Johan Arenius i en intervju i SVT Nyheter nyligen.

Hos oss ville en tydlig majoritet se en förändrad praktik

—  Johan Arenius, pastor.

Bredden av hållningar inom EFK

Till Dagen säger Johan Arenius att de flesta EFK-församlingar i dag rymmer bredden av hållningar i synen på samkönade relationer.

– Sedan varierar såklart proportionerna från församling till församling. Hos oss ville en tydlig majoritet se en förändrad praktik och så tror jag inte att det är överallt. Jag tror att de pastorer och andra ledare som påstår att deras församling är helt homogen antingen leder ett väldigt litet sammanhang eller också inte känner sin församling, säger han.

– Ett av våra viktigaste bidrag till det inomkyrkliga samtalet om samkönade relationer tycker jag är att vi visar att det går utmärkt att leva med bredden. En församling som är centrerad kring Jesus behöver inte vara åsiktshomogen i synen på äktenskap.

EFK:s medarbetardagar i Falun.

Att skilja mellan stat och samhälle

Priset från Humanisterna i Örebro delades ut i kyrkan den 18 februari. Då fick församlingen också tillfälle att lyfta frågor där Humanisternas och kyrkans synsätt skiljer sig åt.

– Sedan 1848 har ju vi baptister arbetat för religionsfrihet och att staten ska vara sekulär. Det är först på senare år vi fått lite draghjälp av Humanisterna. Dock behöver vi hjälpa dem att skilja på stat och samhälle. Samhället varken kan eller bör vara sekulärt. Samhället är ju vi människor och många av oss är troende. Om detta hade vi ett bra samtal tillsammans med Humanisterna när vi fick priset, säger Johan Arenius.

---

Fakta: Humanistpriset

  • Delas ut av föreningen Humanisterna i Örebro.
  • Gick i år till Immanuelskyrkan i Örebro, och överlämnades den 18 februari.
  • Motiveringen: “Att älska och att älskas är en grundläggande del i att vara människa, och genom att erbjuda vigslar för alla – oavsett sexuell läggning – har Immanuelskyrkan bidragit till att främja jämlikhet och rättvisa för alla individer. Med sitt beslut har församlingen visat stort mod, eftersom många frikyrkor idag fortfarande tvekar att erkänna samkönade äktenskap. Immanuelskyrkans beslut har inte bara givit individer större frihet att leva öppet utan rädsla för diskriminering, utan också stärkt de mänskliga rättigheterna och främjat ett samhälle där alla människor behandlas med lika värde. För sitt viktiga bidrag till ett mer jämlikt och rättvist samhälle tilldelar vi därför Immanuelskyrkan Humanistpriset 2025.”
  • Senast priset delades ut var 2018. Då gick det till ett nätverk för religionsdialog i Örebro, Tro möter tro.

---

Fler artiklar för dig