Nyheter

Tidigare stiftsprosten: Stiftskansliet fördes bakom ljuset

Trodde först att församlingen i Södertälje hade lurats att sälja baptistkyrkan: “I kyrkan blir det extra viktigt med sanning och transparens.”

Det har gått snart fem sedan härvan av oegentligheter uppdagades kring försäljningen av baptistkyrkan i Södertälje. Serafim Smensgård, som fanns med i det tidigare stiftsbygget i Södertälje, ser stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten som ett steg på vägen mot helande.
– När det gäller kyrkan så förvaltar vi som ledare ett förtroende som många har varit med om att bygga upp, och som är kopplat till människors existentiella behov, säger han.

Serafim Smensgård är präst i Heliga Anna av Novgorods ortodoxa församling. Han blev stiftsprost i det nya stiftet, Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien, som skapades 2020, och en av dem som fick i uppdrag att reda ut ägarförhållandena kring baptistkyrkan hösten samma år.

– Målet var bygga strukturer för ett gemensamt stift, och vi tog oss an uppgiften i mening att skapa transparenta och säkra processer. Men det dök snabbt upp diskrepanser, berättar han.

– När kansliet bad S:ta Maria församling om olika underlag fanns de till exempel inte, utan alla hänvisade till prästen. Det fanns en bristande respekt för rutiner och kollegialitet hos ledningen i före detta S:ta Maria församling.

När Serafim Smensgård och de andra i det nya stiftskansliet upptäckte transportköpet trodde de först att styrelsen i S:ta Maria församling hade blivit lurad att sälja kyrkan. Sedan insåg kansliet att man förts bakom ljuset – och inte bara i fråga om kyrkobyggnaden.

– Att inkorporera våra församlingar i Antiokia stift var ju ett stort arbete, med stämmor och informationsmöten och implementering av nya stadgar, säger Serafim Smensgård.

– Stiftets vikarie hävdade att hela processen var förankrad hos Antiokias Patriarkat. Men det visade sig inte vara fallet. Så efter en tvåårig process hamnade vi i en återvändsgränd i fråga om vår kyrkorättsliga tillhörighet.

Prästen avsattes av patriarken

För två år sedan avsattes den nu åtalade prästen som vikarie av patriarken i Antiokia, vilket Dagen skrev om, bland annat för att han hade skuldsatt S:ta Maria församling.

Serafim Smensgård ser stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten som ett steg på vägen mot församlingarnas helande, snart fem år efter att härvan av oegentligheter uppdagades.

– Alla organisationer förvaltar ett förtroende och måste sätta sina gränser. Men när det gäller kyrkan så förvaltar vi som ledare ett förtroende som många har varit med om att bygga upp tillsammans, som bygger på människors tjänande, och som är kopplat till människors existentiella behov, säger han.

– Då blir det extra viktigt med sanning och transparens.

I dag är Serafim Smensgårds församling inlemmad i det georgiska ortodoxa patriarkatet.

Fler artiklar för dig