En kopia av Noas ark i bibliska proportioner skulle ha transporterats från Nederländerna till Israel i år. Men nu står det klart att resan inte blir av.
Dagen har flera gånger berättat historien om Noas ark i Nederländerna som byggdes av svensk furu för drygt tio år sedan. Sist vi rapporterade om båten planerade dess upphovsman och ägare Johan Huibers en resa till Brasilien i samband med Olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016. I slutändan blev det dock inte någon färd över Atlanten eftersom Johan Huibers inte kunde hitta någon båt som orkade bogsera den 135 meter långa arken.
Mellan 2012 – då arken var färdigbyggd – och 2016 användes den som ett bibelmuseum och nederländska Dutch News skriver att 280 000 besökare hann besöka arken innan dörrarna stängdes. I och med det upphörde arken att generera inkomster för Johan Huibers och han kände sig därmed tvungen att sälja den.
Enligt Dutch News har det presenterats olika planer, men allt har runnit ut i sanden och sedan 2016 har båten legat förtöjd i närheten av Rotterdam.
– Det har funnits intressenter så långt borta som Sydkorea, Houston, Istanbul och Israel. Alla har varit intresserade, men det har inte resulterat i något och nu har jag tröttnat och vill bli av med den, sa Johan Huibers till Algemeen Dagblad i fjol då en auktionsbyrå fick i uppdrag att sälja båten.
Inget köp via auktion
Utgångsbudet var motsvarande drygt 3,6 miljoner kronor, men ingen köpare var villig att betala den efterfrågade summan och auktionen avbröts.
Vad som hände därefter är lite oklart. Enligt vissa medieuppgifter köpte en nederländsk affärsman, Daniël Vandy, båten samtidigt som Johan Huibers kunde vara kvar som minoritetsägare.
Såväl Daniël Vandy som Johan Huibers har uttryckt drömmar om att transportera arken till Israel och Reformatorisch Dagblad har tidigare rapporterat att en anonym nederländsk affärsman var villig att gå in med pengar i projektet för att bekosta en omfattande renovering av arken. Då var tanken att den skulle anlända till sin slutdestination i Tel Aviv i januari 2026 där den skulle återställas till sin ursprungliga funktion: som ett museum.
– Judar, araber och europeiska folk är nära besläktade. De har berättelsen om syndafloden i Första Moseboken som en gemensam nämnare. Vi vill uppmärksamma det bredare. Vi vill också berätta för besökare om andra bibelberättelser genom att visa videor på så många språk som möjligt, har Daniël Vandy sagt till Reformatorisch Dagblad.
Byggs om till företagshotell
I dag har situationen förändrats igen och nu är planen på att ta arken till Israel lagd på is. Anledningen ska vara att de nödvändiga tillstånden inte har beviljats och att ekonomin inte är i hamn. I slutet av februari rapporterade nederländska Het Parool att arken i stället skulle flyttas till Amsterdam och byggas om till ett företagshotell under överseende av en nederländsk affärsman vid namn Wim Beelen.
En av reportrarna på Reformatorisch Dagblad, som har skrivit flera artiklar om den uppmärksammade arken, förklarar samtidigt att det är lite oklart vem som egentligen äger den. I ett mejl till Dagen skriver hon att det troligtvis är Johan Huibers som fortfarande är den formella ägaren. Hon förklarar att Daniël Vandy i slutändan aldrig köpte arken och att Wim Beelen inte har velat berätta om han har köpt den.
”Men jag ringde en av hans anställda och hon berättade att Beelen inte köpte båten utan att han bara kommer att ta hand om den och dess renovering. Så jag tror att det fortfarande enbart är Huibers som är den formella ägaren och att han varken sålde den till Vandy eller Beelen.”
Dagen har utan framgång försökt komma i kontakt med Johan Huibers för att fråga om han fortfarande äger arken – och om han fortfarande har planer på att transportera den till Israel.
[ Noas ark ska segla till Brasilien ]
---
Fakta: Johan Huibers
- Är en nederländsk byggnadsentreprenör och kreationist.
- Huibers konstruerade en 70 meter lång kopia av Noas ark, anpassad till kanaler och slussar i Nederländerna, som togs i bruk 2007. Tre år senare, 2010, såldes den och under flera års tid besökte den Tyskland, Danmark, Norge (där den skadades i en olycka) samt Ipswich i östra England. Där blev arken kvar till sommaren 2021 då den transporterades tillbaka till Nederländerna.
- Efter konstruktionen av den 70 meter långa båten påbörjade Huibers ett ännu större projekt: att bygga en 119 meter lång kopia av Noas ark. Byggnationen var klar 2012 och under de följande åren fungerade arken som ett flytande museum. Den kan bogseras i lugna vatten, men klarar inte att transporteras på öppet hav, då krävs det att den ligger på pontoner.
---