Nyheter

Präst och tidigare församlingsmedlem åtalas för ekobrott

Två män åtalas för sin del i ”falskt” köp av baptistkyrkan i Södertälje • Har tagit polisen fem år att nysta upp härvan av transaktioner • Åklagaren: Är så många personer inblandade

Två tidigare medlemmar i en ortodox församling i Södertälje – en av dem präst och den andre kassör – har åtalats för sin del i köpet och vidareförsäljningen av en baptistkyrka. De är båda misstänkta för näringspenningtvätt, tillsammans med flera andra personer.

För några veckor sedan lämnades en stämningsansökan in mot 14 personer som misstänks ha tvättat stora summor pengar genom två fastighetsaffärer i Södertälje.

Bland dem finns en präst, en banktjänsteman och flera före detta fastighetsmäklare. Samtliga förnekar brott.

En del av målet handlar om turerna kring den tidigare baptistkyrkan i Södertälje. Den såldes sommaren 2020 till S:ta Maria Antiokia Ortodoxa församling, som kunde ställa upp på säljarens krav: att byggnaden också fortsättningsvis skulle användas för kristen verksamhet.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.

Strax efter att kyrkan köpts av S:ta Maria, sålde församlingens styrelse den vidare till ett fastighetsbolag. I själva verket var det personerna kring detta bolag som hade stått för köpeskillingen, 39 miljoner kronor, i hopp om att kunna göra om en del av fastigheten till lönsamma bostadsrätter. Församlingen, var det sagt, skulle bara betala hyra och på sikt få köpa loss kyrkan.

När vidareförsäljningen uppdagades stjälptes det samarbete mellan olika ortodoxa grupper vilket hade vuxit upp kring kyrkan, något som Dagen berättade om i ett reportage hösten 2022.

Men anledningen till brottsmisstankarna är inte att kyrkan blev föremål för ett så kallat transportköp – en snabb vidareförsäljning som gör att den första köparen slipper betala en viss typ av skatt.

I stället handlar det om de många pengaöverföringar som ligger bakom köpet, och som enligt åklagaren inte har varit affärsmässigt motiverade.

Fem års utredning

Närmare fem år har det tagit för polisen och Ekobrottsmyndigheten att nysta upp härvan av transaktioner bakom köpet av först en flerfamiljsfastighet och sedan av kyrkan i Södertälje.

– Vår bild är att två av de nu åtalade, som har verkat som mäklare, har velat starta ett finansbolag i Södertälje. För att göra det behövde de samla kapital. Och då såg de att de kunde göra fastighetsaffärer på ett snabbt sätt och så få ihop kapital, säger åklagare Jonas Bergendal, som träffar Dagen på Ekobrottsmyndighetens kontor i centrala Stockholm.

Personerna började med att köpa ett flerfamiljshus hösten 2019, med hjälp av en bulvan och med pengar som först slussats runt mellan olika bolag och privatpersoner.

2025-02-13 Stockholm

Jonas Bergendal, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Sedan fick en av de nu åtalade reda på att Södertälje Baptistförsamling ville sälja sin tidigare kyrka i kvarteret Almen 10, ett stenkast från centralstationen i Södertälje.

– Men baptistförsamlingen som säljer fastigheten är en ganska seriös aktör. De vill inte sälja till den här personen som de känner väl till. Dessutom vill de att det förblir en kyrklig verksamhet där, säger Jonas Bergendal.

Snart blir det klart att den ortodoxa församling som tidigare hyrt in sig i baptistkyrkan skulle vilja ta över fastigheten permanent. Några pengar har församlingen dock inte.

Då övertalas prästen att gå med på en uppgörelse, vilket han berättar om i förundersökningen.

”Han sa att eftersom ni inte har råd [att köpa kyrkan] kommer så vi att hjälpa er med den delen”, säger prästen om den person som kom med förslaget våren 2020.

”Jag sa ‘okej, det är bra’. Själva byggnaden [ …], det är en kyrka plus ett hus med tre våningar. Han sa att ‘kyrkan är till er och det andra huset ska vi använda så att vi får tillbaka våra pengar’.”

Nytt stift skulle bildas

Prästen var tänkt att bli biskop i det nya stift som just då höll på att bildas av olika församlingsgrupper.

Flertalet personer i de båda grupperna visste inget om uppgörelsen kring baptistkyrkan som prästen och hans närmaste medarbetare hade gått med på. I stället trodde de, till en början, att församlingen verkligen stod i begrepp att köpa kyrkan med hjälp av ett banklån.

Men i bakgrunden pågick spelet om att få ihop de 39 miljoner kronor som Södertälje Baptistförsamling ville ha för sin kyrka. Lösningen blev att ansöka om bolån på falska premisser, enligt åklagare Jonas Bergendal.

– Då har [de åtalade] redan köpt lägenheterna i den här flerfamiljsfastigheten. Och så placerar man bulvaner i dessa lägenheter och gör fiktiva affärer, förklarar han.

– Man låtsas att de här personerna har köpt och betalat pengar för lägenheterna, och sedan låter man dem ta bolån. För att kunna göra det lämnar man oriktiga uppgifter om inkomst och annat till banken. Men framför allt så berättar man ju inte för banken att man inte har betalat någon handpenning för lägenheten och att man inte avser att använda bolånet som ett traditionellt bolån utan mer som ett investeringslån.

2025-02-13 Stockholm

Jonas Bergendal, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Pengarna som banken betalar ut för bolånen skickas vidare och används för att finansiera köpet av kyrkan.

Till Södertälje Baptistförsamling säger man att det finns ett lånelöfte från ett respekterat finansbolag. När baptisterna anmärker på den höga räntan, och undrar hur den nya ägaren ska klara finansieringen, ser de åtalade till att ställa ut ett lånelöfte med lägre ränta.

– Det är intressant att en vd på ett finansbolag går med på att göra det på det sättet. Och på det sättet så lurar man säljaren att tro att pengarna kommer därifrån, säger Jonas Bergendal.

Förfalskade protokoll

För att köpet och vidareförsäljningen ska gå igenom krävs en rad olika styrelsebeslut, varav minst ett misstänks ha varit förfalskat.

I förundersökningen vittnar flera personer i den dåvarande församlingsstyrelsen om dessa turer. Alltifrån den tidigare sekreteraren, som säger alla digitala protokoll raderats ur hennes dator, till den nu åtalade kassören, som viftar bort de handlingar som bär hans signatur i fastighetsaffären.

– Jag har sett hundra olika dokument i samband med köpet men jag läste inte en enda, säger han i förhöret.

I dag verkar kyrkan på Nyköpingsvägen stå tom. Den har belagts med kvarstad på 7 miljoner kronor. Det betyder att den inte kan säljas innan bolaget som äger den betalar den företagsbot som tingsrätten beslutat om preliminärt, i väntan på en dom. Boten gäller brott begångna i utövningen av bolagets näringsverksamhet.

Åklagare Jonas Bergendal håller det inte får omöjligt att kyrkan i slutänden säljs på exekutiv auktion. Men först stundar rättegång senare i år.

Vad handlar det här målet om, enligt dig?

– Det som är temat i hela den här historien är kanske hur de lokala relationerna tar företräde framför annat, säger Jonas Bergendal.

– Man känner inte lojalitet gentemot den uppdragsgivare man har, den församling man jobbar för, den bank man är anställd vid och så vidare. Det är intressant för det är så många personer inblandade på så många olika positioner.

Prästen och den tidigare kassören är åtalade för näringspenningtvätt för sin del i transaktionerna kring baptistkyrkan.

”Åtgärderna kan skäligen antas vara vidtagna i syfte att dölja att pengarna och egendomen härrör från brott eller brottslig verksamhet och att främja möjligheterna för sig själva och andra att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde”, står det i stämningsansökan.

Döms de för grov näringspenningtvätt, vilket åklagaren yrkar på, kan straffet bli upp till sex års fängelse.

Dagen har sökt den tidigare kassören och prästen. Den senare är inte svensk medborgare och befinner sig troligen utomlands.

”En stor besvikelse”

Den 1 januari 2021 gick Södertälje Baptistförsamling och Missionsförsamling ihop och bildade Equmeniakyrkan i Södertälje. Församlingen håller numera till i en kyrka som ligger på Karlslundsgatan i norra delen av staden.

Församlingens ordförande Helena Forslund menar att skeendet kring den tidigare baptistkyrkan ”är mycket tråkigt och beklagligt ur alla synpunkter”.

”När den tidigare baptistförsamlingen sålde sin kyrka var de glada över att avsikten var att den skulle fortsätta att vara en kyrkobyggnad. Det som hänt efter försäljningen är naturligtvis en stor besvikelse”, skriver hon till Dagen.

Fler artiklar för dig