Beslutet att lägga ned Equmeniakyrkan Norrhult i Kronobergs län togs för flera år sedan. Men först efter att en ny detaljplan för kyrkobyggnaden godkänts kunde församling ta steget mot en försäljning, och därmed en upplösning av församlingen.
”Kanske kan drömmen bli sann.” Så inleder mäklaren annonsen där Equmeniakyrkan i Norrhult läggs ut till försäljning. Intresset exploderade efter att bland annat Expressens tidning Leva och Bo snappade upp annonsen, berättar församlingens ordförande Jan Svensson.
– Nu valde journalisten att fokusera på Thorleifs, och då kan man ju inte annat än att skratta. Men publicitet blev det ju, säger han till Dagen.
Tidningen skriver om försäljningen av en ”helt orörd” kyrka, lyfter fram bygdens söner, dansbandet Thorleifs, och kryddar mäklarbilderna med skämtsamma kommentarer som ”Svårmöblerat men vackert” och ”Tomten behöver definitivt en varm hand”.
– Norrhults Equmeniakyrka har funnits under ganska lång tid och den här kyrkan byggdes 1977, förklarar Jan Svensson.
– Men många medlemmar som tillkom har med tiden gett sig av, ofta för att arbeta eller studera, och den äldre generationen har försvunnit mer och mer.

Nio medlemmar kvar
Senast man hade en pastor knuten till församlingen var för tio år sedan. I dag består församlingen av nio medlemmar, vara bara tre bor kvar på orten.
– Så vår verksamhet i kyrkan har inte varit så stor de sista åren. Men ungdomsorganisationen Equmenia Norrhult, som har drygt 40 medlemmar, kommer att drivas vidare, bland annat i scoutstugan.
Givetvis vill vi inte att byggnaden ska bli stående och bli ett ruckel, som man sett på andra håll.
— Jan Svensson, församlingsordförande
Beslutet att lägga ned församlingen togs redan för flera år sedan. Det man väntat på var att få detaljplanen för kyrkobyggnaden ändrad, så att den skulle kunna säljas också för annan än rent kyrklig användning.
– Det vi väntat på är att avyttra de fasta tillgångarna, alltså kyrkan. Om den blir såld håller vi en avslutningsgudstjänst där vi formellt avkristnar byggnaden och tar bort korset. Det här blir församlingens sista bokslut, och sedan får medlemmarna flyttbetyg, säger Jan Svensson.

Helst hade han hoppats kunna intressera kommunen eller något närliggande företag för kyrkan, vilket kunde ha öppnat för att till exempel scouterna kunde hyra in sig ibland.
– Men det är tuffare för företagen nu och kommunen valde andra lösningar. Men givetvis vill vi inte att byggnaden ska bli stående och bli ett ruckel, som man sett på andra håll.
Känns det vemodigt eller mer som en naturlig process att sälja kyrkan och lägga ned?
– Jag kan nog beskriva det som både och. Det är klart att det är lite känslor kring detta, men när vi inte har mer än några få aktiva medlemmar på plats blir det mer som en belastning. Allting har sin tid, säger Jan Svensson.
– Någonstans måste man också vara tydlig med att den kristna verksamheten inte sitter fast i byggnadskropparna, utan att det är människorna som är det centrala.

[ Klart: EFS-förening måste inte sälja sin kyrka till vem som helst ]
