Nyheter

Ny nationell strategi mot ensamhet

Socialminister Jakob Forssmed: Genom att stötta civilsamhället kan vi skapa ett varmare samhälle

Sverige blir ett av de första länderna i världen att införa en nationell strategi mot ensamhet.
– Ensamhet är ett av vår tids stora samhällsproblem, säger socialminister Jakob Forssmed, som drivit frågan i flera år och som ser kyrkorna som viktiga i detta arbete.

Var femte svensk besväras av ensamhet. Åtta procent av svenskarna har ingen nära vän och 13 procent saknar någon att anförtro sig åt, enligt studier som gjorts.

Regeringen är fast besluten att göra något åt saken och bekämpa den ensamhet som tycks breda ut sig i vårt land. Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en strategi för detta.

– Vi har haft dialoger med 42 organisationer inom civilsamhället, däribland trossamfunden och idrottsrörelsen, berättade myndighetens generaldirektor Olivia Wigzell vid en pressträff på fredagen.

Folkhälsomyndigheten ska fördela 49 miljoner kronor till civilsamhällets arbete för att motverka ensamhet. Jakob Forssmed har stor tilltro till att kyrkorna ska kunna bidra till en positiv utveckling.

– Genom sina inkluderande gemenskaper och genom sina stora kontaktytor är civilsamhället redan i dag en helt central aktör för att bygga relationer människor emellan, säger Jakob Forssmed.

– Men civilsamhället behöver innesluta ännu fler i vårt land. Genom att stötta civilsamhället kan vi nå ut till de mest utsatta och skapa ett varmare samhälle, säger han i ett pressmeddelande.

Får 49 miljoner

För att få del av de 49 miljoner som Folkhälsomyndigheten förfogar över måste de olika aktörerna lämna in ansökningar.

I en intervju i Dagen för ett par år sedan berättade Jakob Forssmed att han redan inför valet 2018 började tala om betydelsen av att bekämpa den ofrivilliga ensamheten i samhället.

– Ensamheten är egentligen skuggsidan av vårt välfärdssamhälle. Vi måste arbeta tillsammans om vi ska kunna göra något åt det samhällsproblem som den ofrivilliga ensamheten är, sa han då.

Gäller i fem år

Vid det tillfället var han riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Sedan han utsågs till socialminister i Ulf Kristerssons regering har han gjort kampen mot ensamheten till en av sina profilfrågor.

Sverige blir ett av de första länderna i världen att sjösätta en särskild nationell strategi mot ensamhet. Danmark, England och Finland är några exempel på länder som har sådana strategier.

Sveriges nationella strategi mot ensamhet gäller fem år framåt i tiden, alltså till och med 2029.

Fler artiklar för dig