Nyheter

Kyrka i Malmö sålde fastighet för en krona - anklagas för skatteplanering

Svenska kyrkans nystartade bolag ska bygga om församlingshemmet till lägenhetshus och belåna kyrkan • Sålde fastigheten för en krona - Kritikerna: Tveksamt om Svenska kyrkan ska ägna sig åt skatteplanering

Malmö pastorat har bildat ett bolag för att bygga om ett församlingshem till lägenheter. Nu vill fastighetsbolaget få pengar från kyrkan, men flera av kyrkopolitikerna sitter på dubbla stolar.

I mars i fjol beslutade kyrkofullmäktige i Malmö pastorat att omvandla S:t Petri församlingshus till bostadshus med hyreslägenheter. Två månader senare beslutade kyrkofullmäktige att församlingshuset skulle överlåtas till ett nybildat bolag, Malmö S:t Petri Fastighet AB, för 1 krona och att den planerade ombyggnationen skulle finansieras genom ett internt lån från pastoratet.

Efter beslutet lämnade tre företrädare för Borgerlig allians in en skriftlig reservation. De beskrev bland annat överlåtelsen av församlingshuset för 1 krona som ett ”vårdslöst” beslut, vidare klargjorde de att Svenska kyrkan i Malmö inte är en bank och att det är ”ideologiskt tveksamt om kyrkan skall ägna sig åt skatteplanering”.

Dessutom varnade de för att det upplägg som hade godkänts innebar en ”alldeles för stor” ekonomisk risk.

S:t Petri församlingshus på Fiskehamnsgatan i centrala Malmö används inte längre och ska bli till bostadshus.

En annan person som var kritisk, men som ändå röstade för upplägget, är Claes Block. I rollen som ordförande för kyrkofullmäktige har han en tung röst, men enligt Claes Block valde den socialdemokratiska gruppen gemensamt att godkänna förslaget.

– Jag har hela tiden varit skeptisk, säger han till Dagen.

Kyrkomötet 2024. Claes Block, invald på kyrkomötet för Socialdemokraterna och ordförande för kyrkofullmäktige i Malmö pastorat

Konsultarvode till vd

Förslagen som kyrkofullmäktige röstade igenom förra våren kom ursprungligen från kyrkorådet. Flera av ledamöterna i kyrkorådet sitter också i fastighetsbolagets styrelse och nu har bolaget lämnat ett önskemål till pastoratet om ett aktieägartillskott på 900 000 kronor.

Drygt hälften av pengarna, 500 000 kronor, ska gå till bolagets nya vd som enligt styrelsen förväntas arbeta ”nästan 9,5 timmar i veckan” resten av året. Omräknat i årslön för en heltid innebär det cirka två miljoner kronor.

– Kalkylen på 900 000 kronor är baserad på den fakta vi har i ärendet och är kopplad till det fastighetsbolagets driftskostnader för det första räkenskapsåret, säger bolagets styrelseordförande Carin Larsson, till Dagen och tillägger att det handlar om ett konsultarvode.

– Det innebär att hans konsultbolag står för skatter, sociala avgifter och eventuella pensionsavsättningar.

Ordförande: Inte jäv

Utöver detta framgår det av önskemålet till pastoratet att ledamöterna i bolagsstyrelsen själva vill ha 190 000 kronor i ersättning för sitt arbete.

På måndag ska kyrkorådet behandla ansökan och inför sammanträdet har kritiska röster höjts.

Kritiken går bland annat ut på att flera av ledamöterna i kyrkorådet är jäviga och därmed inte borde delta i beslutet. Detta håller dock inte kyrkorådets ordförande Helén Persson med om. Hon konstaterar att kyrkoordningen inte innehåller någon bestämmelse om så kallat ställföreträdarjäv.

– Detta innebär att bara det faktum att du sitter i Fastighetsbolaget S:t Petri Malmö AB:s styrelse inte är tillräckligt för att du ska anses vara jävig vid beslut som rör bolaget, varför även dessa ledamöter är välkomna att delta i sådana, säger hon till Dagen.

”Nu börjar kostnaden dra iväg”

Kritiken bottnar också i frågan om hur Svenska kyrkans pengar ska användas. Pastoratet har ett bygglov för att göra om S:t Petri församlingshus till bostadshus med lägenheter, däremot saknas det i dagsläget ritningar och någon upphandling av själva byggprojektet har inte heller gjorts.

– Jag har sagt att det är bättre att sälja fastigheten än att bygga om den. Nu börjar kostnaden dra iväg och det går inte att försvara, säger Claes Block.

Vad hela kalaset i slutändan kan kosta vet ingen, men enligt kalkyler som har presenterats för kyrkofullmäktige rör det sig om investeringskostnader på över 30 miljoner kronor. Tanken är ändå att pastoratet ska gå plus på affären och att internlånet ska betalas tillbaka med hjälp av hyresintäkter när de nya lägenheterna har tagits i bruk.

– Projekteringen är i full gång och inom kort kommer förfrågningar att skickas ut till entreprenörer. Därefter inväntar vi svar/offerter och sedan görs en kalkyl. Den kalkyl som finns i dag är baserad på erfarenhet och den lämnar vi av goda skäl inte ut då vi är i startgroparna med upphandling, säger Carin Larsson.

Hon berättar att ambitionen är att byggnationen ska sättas i gång under sommaren och att byggtiden är beräknad till mellan 12 och 18 månader.

Vill att fullmäktige ska bestämma

Till skillnad från besluten i fjol, som fattades av kyrkofullmäktige, är det alltså kyrkorådet som nu ska ta ställning till ansökan om aktieägartillskott. Claes Block konstaterar att kyrkofullmäktige inte har något att säga till om. Marcus Romedahl från Borgerlig allians menar samtidigt att det borde bli en fråga för fullmäktige.

– Kyrkorådet borde bereda ärendet innan fullmäktige tar beslut, säger han till Dagen.

---

Fakta: Svenska kyrkan i Malmö

  • Svenska kyrkan i Malmö är ett pastorat med sex församlingar, kyrkogårdsförvaltning samt administrativa enheter. Totalt är cirka 450 personer anställda i verksamheterna. Malmö kyrkliga samfällighet bildades 1932 och ombildades 2014 till ett pastorat. I Malmö har Svenska kyrkan cirka 119 027 medlemmar vilket är ungefär 35 procent av Malmös befolkning (Källa: Svenska kyrkan i Malmö den 31 december 2022).
  • I kyrkovalet 2021 blev Socialdemokraterna den största nomineringsgruppen med 25,5 procent av rösterna. Näst störst blev Vänstern i Svenska kyrkan med 24,8 procent medan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) fick 19,4 procent. Röstfördelningen i övrigt: Borgerlig allians i Malmö pastorat (7,2 procent), Centerpartiet (7,0) samt Frimodig kyrka (3,2 procent).

---

Fler artiklar för dig