Oppositionen i Göteborgs stad gjorde gemensam sak i veckan och beslutade att låta Räddningsmissionens skola i Gårdsten bli kvar som hyresgäst, med fullt ansvar för renoveringen av lokalerna. Nu ska skolan skyndsamt lägga nytt tak. Men först blir det tårtkalas.
Communityskolans framtid hängde på ett hår, eller i alla fall på en röst i stadsfastighetsnämnden. Nämnden, som ansvarar för kommunens lokaler, stod i beredskap att säga upp grundskolan till den sista juni i år. Lokalerna bedömdes vara i dåligt skick, och vare sig huvudmannen eller kommunen hade lyckats hitta alternativa lokaler.
Men Räddningsmissionen hade ett ess i rockärmen: ett förslag som man förankrat inom den borgerliga oppositionen, och som skulle ge Communityskolan ett 20-årigt hyresavtal samt fullt ansvar för fastighetens drift, underhåll och investeringar.
Modellen kallas för Triple Net och innebär att hyresgästens ökade ansvar för lokalerna växlas mot en lägre hyra.
Förslaget hade lagts av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, och backades under onsdagens nämndsammanträde upp även av Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Därmed antogs det med sex röster mot fem, uppger DN, som har följt lokalfrågan i Gårdsten.

Vem tog fram den här idén?
– Det var vi, med hjälp av kreativa jurister som också kan se möjligheter, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson till Dagen.
– Triple Net är en avtalsform som inte är vanlig men heller inte helt ovanlig, och det finns också kommuner som ingått Triple Net-avtal.

På fredag firar skolan med tårta, och bjuder in politiker, allmännyttan och andra som gläder sig åt framgången. Förhoppningen är att man nu kan lägga frågan om lokalerna åt sidan, efter två års oro och tvister.
Problemen började redan när Räddningsmissionen tog över den tidigare Römosseskolans verksamhet i årsskiftet 2022–2023, en skandalomsusad muslimsk friskola.
– I normala fall tar man också över lokalen när man tar över en rörelse, men det ville inte Göteborgs stad acceptera, förklarar Emil Mattsson.
Göteborgs stad menade att den tidigare huvudmannen inte hade rätt att överlåta hyreskontraktet eftersom den hade fått sitt tillstånd att bedriva skola indraget. Dessutom ansågs lokalerna vara i dåligt skick.
– Frågan var uppe i först Hyresrätten och sedan i Svea hovrätt, som båda gav oss rätt. De gav oss alltså rätt att ta över hyreskontraktet inklusive besittningsskyddet, säger Emil Mattsson.
Men Göteborgs stad valde att säga upp kontraktet under pågående tvist, och uppdrog åt stadsfastighetsnämnden att leta fram alternativa lokaler – något som både tjänstemännen och Räddningsmissionen gick bet på.
”Orimligt försöka stänga skolan”
Nu har alltså en lösning nåtts.
– Det som är svårt att förstå är att de ville tvinga en av de mest fungerande förortsskolorna i Göteborg att stänga, när man vet hur stora problemen med gängkriminalitet, utsatthet och låga skolresultat är i förorterna. Man borde väl lyfta en sådan skola och inte tvinga den att stänga ned, säger Emil Mattsson.
Men att Göteborgs stad skulle “tvinga” fram en stängning av Communityskolan, som hyr sina lokaler av staden, är en bild som stadsfastighetsförvaltningen värjer sig emot.
“Det ingår inte i förvaltningens reglemente att upplåta lokaler åt externa hyresgäster på samma premisser som för stadens egna verksamheter”, säger direktören för stadsfastighetsförvaltningen, Martin Blixt, i en kommentar till Dagen.
Det innebär bland annat att förvaltningen vare sig får renovera eller bygga nytt för annan verksamhet än stadens egen.
“Vi ska som offentligt finansierad aktör inte gynna enskilda intressenter, som det aktiebolag som driver Communityskolan är. Det har våra jurister bedömt strider mot kommunallagen.”
Får arbetsro
Communityskolan i Gårdsten har presterat i topp i Göteborg under de senaste två åren, vilket DN skrev om. Förra året gick till exempel alla elever ut med gymnasiebehörighet, vilket är mycket ovanligt för en skola i ett utsatt område.
Framöver får lärare och elever arbetsro. För huvudmannen stundar dock beslut om avsevärda investeringar.
Enligt en beräkning som kommunen har gjort skulle det kosta totalt 265 miljoner kronor att förlänga fastighetens livslängd med 25–30 år.

Hur ska ni ha råd med renoveringen?
– De externa konsulter som vi anlitat har gjort en analys av fastigheten och renoveringsbehoven som vi nu behöver titta skarpare på. Men vår bedömning är att vi ska klara det. Det är därför vi behöver de långa horisonterna. Vi skulle inte klara det på tre år, men förhoppningsvis på 20, säger Emil Mattsson.
– I grunden är det här en smart uppbyggd skolbyggnad som fungerar väldigt väl. Men vi behöver omgående byta taket, det är en åtgärd som inte får vänta. I övrigt tror jag att vi kan ta renoveringen lite steg för steg.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet i nämnden, uppger DN.
Alla politiker är inte nöjda. Håller det här beslutet?
– Jag bedömer att det är det enda rimliga. Det vore orimligt att tvinga oss avsluta en väl fungerande verksamhet, och just därför känner jag mig säker på att det kommer att finnas en lösning här, säger Emil Mattsson.
---
Fakta: Communityskolan i Gårdsten
- Grundskola, F-9, med cirka 300 elever strax utanför Gårdstens centrum, nära Angered i Göteborg.
- Hette tidigare Römosseskolan och hade en muslimsk profil.
- Hotades av nedläggning efter att den tidigare rektorn 2022 dömts till fängelse för grov förskingring och ledningen förlorade tillståndet att driva skola.
- Togs över av Räddningsmissionen i januari 2023 och blev Communityskolan, en icke-konfessionell och icke-vinstdrivande friskola.
- Räddningsmissionen har stöd av 36 församlingar i Göteborgsområdet och startade sin första skola hösten 2021, i Tynnered. Det är en högstadieskola med cirka 130 elever.
---
[ Räddningsmissionen fick rätt i hyresnämnden – får fortsätta driva skolan ]