Nyheter

Trumps första regeringsmöte inleddes med bönestund

Kristna uttryck får stor plats i amerikansk politik under president Trump - samtidigt som omvärlden förbluffas av besluten som fattas

När USA:s nybildade regering hade sitt första offentliga möte inleddes det med en bönestund med frikyrklig touch, där en av de nya ministrarna tackade Gud för att de blivit utsedda för detta viktiga uppdrag.
Samtidigt reagerar omvärlden kraftigt på vad denna regering beslutar, inte minst att Elon Musk på samma möte erkände att USA:s regering av misstag råkat stoppa arbetet med att bekämpa den dödliga sjukdomen ebola.

– Fader, vi tackar dig för detta underbara privilegium att få vara i din närhet, inleder bostadsminister Scott Turner regeringens möte.

Runt sig har han de mäktigaste personerna i USA, mestadels män, de sitter med knäppta händer och böjda nackar när de deltar i denna bön som också öppnar själva mötet där president Donald Trump för första gången samlat sin regering inför öppen ridå.

– Gud vi ger dig äran, fortsätter Scott Turner att be.

– Tack för att Du har utvalt oss att utföra detta jobb.

Han tackar Gud för president Trump och ber om vishet för alla makthavare som samlats här och för de beslut som ska tas.

Tidigare pastor

Scott Turner har tidigare i sin karriär även varit pastor i en baptistkyrkan, även om han mest är känd som ett förflutet som amerikansk fotbollsspelare. Hans förbön i samband med Trumpadministrationens första möte skulle i Sverige klassas som frikyrklig, den känns inte som färdigskriven på förhand utan framförs med slutna ögon och en känsla av spontanitet. Hela bönen avslutas med en förhoppning om att Guds namn ska blir ärat, i Jesus namn.

– Du gjorde ett bra jobb där, kommenterar Donald Trump strax efter amen.

Scott Turner har i efterhand delat bönestunden i sociala medier där han berättar att det här var en ära för livet.

Halleluja och suckar

Kristen tro har länge spelat en viktig roll i amerikansk politik, alla presidenter brukar avsluta sina tal med Guds välsignelse över landet och de finns exempelvis på plats vid den årliga bönefrukosten och då och då dela med sig av sin egen tro. Men att inleda ett regeringsmöte med bön på det här sättet hör inte till vanligheten, då det nästan blir underförstått att alla ministrar som sitter uppradade runt bordet också är kristna.

Samtidigt har Donald Trump valts fram av många hängivna troende, framför allt evangelikala, och han har lovat att sätta kristen tro på kartan igen. Så att denna bönestund möts av ett rungande halleluja av många amerikaner är inte så konstigt.

Andra röster är mer skeptiska och tycker att det är olyckligt att Trump-administrationen så tydligt blandar ihop religion och politik på det här sättet. Många suckar också tungt då de tittar lite närmare på alla de politiska förslag som nu rullas ut, inte minst eftersom de nu ska genomföras med någon slags kristna förtecken. Donald Trump skapar själv rubriker nästan dagligen för olika kontroverser. Här på mötet berättade han exempelvis om att han vill införa handelstullar mot EU, något som många ser som ett tecken på ett annalkande handelskrig.

Musk bad om ursäkt

På mötet avhandlades också alla besparingar som nu ska göras med hjälp av entreprenören Elon Musk. Han är själv inte är folkvald, men var ändå var med på regeringsmötet. Till viss del var det också Elon Musk som stal showen då han fick försvara varför man skickat ut mejl till statsanställda med hot om uppsägning om de inte svarade inom den närmaste veckan. Allt för att säkerställa att de som fick mejlen faktiskt var på plats och arbetade.

Elon Musk erkände också, för ovanlighetens skull, att ett misstag begåtts av den nya administrationen. Det var en detalj i samband med den radikala omläggningen av den amerikanska biståndspolitiken och att man i all hast stängde ned USA:s biståndsmyndighet USAID. Nu visar det sig att man därmed också stängt ned arbetet med att bekämpa ebola, en mycket smittosam och dödlig sjukdom som har härjat i delar av Afrika.

– Vi kommer inte att vara perfekta, men när vi gör misstag så kommer vi att fixa till dem väldigt snabbt, sa Elon Musk.

Så nu, lovade han, är arbetet med att bekämpa ebola i gång igen.

Nåja, en snabb replik kom från Jeremy Konyndyk som tidigare varit ansvarig för USAID:s arbete med att bekämpa ebolautbrott i Västafrika. På X går han ut i hård kritik för hur den amerikanska regeringen agerat och menar att de med sina beslut att dra in biståndet redan har brutit ryggraden av det preventiva arbetet med att bekämpa denna sjukdom. Att de återfört vissa pengar till arbetet ser han mest som symboliskt, ett fikonlöv som de amerikanska makthavarna viftar med för att snarare rädda sitt eget skinn.

Fler artiklar för dig