Efter Muharrem Demiroks avgång spekuleras det nu vilt om vem som ska ta över det sargade Centerpartiet. Nu nämns den kristna profilen Daniel Bäckström som ett tänkbart namn, trots att många ansåg att han klampade i klaveret förra gången det begav sig.
– Daniel Bäckström är en trygg förankrad profil i centerrörelsen som jag tror har en framtid som ledare för rörelsen.
Orden kommer från Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet i Gullspång, som i en intervju med Sveriges radio pekar ut sin favoritkandidat till nästa partiledare. Han gör det bland annat genom att kalla Daniel Bäckström för en trygg landsfader.

Ett av flera namn
Hans namn har redan nämnts i allehanda spekulationer, fast oftast bara som ett tänkbart namn i mängden. Många är också snabba med att påminna om hur det gick förra gången som Daniel Bäckström kandiderade till partiledarposten, där han under en utfrågning drog på svaret när han fick frågan om han kunde viga samkönade par. Det blev också den avgörande faktorn till att han föll bort i processen.
Centerpartiet söker alltså efter en ny partiledare efter att Muharrem Demirok aviserat sin avgång, ett skifte som kommer att ske på en extrastämma vars datum ännu inte är satt. Partiet pekas nu ut som ett parti i kris, och som hamnat i en undanskymd roll som ett litet oppositionsparti utan tydliga samarbetspartners.
Fokus på nuet
Nu nämns namn som Emil Källström, Anna-Karin Hatt och Elisabeth Thand Ringqvist som tänkbara efterträdare. Men som sagt, även Daniel Bäckström är i högsta grad med i spekulationerna. Han är i dag Centerpartiets förste vice ordförande, gruppledare i riksdagen och han har också axlat ansvaret för riksdagens kristna grupp som anordnar andakter för alla som vill en gång i veckan.

SVT lyckades fånga honom och frågade om han står till förfogande.
– Nu är det viktigt att lägga fokus på att vara just gruppledare i Sveriges riksdag, och det är många uppgifter som ska lösas, svarade Daniel Bäckström.
Det blev alltså vare sig ja eller nej på frågan om han är en tänkbar kandidat, utan C-profilen pekade snarare på valberedningen och att han vilade tryggt i att de utför sitt arbete. I övrigt ville han hålla fokus på de uppgifter han har nu.
Historien spökar
Om vi backar bandet två år så var Daniel Bäckström en av tre som kandiderade till att bli partiledare.
På en av utfrågningarna som hölls i Piteå skulle alla svara på frågan om de vigde samkönade par samt gick med i Pridetåget.
Daniel Bäckström förklarade då att han inte hade vigselrätt, vilket direkt tolkades som att han inte personligen var villig att viga samkönade par. Strax efter debatten kom anklagelsen att han inte stod upp för hbtq-personers rättigheter, något som snart också kopplades ihop med hans kristna tro. Daniel Bäckström är medlem i EFS, en inomkyrklig rörelse i Svenska kyrkan som har en något mer konservativ profil.

Förklarade sig
Även om han i efterhand gick ut och förklarade sig och ansåg sig feltolkad så var det ändå för sent, tåget till partiledarposten hade gått. Daniel Bäckström skrev mitt i denna kritikerstorm ett inlägg på Facebook där han förklarade att han står bakom Centerpartiets politik i hbtq-frågor och att det är självklart att man i Sverige får älska den man vill och leva som man vill. Så samkönade vigslar hade han inga problem med.
”Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag”, skrev han angående sitt svar i debatten.
”Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har i dag.”
Självklart kunde han också se sig själv som partiledare gå i Pridetåge,t intygade han i sin kommentar. Nu när spekulationerna åter är i gång om partiledarposten kommer det här tillbaka. Det här var vad som stoppade Daniel Bäckström då – frågan är hur man ser på det här i dag inom centerrörelsen?
[ Pastor och C-profil: Att inte samarbeta med SD har varit mycket viktigt ]