Nyheter

Pastor och C-profil: Att inte samarbeta med SD har varit viktigt

Muharrem Demiroks avgång får centerrörelsen att börja fundera på framtiden

Muharrem Demirok (C) i Visby domkyrka. Infälld bild på Daniel Berner.
Centerpartiet måste hitta en ny partiledare efter Muharrem Demiroks avgång. Dagen har pratat med två röster inifrån partiet, en frikyrkopastor och en makthavare i Svenska kyrkan.
– Jag tycker att han skulle få vara kvar, säger Daniel Berner (C).
– Han har gett oss kraft och mod, vi kommer att sakna honom, säger Håkan Widepalm (C).

Muharrem Demirok (C) har aviserat sin avgång som partiledare. Partimedlemmar håller som bäst på att smälta det som hänt, men måste också börja blicka framåt.

Daniel Berner är kommunpolitiker i Vetlanda och även pastor i Vetlanda missionskyrka.

Är du förvånad över det som hänt?

– Det var oroligt i höstas, inte minst kunde man läsa i medier att det fanns olika röster kring vårt vägval som parti. Men när vi stämt av här i vårt partidistrikt har det funnits ett stort förtroende för Muharrem Demirok, så även hos mig, säger Daniel Berner.

Utifrån det finns det en viss förvåning att partiledaren väljer att lämna.

– Jag trodde inte att det skulle gå så långt.

Daniel Berner säger att han gärna sett att Muharrem Demirok hade fått mer tid på sig. Han valdes för att bredda partiet och att han skulle vara en annan röst än Annie Lööf, den tidigare partiledaren.

– För min del har hans framtoning harmoniserat bra med var jag står ideologiskt, säger Daniel Berner, som i nuläget inte vill peka ut någon favorit till nästa partiledare.

Daniel Berner, pastor i alliansförsamlingen i Värne, intervjuad i Vetlanda.

Partiets svåra val

Regeringsfrågan har länge förföljt Centerpartiet, med ständiga frågor vem de vill regera med. Svaret har varit att söka samförstånd i mitten, något som Muharrem Demirok också argumenterat för. Hans problem som partiledare började när han till slut ändå gjorde ett val, att söka samarbete med Socialdemokraterna.

Hur stort spöke är det här för partiet?

– Jag tycker att medialt gör man den frågan större än den är internt. Sedan har Muharrem Demirok hanterat det bra. Hade de forna Allianspartierna velat så har vi varit öppna för ett samarbete med dem, fast utan SD, säger Daniel Berner.

– Att inte samarbeta med SD har varit mycket viktigt för mig.

Att Muharrem Demirok utifrån de förutsättningarna trots allt öppnade dörren på glänt för ett samarbete med S anser Daniel Berner inte är så märkligt.

– För mig personligen så störde det inte.

Men helst, menar han, borde man hitta en lösning i den politiska mitten.

– Varför inte förena S och M för en period, för Sveriges bästa.

Vilken roll skulle Centerpartiet spela i så fall?

– Vi är den gemensamma länken, den politik vi bedriver är mittenpolitik. En trepartilösning vore fantastisk.

Kyrkomötet 2024, Håkan Widepalm, C

Kan påverka kyrkovalet

Centerpartiet är ett av tre riksdagspartier som fortfarande ställer upp i Svenska kyrkans interna val. Håkan Widepalm är gruppledare för Centerpartiet i kyrkomötet.

Tanken var väl att Demirok skulle bli ett dragplåster i höstens kyrkoval, hur blir det nu?

– Vid vårt förra kyrkoval bidrog Annie Lööf med energi och kraft till de nominerade och det hade vi förväntningar och förhoppningar om även på Demirok, säger Håkan Widepalm.

Men, fortsätter han, stödet kommer från partiet i stort, inte från en enskild person.

– Så det är inte avgörande om partiledaren är medlem i Svenska kyrkan eller inte, utan det är vi tillsammans som är engagerade.

Men kan det här påverka kyrkovalet?

– Jag tänker att det kan påverka, om det blir negativt eller positivt kan vi inte uttala oss om än. Men vi är glada för det samarbete vi haft med Muharrem Demirok inom Centerpartiets kyrkopolitiska gren, han har stött vårt arbete och ställt upp i de sammanhang vi efterfrågat honom. Han har gett oss kraft och mod, vi kommer att sakna honom.

Muharrem Demirok (C) och Alexander Christiansson (SD) deltog på ett nikodemussamtal i Visby domkyrka under almedalsveckan år 2024.
Fler artiklar för dig