Det behövs fler familjehem i Sverige. Nu påbörjar LP-verksamheten ett nytt arbete där de hoppas kunna fylla en del av tomrummet.
– Behoven är helt oändliga, alla de här ungdomarna som nu ska avtjäna fängelsestraff, säger Börje Dahlkvist till Dagen.
Tajmingen kunde knappast ha varit bättre. För samtidigt som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner genomför en fyra veckor lång kampanj för att få fler familjehem, kontaktfamiljer, kontaktpersoner och jourhem slog LP-verksamheten på måndagen upp dörrarna till sin nya verksamhet.
Richard Sollenby, som tidigare har jobbat med familjehem inom Pingst FFS, men som närmast kommer från en roll som familjehemssekreterare på Region Jönköping, har rekryterats för att leda arbetet som utgår från ett kontor som hyrs av Pingstkyrkan i Huskvarna.
Huvuduppgiften blir att rekrytera nya familjehemsfamiljer. Och det visar sig att han har fått en rivstart på jobbet. Redan innan måndagens officiella premiär hade han nämligen gjort klart med en familj som nu väntar på att ta emot sin första klient.
– Det var mer än vad vi hoppades på så här tidigt i processen, men vi är faktiskt redan framme där, säger han.

---
Fakta: Familjehem
- Ungefär fem procent av Sveriges barn kommer, enligt Bris, någon gång under sin uppväxt att placeras i så kallad heldygnsvård där den vanligaste formen är placering i familjehem. Under 2023 var ungefär 18 800 barn placerade i familjehem.
- Samtidigt råder det brist på familjehem och i studie från 2022 svarade 74 procent av de 264 socialtjänster som deltog i undersökningen att det var svårt, eller mycket svårt, för dem att rekrytera familjehem.

---
Fokus på vuxna individer
LP-verksamheten har sedan tidigare ramavtal med Kriminalvården och allt fler personer placeras via den vägen i LP:s HVB-verksamhet. Hösten 2023 startade LP-verksamheten även en avhopparverksamhet för tidigare gängkriminella och personer som kommer från organiserad brottslighet, LP Exodus, och nu utvecklas alltså vårdkedjan med familjehem. I likhet med HVB-verksamheten kommer familjehemmen i första hand att rikta in sig på vuxna individer.
– Många ungdomar sitter i dag häktade i väntan på att de ska börja avtjäna något straff och när de är färdiga med det har de inte mycket att komma tillbaka till, säger Börje Dahlkvist som är engagerad i familjehemssatsningen inom LP-verksamheten.
– Det är både en längtan och en utmaning och ett böneämne att kunna möta de behoven. Jag tror att myndigheterna kommer att behöva ropa efter hjälp för att det är ett gigantiskt samhällsproblem som vi ser, fortsätter han.

Sammanhållen vårdkedja
I och med att LP:s familjehem primärt kommer att ta emot vuxna individer letar Richard Sollenby och hans kollegor i första hand efter lite äldre familjehem. Han beskriver att det gärna får vara ”stabila, mogna människor” som känner att de har kraft och tid över samt utrymme i hemmet.
Bemötandet från myndigheterna beskriver Richard Sollenby som positivt. När LP-verksamheten nu utökar sin vårdkedja konstaterar han att det innebär att LP-verksamheten kan fortsätta uppdraget med samma klienter vilket innebär en trygghet för alla parter.
– Det är ju jättesmidigt för myndigheterna.
Börjar i Huskvarna
Att LP:s familjehemsverksamhet har sitt kontor vid Pingstkyrkan i Huskvarna handlar i första hand om praktiska omständigheter. Dels har församlingen öppnat sina armar för arbetet, dels ligger Huskvarna bra till för att kunna göra besök hos potentiella familjehem.

– Det blir så att de familjer som rekryteras kommer vara från södra Sverige, säger Johanna Berger, biträdande verksamhetsledare LP.
Hon förklarar samtidigt att klienterna kan komma från hela landet.
– I väldigt många fall behöver man byta stad och sammanhang och börja om på ett nytt ställe. Vi tänker att det här kommer växta i lagom takt, i den takt som Herren leder. Och sedan är det vår förhoppning att vi så småningom ska kunna ha ytterligare konsultverksamhet i norra Sverige.
Vad kommer att utmärka LP-verksamhetens familjehem?
– Vi tänker att det här kommer att vara en familjehemsverksamhet på kristen grund med troende familjer som erbjuder trygga, varma hem åt människor i stor utsatthet, svarar hon.
Vill förankra i församlingsrörelsen
Den/de som eventuellt känner sig manade att bli familjehem kan kontakta LP-verksamheten. Därefter väntar en utredning med ett antal möten där även registerutdrag från exempelvis polisen, kronofogden och socialtjänsten inhämtas.
Hur många familjehem hoppas ni ska kunna vara i funktion till sommaren?
– Kanske tre familjer som vi har i gång med placeringar, svarar Richard Sollenby.
– Vi vill gärna att det här ska vara en angelägenhet för hela pingströrelsen, att vi kan förankra arbetet i församlingsrörelsen så starkt som det bara går, tillägger Börje Dahlkvist.
[ "Fler kristna familjehem behövs" ]