Nyheter

Kristna ledare i Israel efter Trumps utspel: Fördriv inte Gazaborna

Gemensam vädjan efter Trumps hot om att ta över Gaza och fördriva invånarna till olika arabländer.

Att hota Gazas folk med fördrivning är ”en orättvisa som slår mot den mänskliga värdighetens innersta”, menar en grupp kyrkoledare i Jerusalem.
”Gazas familjer, som levt i generationer på sina förfäders mark, får inte tvingas i exil”, skriver de.

Det var förra veckan som USA:s nytillträdde president Donald Trump sa att USA avsåg att ”ta över” det palestinska området, och att invånarna i Gaza borde utvandra till andra länder. Uttalandena har välkomnats av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som i måndags förklarade att det är ”USA:s president Trumps plan för skapandet av ett annat Gaza” som gäller.

Hur en sådan plan skulle genomföras är tills vidare högst oklart, såväl praktiskt som juridiskt och ekonomiskt. Både FN och flera världsledare har sagt att en påtvingad folkförflyttning vore ett brott mot internationella lagar.

Nu sällar sig även de kristna kyrkoledarna i Jerusalem till kritikerna.

”Gazas folk, familjer som levt i generationer på sina förfäders mark, får inte tvingas i exil och fråntas det som är kvar av deras hem, deras arv och deras rätt att vara kvar i landet som format deras identitet”, skriver patriarkerna och kyrkoledarna i Jerusalem i ett uttalande.

”Man kan inte rättfärdiga att ett folk som redan lidit enormt dras upp med rötterna.”

Patriarkerna och kyrkoledarna i Jerusalem är en ekumenisk sammanslutning som bland andra omfattar den episkopala kyrkans ärkebiskop Hosam Naoum, den latinske patriarken Pierbattista Pizzaballa, den grekisk ortodoxe patriarken Theophilos III, och den syriske patriarken Anthimos Jack Yakoub.

I sitt uttalande efterlyste gruppen också ”omedelbar och obegränsad tillgång till humanitär hjälp till de mest utsatta” i Gaza.

Videohälsning från Gaza

Även Gabriel Romanelli, katolsk präst i Heliga familjens församling i Gaza, nämner tanken på folkförflyttning i sin senaste videohälsning på Youtube.

– Det första fasen [i vapenvilan] pågår nu, även om mycket återstår, och ännu talar ingen om den andra fasen eller om återuppbyggnad. I stället talar en del, som ni vet, om att människorna här inte skulle ha någon rätt att bo kvar här, säger han på spanska i en hälsning från i lördags.

Gabriel Romanelli, katolsk präst i Gaza, talar in en videohälsning från sin församling.

Gabriel Romanelli hade ändå en positiv nyhet att förmedla: förra fredagen kunde han, för första gången sedan kriget bröt ut, utnyttja eldupphöret till att fira mässan i ett kapell med namnet Helige Thomas av Aquino av Gaza.

– Kapellet är helt men fönstren är krossade och vi kunde laga dem tillsammans, berättade han.

– Det var mycket fint och en av de få kristna som nu återvänt till kvarteret, där det fanns ett kristet flyktingläger 1948, var med.

Nästa fas i vapenvilan

Förhandlingar om nästa fas i vapenvilan i Gaza kommer att inledas den här veckan, enligt Israel. Samtalen har tidigare skjutits fram, rapporterar TT.

Vapenvilans fas två ska enligt de preliminära avsikterna skapa ett ”hållbart” lugn i Gaza, med ett israeliskt tillbakadragande. Ett sådant är en stor stötesten inom Israels regering, där premiärminister Benjamin Netanyahus extrema regeringskollegor kräver att kriget återupptas.

Enligt israeliska medier har landets regering gått med på att släppa in tyngre transporter till Gaza, bland annat barackbostäder och byggmaterial.


Fler artiklar för dig