Nästan varannan svensk har stort förtroende för Svenska kyrkan. Det visar siffrorna från årets Förtroendebarometer. Religionsforskaren Linnea Lundgren är inte förvånad.
– Tidigare forskning har visat att Svenska kyrkan fungerar som en slags offentlig resurs när kriser sker och som förmedlare av hopp och tröst för många människor.
47 procent av svenskarna uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Svenska kyrkan. Det är tre procentenheter fler än förra året och den högsta siffran sedan mätningarna började göras för 28 år sedan. Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakademin som ligger bakom undersökningen, tror att världsläget spelar stor roll för förtroendeframgången.
– Det är en mer otrygg värld, både utifrån det politiska läget och med brottsligheten här i Sverige. I ett sådant läge vänder sig människor till kyrkan, det är en trygg hamn trots att svenskarna inte är särskilt religiösa. Svenska kyrkan trendar med andra trygghetsskapande instanser som Polisen, Säpo och Försvarsmakten.

En välkänd aktör
Linnea Lundgren är inne på samma spår, att Svenska kyrkan är en välkänd aktör dit människor vänder sig med sina existentiella frågor och funderingar kring livets mening i oroliga tider som dessa.
– Kyrkans byggnader utgör viktiga platser där människor kan tända ljus, finna ro och söka gemenskap när det värsta inträffar. Svenska kyrkan framstår nog för många som en stabil samhällsaktör som verkligen kan det här med kris, sorg och livets stora frågor.

Hon tror också att Svenska kyrkans arbete för att vara välkomnande och inkluderande bidrar till de höga förtroendesiffrorna.
– Många församlingar erbjuder en form av lågtröskelreligiositet som särskilt kan attrahera personer som definierar sig mer som andliga sökare än ”religiösa”.
Förtroendet för påven mätt
Nytt för i år är att förtroendet för ett antal internationella ledare har undersökts. En av dem är påve Franciskus. 95 procent uppger att de känner till Katolska kyrkans ledare och 14 procent uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för honom.
– Det får man säga är ganska lågt, det är Taylor Swift-nivå (16 procent har förtroende för artisten, reds. anm.). Katolska kyrkan är inte så stor i Sverige så kanske är det inte så konstigt att de hamnar där. Han är verkligen en opinionsbildare av rang, men det når sällan Sverige, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Linnea Lindgren tror också att det kan handla om att många upplever att en del av de värderingar Katolska kyrkans står för inte är i linje med deras egna.
– Jag tror att många uppfattar att påven står för värderingar som inte är förenliga med de värderingar som många svenskar upplever som centrala kring abort, homosexualitet, kvinnliga präster med mera.
[ Gudstjänsterna på torsdagar - hittills en succé ]
---
Fakta: Förtroendebarometern
- Medieakademins Förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997.
- I år har antalet svarande dubblerats och mätperioden har förlängts till två veckor.
- Bland samtliga institutioner, företag och organisationer som har mätts har Riksbanken och Miljöpartiet ökat med flest procentenheter jämfört med året före.
---