Dan Lundqvist Dahlin kommer att vara spindeln i nätet för Socialdemokraterna i höstens kyrkoval och har fått titeln valgeneral. Men kyrkan, dit går han bara på gudstjänst en gång om året och han berättar också för Dagen att han inte tror på Gud.
– Det är väl inget att hymla med.
I höst är det kyrkoval och just nu pågår arbetet med att få fram lämpliga kandidater och lägga upp strategierna. För Socialdemokraterna kommer Dan Lundqvist Dahlin att ha en viktig roll, eftersom han utnämnts till valgeneral, något som Aktuellt i Politiken var först med att berätta om.
Valgeneral, vad innebär det?
– Nu är inte titeln det mest väsentliga, utan jag hade kunnat kallas för projektledare, valledare eller något annat. Det här är mest en intern titel som vi använder i vårt parti i samband med val, säger Dan Lundqvist Dahlin till Dagen.
Sedan förklarar han att i en valrörelse så utser Socialdemokraterna alltid en valledning, det gäller oavsett om det är allmänna val, EU-val eller kyrkoval. I detta team finns den politiska valledningen med bland annat personer som kandiderar i valet och som blir ansiktet utåt.
– Sedan har vi också en operativ valledning, de som bestämmer över budget, personalresurser och beslutar vem som ska göra vad. I den ingår en valgeneral och det är alltså jag.
Så Dan Lundqvist Dahlins roll handlar bland annat om att leda processen med att ta fram valmanifestet, att hitta rätt målgrupp man vill nå ut till, att peka ut huvudmotståndare och att sätta agendan.
Men du är inte ansiktet utåt?
– Nej, det är jag inte. Utan det är vår kyrkopolitiska talesperson Jesper Eneroth och vår partisekreterare Tobias Baudin.

Hela partiets val
Samtidigt är inte bara de kyrkligt aktiva inom partiet som berörs av det här valet, förklarar Dan Lundqvist Dahlin, utan det här är en angelägenhet för hela socialdemokratin.
– När vi går till val i kyrkovalet så är det hela partiet som går till val, inte bara våra kyrkopolitiker, det har vi ett kongressbeslut på. Så hela partiet går till val, det är alle man på däck.
Varför var det du som blev valgeneral?
– Jag fick frågan om jag skulle vilja bli kyrkopolitisk ombudsman under hösten 2024, och därmed valgeneral för kyrkovalet. Då tänkte jag, okej, jag är inte jätteuppdaterad på vare sig Svenska kyrkan som organisation eller vår kyrkopolitik, säger Dan Lundqvist Dahlin.
Efter att ha varit öppen med detta fick han som svar att det inom partiet finns gott om folk som kan de här frågorna på sina fem fingrar, inte minst kyrkomötesgruppen, så det var inte därför han behövdes. Han fick i stället svaret att anledningen till att de frågade honom var att han kunde partiet utan och innan och framför allt handlade det om att han vet hur man bedriver en valkampanj.
– Nu har jag även fått förmånen att sätta mig in i kyrkopolitik och jag har lärt mig massa saker, säger han.

Jobbat nära Löfven
Dan Lundqvist Dahlin har arbetat under lång tid inom Socialdemokraterna, bland annat som pressekreterare och politisk sakkunnig för den tidigare statsministern Stefan Löfven. Han har också jobbat med pressarbetet för flera fackförbund som Kommunal, Byggnads och LO.
Men nu är det alltså kyrkopolitik som gäller och Dan Lundqvist Dahlin har som valgeneral ett kontor inne på Socialdemokraternas partikansli inne i riksdagen. Det är därifrån han nu ska lägga upp strategin inför höstens kyrkoval.
Hur ofta går du på gudstjänst?
– Som privatperson brukar jag gå i Svenska kyrkan en gång om året, det är på julottan dit jag brukar gå med mina kamrater eftersom vi har haft det som tradition, säger Dan Lundqvist Dahlin.
Numera hamnar han också på en och annan andakt i mötet med kyrkopolitikerna inom partiet. Svenska kyrkan kommer han även i kontakt med som sommargottlänning, då han brukar besöka några av de många medeltida kyrkorna som finns på ön.
– Så jag har en förståelse för vad Svenska kyrkan som organisation betyder för de här socknarna, säger han.
Kyrkans betydelse för mindre orter är något han fått upp ögonen för på det här sättet, eftersom kyrkan ibland blir den enda aktören som finns kvar efter att mycket annat av samhällets service försvunnit.
Hur viktig är tron på Gud för dig?
– Det är väl inget att hymla med att jag inte har en stark tro på det sättet. Som jag försökte förklara nyligen, jag har lärt känna Svenska kyrkan som organisation, men också vilken betydelse som kyrkopolitiken har. Verksamheten är så mycket större än bara gudstron.
Dan Lundqvist Dahlin nämner som exempel skolskjutningen i Örebro, där han ser hur kyrkan har klivit fram som en viktig aktör som erbjuder tröst och omsorg, något som ofta sker i samband med kriser.
– Det betyder mycket för mig och för många andra.
Men tror du på Gud över huvud taget?
– Det skulle vara en lögn att säga att jag har en tro på Gud.
Du tror inte att en och annan kan reagera på det, då du ska leda Socialdemokraterna i kyrkovalet?
– Så här, jag är inte satt på min position för den sakens skull, utan det handlar om att jag ska bedriva en valkampanj. Det är klart att jag har en förståelse för gudstron och det som Svenska kyrkan står för, utan att för den skull vara troende själv, säger Dan Lundqvist Dahlin.

Kyrka och partipolitik
Socialdemokraterna har genom åren fått en del kritik för att de fortfarande ställer upp i kyrkoval, där man resonerar att Svenska kyrkan numera står fri från staten och då är det en rimlig ordning att politiska partier också lämnar de beslutsfattande organen, vilket de flesta partier har gjort.
Varför tycker du att ett politiskt parti ska vara med och bestämma i en kyrka?
– Svenska kyrkan har valt att ha den organisation som de har och då är det självklart att som parti ställa upp, att vara med och styra den del av den öppna folkkyrkan som vi tror på, svarar Dan Lundqvist Dahlin.
Det handlar vidare om att kyrkan är så viktig för folk, samt att det är svårt att se ett alternativ till att man väljer förtroendevalda på det sätt som nu görs, exempelvis att kyrkan helt skulle styras av prästerskapet.
Men varför vill ni som parti vara med och bestämma i en kyrka?
– För oss är det självklart att engagera oss i Svenska kyrkan, för att det är så viktiga frågor, för att de bedriver en så viktig verksamhet. Det är helt enkelt det bästa demokratiska sättet, att välja förtroendevalda genom öppna val. Då är det självklart för oss som parti att delta.
Dan Lundqvist Dahlin lägger sedan till att det här främst är en fråga som de aktiva kyrkopolitikerna själva bör svara på. Hans roll handlar om att leda den valrörelse som fortfarande är i sin linda, att ta fram strategier och på olika sätt försöka sätta agendan. Även om kyrkovalrörelser i regel är förhållandevis korta gäller det ändå att förbereda sig noggrant.
– Det är viktigt att sätta i gång i god tid.

[ Tidigare toppnamn inom Centerpartiet - nu prästvigs Linda Modig ]
---
Fakta: Kyrkovalet 2025
- Den 21 september är det kyrkoval, det vill säga Svenska kyrkans interna val.
- Valet sker på tre olika nivåer, till kyrkomötet nationellt, till stiftet och till den lokala församlingen.
- Alla som är 16 år och uppåt och medlemmar i Svenska kyrkan har rösträtt.
- Drygt hälften av Sveriges befolkning är medlemmar i kyrkan, cirka 5,5 miljoner människor.
---