Dådet mot en facklig demonstration i München på torsdagen kommer att ge högerpopulisterna ”vatten på sin kvarn” inför det förestående nyvalet i Tyskland. Det tror Martin Garmaier, en katolsk kyrkoherde som inte drar sig för att tala politik i kyrkan, och som polisanmäldes efter en predikan på nyårsafton.
Minst 28 människor skadades svårt när en man på torsdagen körde in i en facklig demonstration i München i södra Tyskland. Enligt tyska medier rör det sig om en 24-årig afghansk man som sökt asyl i Tyskland och som var känd av polisen efter att ha begått stölder och narkotikarelaterad brottslighet. Mannen, som greps på platsen, ska dock inte vara känd som extremist.
– Personen som körde in i folksamlingen i München var troligen en asylsökande. Det ger vatten på kvarnen till den nya hårda retoriken, säger Martin Garmaier till Dagen.
– Men, som jag sa i min nyårspredikan, så är det inte bara asylsökande eller invandrare som begår brott. Personen som låg bakom attentatet mot synagogan i Halle 2019 var tysk, liksom terroristerna i Röda arméfraktionen på 1970-talet. Man kan inte kriminalisera alla invandrare. Men jag är rädd att det kommer att hetta till i debatten igen nu.
Enligt polisen var det som skedde i München ett medvetet dåd, och Bayerns regeringschef Markus Söder har redan uttalat sig.
– Vi kan inte gå från dåd till då och visa bestörtning [ …] utan måste verkligen ändra på saker och ting, sa han vid en presskonferens, rapporterar tidningen Welt.

Hans parti, det segertippade, kristdemokratiska CDU, har redan aviserat en stramare migrationspolitik inför nyvalet den 23 februari.
Förändringen började efter ett uppmärksammat våldsdåd i staden Aschaffenburg i Bayern, där en person som fått avslag på sin asylansökan mördade två personer, vilket Dagen har skrivit om.
CDU har också för första gången tagit stöd av det nationalkonservativa partiet Alternativ för Tyskland (AfD) för att få igenom ett lagförslag i parlamentet.
Udden mot Afd
Det var just mot AfD som Martin Garmaier riktade udden i sin nyårspredikan i Johanneskyrkan i Erding, mindre än 4 mil nordost om München.
– Det jag sa var att AfD-ledaren Alice Weidel använde attentatet i Magdeburg, och människors lidande, till att göra reklam för sitt parti och deras tanke på att stänga ute människor från Tyskland. I mina ögon, sa jag, utgör ett sådant beteende ”brott mot samhället”, berättar han för Dagen.
– Det var de orden som gjorde att en person polisanmälde mig. Men jag använde inte ordet ”brott” som ett juridiskt utan som ett moraliskt begrepp.

Fem personer dödades och tiotals skadades allvarligt när en man körde in i människor på en julmarknad i Magdeburg den 21 december. Mannen var saudier och fick asyl i Tyskland 2006. Han ska enligt medier ha varit kritisk mot islam och mot de tyska myndigheternas hantering av saudiska asylsökande.
Ändå kallade Alice Weidel den misstänkte för ”en hatfylld islamist” vid ett kampanjmöte i Magdeburg två dagar efter dådet, skriver tidningen Stern.
Skulle du säga samma sak i en predikan i dag?
– Rent principiellt skulle jag absolut göra det. Men jag kanske inte skulle använda ordet ”brottsligt”, eftersom det kan tolkas olika. Men jag står fast vid att man inte ska använda människors lidande för sin egen politiska vinning, säger Martin Garmaier.
Mannen som polisanmälde honom är inte medlem i Martin Garmeiers församling. Han har också tidigare klagat på kyrkoherden, vilket ledde till en mejlväxling dem emellan. Nu har han överklagat åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.
Men över lag har kyrkoherden fått positiva reaktioner, och stöd från sin egen kyrka.
– Det som betydde mycket för mig var att ärkebiskopen ringde upp mig personligen för att säga att han står bakom mig.
Tonen har skärpts
Han anser att tonen i det offentliga samtalet har förråats de senaste tio åren, vilket sammanfaller med AfD:s grundande 2013.
– Också tidigare hade vi problem och svårigheter. Men det verkade finnas en större acceptans för att man måste kompromissa, också i politiken, och att man måste leva med att ingen lösning är optimal, säger han.
– Nu säger man att bara gränserna stängs så slipper vi få in kriminella element. Men då löser man inte problemet med att det finns människor som verkligen behöver skydd.
Martin Garmeier menar inte att kyrkan, som tidigare uttalat sig kraftfullt mot främlingsfientlig politisk retorik, har någon patentlösning.
– Men för mig är det viktigt att kyrkan, utifrån evangeliet och sitt uppdrag, är tydlig med att Jesus inte hade velat ha snabba lösningar. I grunden kan kyrkan bara fortsätta att lyfta människans inneboende värde och rätt att vara sig själv, oavsett ras, nationalitet, kön eller sexuell läggning.
Kommer du att ta in politiken i dina predikningar före valet?
– Det vet jag inte, och det beror på vilka bibeltexter jag utgår från. I min nyårspredikan såg jag tillbaka på året som gått, utifrån Paulus ord om att alla lemmar är lika viktiga. Alla hör ihop och jag gjorde analogin om människosyn: man kan inte säga att bara vissa människor är viktiga för samhället.
– Men det är väl inte otroligt att jag berör det som skett i München kommande söndag.
[ ”AfD luktar nazism och det kan kyrkorna inte ställa upp på” ]