Nyheter

USA:s biståndsstopp slår hårt mot nordiska hjälpinsatser

Biståndsinsatser från Norge och Danmark läggs på is efter USA:s frysning av biståndet

Projekt läggs ned och anställda sägs upp. Donald Trumps radikala omläggning av det amerikanska biståndet påverkar stora delar av världen. Både hjälparbete från Norge och Danmark drabbas hårt.

USA:s nytillträdde president Donald Trump har påbörjat sin mandatperiod i raketfart, med en rad radikala beslut. Bland annat har han pausat USA:s bistånd i 90 dagar, med mål om att mycket av det arbete som bedrivits ska skäras ned.

USA är en gigant i ekonomiska termer när det gäller internationellt bistånd och har stått för cirka 42 procent av världens insatser. Så när Donald Trump tryckt ned bromsen får det en rad effekter, bland annat för Norge och Danmark, som på många sätt har hjälparbete som bygger på amerikanskt stöd.

Stod för 20 procent

Kristeligt Dagblad berättar nu att två miljoner människor riskerar att drabbas när Dansk flyktinghjälp nu tvingas skära ned, baserat på att cirka 20 procent av deras budget har kommit från USAID.

– Nedstängningen av det amerikanska humanitära stödet har fått omedelbara och allvarliga konsekvenser och det kommer även att påverka mycket på lång sikt, skriver Dansk flyktinghjälp i ett pressmeddelande som återges av den danska kristna tidningen.

Länder som drabbas i ett första skede är Afghanistan, Sudan, Jemen och Ukraina.

Minröjning försvinner

Även från Norge kommer liknande budskap. Där kommer nyheten att Norsk Folkehjelp säger upp 1 700 medarbetare på grund av Donald Trumps beslut, detta efter att man haft ett gott samarbete i tjugo års tid, rapporterar VG.

Framför allt drabbar det här arbetet med minröjning i en rad olika länder.

– De flesta som sägs upp jobbar med minröjning i Irak, Jemen och Kambodja. De möter en stor osäkerhet nu, säger Raymond Johansen, generalsekreterare för Norsk Folkehjelp.

Hans förhoppning är att beslutet i USA ska upphävas och att pengar till att röja bort minor kan återupptas.

Sverige avvaktar

Hur pass hårt den amerikanska omsvängningen kommer att slå mot svenska biståndsprojekt återstår att se. Dagen skrev nyligen om att handels- och biståndsminister Benjamin Dousa (M) svarat på en skriftlig fråga från oppositionen, där han svarade något svävande att regeringen utvärderar situationen löpande, samt;

”Det är för tidigt att säga om det kan finnas anledning för Sverige att göra förändringar inom vårt eget bistånd som svar på amerikanska omprioriteringar”.

Fler artiklar för dig